Do sada ste sigurno čuli bar jedan od desetak raširenih trikova za sprječavanje suza tijekom rezanja luka, od paljenja šibice, žvakanja kruha pa sve do stavljanja žlice u usta. Ni jedan od njih ne daje rezultate, ali znanost ipak ima rješenje za ovaj problem.
Dakle, prije nego što krenete pripremati pileća jetrica s jabukom i lukom, marmeladu od luka, gröstl ili pak klasik francuske kuhinje - juhu od luka, pročitajte kako "bezbolno" isjeckati luk.
Zašto nam zbog luka teku suze?
Radi se o obrambenom mehanizmu kojim se luk pokušava obraniti od nas, ali i svih drugih životinja koje ga pokušaju pojesti. Kada se luk nareže ili ošteti, sulfoksidi i enzimi luka emitiraju se u obliku sulfenske kiseline, prema znanstvenicima s Texas A&M College of Medicine.
Ova kiselina i enzimi luka stvaraju plin s kemijskom formulom C3H6OS. Molekule tog plina reagiraju s vodom koja se nalazi na površini očiju i stvaraju sumpornu kiselinu i druge iritantne tvari koje izazivaju suze.
Bijeli, žuti i crveni luk imaju visoke koncentracije enzima koji izazivaju jaku reakciju, dok ljutika, zeleni i mladi luk imaju niže razine enzima. Ipak, mnogi srodnici luka mogu izazvati barem blagu reakciju i par suza.
Kako rezati luk bez suza?
Gotovo svi popularni trikovi za rezanje luka bez suza će vam potrošiti vrijeme, a svejedno ćete proplakati. Budući da enzimi u luku imaju tendenciju biti najdjelotvorniji kod određene pH vrijednosti luka i temperature, postoji nekoliko strategija koje mogu ublažiti ili smanjiti suzenje oka. Isprobajte ove savjete sljedeći put kada budete rezali luk.
- Počnite s oštrim nožem. Korištenje oštrog noža dok režete luk drastično će smanjiti količinu stanica koje ćete oštetiti. Zbog toga će se osloboditi manje enzima, a time će biti i manje suza.
- Stavite luk u zamrzivač 30 minuta prije nego što ga planirate rezati. To će zaustaviti enzimske reakcije.
- Zaštitite oči. Ako nosite kontaktne leće, već imate jednu liniju obrane. One izvrsno djeluju na smanjenje izloženosti oka. Ako ne koristite leće, možete ih zamijeniti šašavim naočalama za rezanje luka ili skijaškim naočalama.
- Dodajte kiselinu. Malo soka od limuna ili ocat mijenjaju pH luka dovoljno da umanje efektivnost enzima.