SVJETSKI dan tjestenine obilježava se 25. listopada, još od 1995. godine, a cilj mu je ukazati na raznolikost i svestranost ove omiljene namirnice. Iako nismo Talijani, tjesteninu bismo, bez pretjerivanja, mogli jesti svaki dan, a u nastavku donosimo sedam fantastičnih recepata za jela s tjesteninom kojima ćemo proslaviti ovaj dan.
1. Tjestenina s 4 vrste sira
Ovo je recept za istinske ljubitelje sira. Naša je preporuka da koristite parmezan, tilzit, ementaler i gorgonzolu, no ovo jelo će biti izvrsno i sa sirevima po vašem izboru. Recept pronađite ovdje.
2. Špageti carbonara
Ovo je jelo talijanski klasik i jedno od najpoznatijih jela s tjesteninom. Osim nevjerojatnog okusa, razlog popularnosti je zasigurno jednostavna priprema koja ne zahtijeva previše vremena ni sastojaka. Recept je ovdje.
3. Špageti sa špekom i parmezanom
Špagete možete pripremiti na razne načine. Ako volite okus špeka, pomiješajte ih sa špekom i parmezanom. Za ovo jelo trebat će vam svega pet sastojaka i 15 minuta, a recept je ovdje.
4. Tjestenina s krem sirom
Ova kremasta 10-minutna tjestenina spas je pri manjku vremena. I za nju će vam trebati vrlo malo sastojaka, tek šest, a recept s točnim mjerama je ovdje.
5. Tjestenina s pancetom i rajčicom
Za ovaj recept koristite bucatine, tjesteninu nalik debljim špagetima s tankom rupicom u sredini, no ako ih nemate, i špageti mogu biti dobra zamjena. Za pripremu pikantnog umaka s Pecorino sirom, pelatima, pancetom i tjesteninom trebat će vam manje od pola sata, a recept je ovdje.
6. Tuna pasta
Studentski obrok u dotjeranom izdanju. Zaljutite ga s malo svježeg čilija ako to volite. Iskoristite tjesteninu koju imate kod kuće, to mogu biti špageti, rigatoni ili penne, a recept pronađite ovdje.
7. Penne all'Arrabbiata
Penne all'Arrabbiata je jelo koje potječe iz središnje Italije, točnije iz regije Lazio, a za pripremu ovog obroka potrebno je samo 5 sastojaka. Koliko je jednostavno, uvjerite se i sami, recept pronađite ovdje.