Evo kojim ponašanjima mačke dokazuju da su nekada bile divlje životinje

Foto: Pexels

POSTOJE ponašanja koja ćete primijetiti kod svoje mačke, a koja otkrivaju mnogo toga o njezinim divljim predcima. Iako se domaće mačke po mnogočemu razlikuju od divljih, to ne znači da je baš svako ponašanje koje je bilo uobičajeno u divljini, izbrisano.

Naime, domaće mačke prošle su kroz promjene u strukturi tijela otkako su se odvojile od divljih mačaka. Njihove nadbubrežne žlijezde, koje proizvode hormone 'straha ili bijega', proporcionalno su manje od onih kod divljih mačaka. No, koliko je zapravo vaša mačka divlja? Ovih šest ponašanja moglo bi vam dati odgovor na to pitanje.

Načini na koje mačka napada

Ako pogledate lavove koji u divljini ubijaju plijen grizenjem vrata, vidjet ćete da to čine kako bi ga ugušili ili mu slomili kralježnicu. I domaća će mačka pri napadu ciljati vrat plijena. Također, većina mačaka su grabežljivci koji love iz zasjede.

U dokumentarcima često možete vidjeti leoparda koji se skriva u visokoj travi, a zatim naglo napada. Ako promotrite svoju mačku dok se igra u dvorištu, primijetit ćete da čini istu stvar, posebice ako ugleda pticu ili miša.

Briga o potomstvu svojstvena je domaćim i divljim mačkama

Domaće mačke odlaze na skrivena mjesta kada je vrijeme za donošenje mačića na svijet, a ovo je ponašanje povezano s njihovim porijeklom. Divlje mačke mlade donose na svijet u skrovitim jazbinama kako bi ih zaštitile.

Kako bi bile sigurne da će što više mačića preživjeti, majke ih često premještaju. I divlje i domaće mačke mlade premještaju na isti način - noseći ih jednog po jednog u ustima i držeći ih za rastezljivu kožu na leđima ili na potiljku.

Igra s plijenom ponašanje je zaostalo iz divljine

Manje pasmine mačaka, uključujući i one divlje, svojim mačićima počinju davati žive životinje nakon što navrše mjesec dana starosti. Mladunci većih mačaka dobivaju živi plijen čim prvi put izađu iz sigurnosti jazbine, otprilike nakon dva mjeseca starosti. Kroz igru sa živim plijenom, mlade mačke uče kako ga umoriti i dezorijentirati prije nego što ga ubiju, smanjujući tako rizik od ozljeda.

Taktilna komunikacija

Mačke imaju mirisne žlijezde na bradi, usnama i obrazima. Trljanjem ovih dijelova glave o svoje vlasnike ili druge životinje u kućanstvu, pokazuju svoju naklonost. Sve mačke ovu taktilnu komunikaciju koriste sa svojim mačićima prilikom parenja, a često i prilikom druženja s drugim pripadnicima svoje vrste.

Zaštita teritorija

Mnoge mačke označavaju svoj teritorij mirisom, a divlje mačke i glasanjem. U slučaju da druga mačka uđe na njihov teritorij, pokušat će izbjeći borbu pokazivanjem svoje dominacije. Vjerojatno će doći do upozoravajućeg „siktanja“ na drugu mačku, a sve to uz prijeteći stav – stajanje na vrhovima šapa, izvijanje leđa i nakostriješeno krzno u području leđa i repa.

Grebanje namještaja zapravo se prevodi kao označavanje teritorija

Mačke u prirodi grebu drveće na području koje smatraju svojim teritorijem. Vaša mačka isto radi i u kući, samo što joj drvo predstavlja vaš kauč ili sličan komad namještaja. Njihov ih instinkt za označavanje teritorija tjera da uvijek grebu ista mjesta, dakle isti kauč ili fotelju. Inače, u prirodi, mačke grebu drveće kako bi drugim mačkama koje tuda prolaze dale do znanja koliko je jak, velik i opasan vlasnik tog teritorija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.