MNOGO je načina kako poboljšati okus pečenog pileta, a jedan od najboljih je noć prije pečenja pile držati u salamuri. Metoda je to koja se izvorno koristila za konzerviranje hrane u vrijeme kada još nije bilo hladnjaka, a danas je popularna iz nekoliko razloga.
Salamurenje je, najjednostavnije rečeno, potapanje mesa u otopinu soli i vode. Time se mesu daje izvrstan okus, a kada je piletina u pitanju, nakon salamurenja bit će još sočnija. Pile je u salamuri najbolje držati između 4 i 12 sati, a evo i kako to napraviti.
Kako pripremiti salamuru?
Trebat će vam veliki lonac u koji će stati cijelo pile, 70 g soli i jedna litra vode. U loncu pomiješajte vodu i sol, zagrijte na laganoj vatri i miješajte kako bi se sol otopila. Ugasite vatru i ostavite da se voda sa solju hladi barem pola sata.
Zatim ohladite tekućinu u hladnjaku prije nego što salamurite piletinu. Vrlo je važno da voda bude hladna prije salamurenja kako bi se spriječio razvoj bakterija, a pile zatim stavite u lonac i prebacite ga u hladnjak.
>> Salamura - metoda kojom ćete osigurati da meso s roštilja uvijek bude sočno
Osnovno pravilo je da pile u salamuri stoji otprilike jedan sat po kilogramu mesa, no to vrijeme možete produljiti ili skratiti, ovisno o tome koliko želite da pile bude slano.
Nakon što je piletina salamurena, izvadite je iz otopine i osušite papirnatim ručnikom. Nakon salamurenja meso začinite začinima po izboru i ispecite prema svom omiljenom receptu, ili isprobajte jedan od ovih naših recepata za sočno pečeno pile.