93-godišnjakinja završila srednju 80 godina nakon što ju je rat u tome spriječio

Ilustracija: Shutterstock

Bivša krojačica, 93-godišnja Marianna Pace konačno je dobila svjedodžbu o srednjoj stručnoj spremi 80 godina nakon što ju je Drugi svjetski rat spriječio u školovanju. Ova odlična učenica bila je najstarija polaznica Večernje škole u Beneventu blizu Napulja. Rođena je u gradiću Canosa di Puglia, a u Benevento se preselila 1950-ih, nakon udaje. 

Mariannina je obitelj imala velika očekivanja od nje, s obzirom na njezin radoznali duh i briljantnu inteligenciju, zbog čega je bila odlična u svim školskim predmetima. Otac joj je obećao nastavak obrazovanja, čak i visokoškolskog, no rat i obiteljski problemi primorali su je da prekine školovanje u petome razredu osnovne škole.

"Uvijek sam bila najbolja u razredu"

"Uvijek sam bila najbolja u razredu, pa mi je otac obećao da će financirati i moje fakultetsko obrazovanje, no tada je počeo Drugi svjetski rat, a ispriječili su se još neki obiteljski problemi, pa sam bila primorana zadovoljiti se tek svjedodžbom o završenoj osnovnoj školi", rekla je Ansi.  

Unatoč tomu Marianna nikada nije prestala sanjati o nastavku školovanja. Naporno je radila da bi mogla uzdržavati obitelj, u srcu neprestano gajeći nadu da će jednoga dana nastaviti prekinuto školsko obrazovanje. 

Zahvaljujući odlučnosti i volji uspjela je u ostvarenju sna nakon više desetljeća, stekavši svjedodžbu o srednjoj stručnoj spremi. "Oduvijek sam u životu bila znatiželjna i smatram se načitanom, no uvijek mi je nedostajao taj jedan 'papir' koji sam danas konačno dobila okružena velikom količinom ljubavi", rekla je Pace u ponedjeljak, primajući svjedodžbu u krugu članova obitelji.

"Sad sam ostvarila svoj dugogodišnji san", rekla je ponosno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.