Voda iz njujorškog vodovoda igra ključnu ulogu u izradi bagel peciva

Foto: Shutterstock

NEW YORK style bagels, odnosno njujorška bagel peciva, jedan su od najpopularnijih zapadnjačkih pekarskih proizvoda, posebno omiljeni za doručak i pravljenje sendviča. Karakteristični po svojoj prstenastoj formi s rupom u sredini, najpopularniji su u kombinaciji krem-sira i dimljenog lososa, što je postalo simbol klasičnog njujorškog doručka. 

Odakle potječu?

Iako ih se veže isključivo uz Ameriku, dolaze iz istočne Europe, iz židovske zajednice u Poljskoj, a pravili su ih još u 17. stoljeću. Originalno je to bio kruh u obliku prstena, prvo kuhan pa onda pečen, a ubrzo je postao popularan među poljskim Židovima. Početkom 20. stoljeća mnogi židovski imigranti stigli su u New York i donijeli znanje i tehniku izrade bagela. 

U New Yorku su se počeli proizvoditi 1900-ih godina, najčešće u židovskim pekarnicama. Tradicionalno, pekari su ih ručno oblikovali i kuhali prije pečenja, što im je davalo prepoznatljivu žvakastu teksturu i sjajnu koru. Zahvaljujući velikoj populaciji židovskih imigranata, New York je postao centar za bagele. 

Njujorška voda iz vodovoda ključna je za tijesto

Njujorški bageli poznati su po svojoj specifičnoj teksturi: izvana su zlatnosmeđi i hrskavi, dok su iznutra žvakasti, čvrsti i elastični. Ova kombinacija kore i unutrašnjosti rezultat je posebnog procesa pripreme - najprije se kuhaju u vodi, a potom peku, što stvara gustu, gumenu strukturu. Uz to, ključnu ulogu igra voda iz njujorškog vodovoda, koja je poznata po svom niskom sadržaju kalcija i visokokvalitetnom mineralnom sastavu, što utječe na gluten u tijestu.

Minerali pomažu glutenu da se razvije na optimalan način čineći tijesto elastičnim. Iako se ta kvaliteta vode ne može lako replicirati negdje drugdje, pekari diljem svijeta pokušavaju je kopirati koristeći filtriranu vodu ili dodajući minerale u tijesto kako bi peciva što više bila u njujorškom stilu. 

Popularnost bagela

Do sredine 20. stoljeća bili su popularni isključivo unutar židovske zajednice, a ulaskom u supermarkete i pekarnice diljem grada, počeli su se širiti. 1960-ih godina počela je masovna proizvodnja, pa su tako bageli postali dostupni diljem SAD-a, a popularnost im je eksplodirala zahvaljujući kombinaciji krem-sira i dimljenog lososa. Danas postoji nekoliko varijanti ovih peciva, a najpopularniji su obični ("plain"), oni sa sezamom, makom i "everything" bagel, koji kombinira razne sjemenke i začine. Naravno, mnoga mjesta u gradu nude brojne vrste bagel sendviča, od onih s ribom, mesom i raznim povrćem i umacima, do bagela u kombinaciji sa slatkim punjenjima, sladoledima i slično. 

@jeffreyinnyc Top 5 Must Try NYC Bagels #nyc #food #travel #NewYork #musttry ♬ France Accordion Swing - MIZUSATO Masaki

Danas su oni simbol njujorške prehrambene kulture, a brojni turisti ne odlaze iz grada a da ih barem jednom ne probaju. 

Potrebni sastojci

  • kvasac
  • šećer
  • topla voda
  • glatko brašno
  • sol
  • jaje
  • sjemenke po želji
  • sirni namaz ili džem po želji

Kako se pripremaju 

U toploj vodi sjedinite šećer i kvasac i ostavite da se kvasac aktivira. Pomiješajte sol i brašno pa dodajte smjesu s kvascem i toplu vodu. Miješajte rukama pa dodajte ostatak vode. Mijesite desetak minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično, pa ga prebacite u posudu i ostavite na toplom sat vremena - dok se ne udvostruči. Zatim ga podijelite na 8 dijelova te formirajte krugove i formu prstena na svakom pecivu. U loncu kratko prokuhajte peciva pa ih stavite peći. 

Peciva možete i zamrznuti pa ih na brzinu ispeći i imati svježe kad god poželite. 

Cijeli recept s točnim mjerama i koracima pripreme pronađite ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.