Volite li jetricu? Jeftina je i može se pripremiti na razne načine, imamo recepte

Foto: Shutterstock

JETRICU, kao i mnoge druge jestive iznutrice, poput tripica, ili volite ili mrzite - nema sredine. Ako ju volite, tada znate da se može pripremiti na razne načine, a dok je nekima draža na naglo, drugi ju više vole u nekom umaku.

Na našim tržnicama uglavnom se kupuju pileća i nešto skuplja teleća, ponekad i svinjska te janjeća jetrica, a u mnogim kućanstvima se nađu na stolu nakon svinjokolje. Bilo da ih kupujete ili jedete domaće, imamo par savjeta kako najbolje pripremiti jetricu, ali i nekoliko odličnih recepata.

Posebnu pažnju posvetite rezanju

Pri kupnji jetrica treba pažljivo pregledati i odabrati one svjetlije boje, što znači da dolaze od mlađe životinje, pa su svježije i blažeg okusa. Također, treba odabrati one vlažnog izgleda, bez imalo naznaka suhoće. Kod kuće ih, ako se ne pripremaju odmah, morate držati u hladnjaku, ali nikad duže od dva dana.

Jetrica je obično obložena glatkom prozirnom opnom koju treba ukloniti na početku pripreme - dovoljan je mali zarez nožem i skida se glatko. Uklonite vezivno tkivo i odrežite sve zelene mrlje, a posebnu pažnju posvetite rezanju. Jetrice se režu na trakice ili ploške do jednog centimetra debljine, a ako želite ublažiti njihov okus, ostavite ih u mlijeku oko dva sata i iskoristite za jedno od ovih jela.

1. Jetrica na engleski način

Jetrica u kombinaciji sa slaninom i šampinjonima zvuči odlično, a još kad to sve podlijete bijelim vinom, dobit ćete pravu rapsodiju okusa. Recept pronađite ovdje.

2. Palačinke od jetrice

Palačinke od pilećih jetrica uobičajeno su jelo u Rusiji, a vrlo su jednostavne za pripremu i trebat će vam samo par sastojaka. Cijeli recept je ovdje.

3. Francuska pašteta od pilećih jetrica

Ovaj će se klasični recept za francusku paštetu od pileće jetrice sigurno svidjeti svima koji ga probaju. Paštetu poslužite kao ukusno predjelo za ručak ili večeru namazanu na vrućem tostu s maslacem uz malo hrskavih kiselih krastavaca sa strane. Recept je ovdje.

4. Knedle od jetrica

Ako su vam dosadile klasične griz knedle za juhu, vrijeme je da probate ove od pilećih jetrica. Treba vam samo nekoliko sastojaka, priprema je jednostavna, a cijeli recept je ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.