Dobrodošli na festival Pivo in cvetje Laško - Legendarni vrhunac ljeta

Foto: Press

Ove godine 59. festival Pivo in cvetje Laško od 11. do 14. srpnja ostaje legendarni vrhunac ljeta gdje se prepliću glazba, povijest, tradicija, etnologija, hortikultura i najpopularnije zlatno piće na svijetu.

Tri glazbena dana – 21 koncert

Glazba povezuje susjede, regije, narode, svijet i tako je i u Laškom. Vjerni gosti dolaze zbog pažljivo odabranih domaćih i gostujućih glazbenika iz svih krajeva. Čak 21 koncert u tri glazbena dana jamči da neće nedostajati glazbene zabave. Dugogodišnji glazbeni direktor festivala Pivo in cvetje Laško, Urban Centa, lijepo opisuje odnos prema izboru ovogodišnjih glazbenika i grupa: "Slovenska glazbena kreativnost je usporediva s uspjesima naših sportaša, kako po brojnosti tako i po kvaliteti. Zato smo joj dali određenu sportsku prednost. Cijenimo glazbu naših susjeda, svjesni smo njihove popularnosti i kod nas, a uvijek rado dovedemo u Laško zvijezde koje su utrle put današnjim stvaraocima. Svima želimo omogućiti najbolje moguće uvjete za njihov nastup, kako u pogledu gostoljubivosti, tako i kvalitete tehničke izvedbe, kako bi i sami mogli maksimalno uživati u svojim nastupima. Time posjetiteljima omogućujemo najbolje koncertno iskustvo."

Uvijek dobrodošli hrvatski glazbenici

Hrvatske glazbenike ove godine zastupa glazbena legenda Gibonni, a organizatori su pokazali svoju brzinu i prilagodljivost te uhvatili pravi trenutak i uskoro nakon velikog uspjeha Baby Lasagne na Eurosongu dogovorili i njegov nastup. Oba nastupa bit će u četvrtak 11. srpnja. Organizatori, osim vrhunskih slovenskih grupa i pojedinaca, ističu i englesku zvijezdu Tonyja Hadleya, nekadašnjeg pjevača svjetski poznate grupe Spandau Ballet, koji već niz godina uspješno nastupa sa svojom grupom, te energične i zabavne članove austrijske grupe elektro swinga Deladap, koje ne smijete propustiti.

Povijesna i etnografska baština vrlo je zanimljiva

Povijesni i etnografski dio festivala, koji je već godinama konstanta, predstavlja slovensku lokalnu baštinu, educira i otvara vrata razumijevanju i stranim gostima o tome kako su nekada živjeli domaćini u mjestima uz rijeku Savinju. Ulice Laškog svakodnevno uljepšavaju nastupi limene glazbe, mažoretkinja i bubnjarskih skupina, a tradicionalna nedjeljna povorka predstavlja krunu festivala jer se isprepliću brojna glazbena, pivarska, cvjetna i etnografska događanja, a starodobna vozila uvijek privlače puno pažnje.

Ekološka osviještenost i sigurnost

Pritom u Laškom ne zaboravljaju ni na brigu o okolišu. Festivalski pomaci u zeleno već su godinama konstanta, ali i tradicija, kojom žele još više naglasiti ekološku i održivu usmjerenost destinacije Laško, koja ove godine slavi 170 godina razvoja lječilišnog turizma.

Sigurnost posjetitelja i siguran dolazak i povratak kući ostaju visoki prioriteti, pa će i ove godine za promet u večernjim satima biti zatvoreno gradsko središte i glavna cesta na relaciji Celje – Zidani Most, što je važna informacija za hrvatske goste. Sa Slovenskim željeznicama organiziraju dodatne dolaske i jutarnje odlaske vlakova iz Laškog. U sklopu zatvaranja cesta uređeni su obilazni putevi, kao i dodatna parkirališta u blizini festivalskog prostora. Posebno povoljno iskustvo i ove godine nudi festivalski kamp uz rijeku Savinju, koji je samo nekoliko minuta udaljen od središta grada.

Bez gladi i žeđi

Lokalna kuhinja je raznolika i za sve ukuse te prehrambene navike. Obavezno morate probati specijalitet "Laški pes", izvanrednu nadogradnju svjetski poznatog hot doga, ali od domaćih sastojaka. Festivalska kulinarika također odavno slovi kao odličan partner lokalno proizvedenom i poznatom pivu Laško. Cijena ovogodišnjeg festivalskog vrča piva od pola litre bit će 3,5 eura, a ponuđen će biti samo u povratnim čašama. Sve zajedno, glazba zaokružuje festivalski doživljaj.

Pivovarna Laško Union (PLU) pred velikom proslavom sljedeće godine

Glavni pokrovitelj festivala Pivovarna Laško Union i ove godine posebno poziva goste iz Hrvatske na festival. Prenapučenost prijašnjih godina zahtijevala je kontrolu broja posjetitelja radi njihove sigurnosti. Prošlogodišnje uvođenje naplate ulaza rezultiralo je puno kvalitetnijim festivalskim iskustvom, uz najbolju vrijednost za novac.

PLU ponosno najavljuje još veći događaj u 2025. godini, kada brend Laško slavi respektabilnih i okruglih 200 godina. "Za obljetnicu želimo pripremiti najveći događaj u povijesti samostalne Slovenije. I te pripreme su već u punom jeku. Dakle, poštovani ljubitelji dobre glazbe i kvalitetne zabave, srdačno ste pozvani", zaključuje Urban Kramberger, direktor festivala PLU.

Cijene ulaznica u pretprodaji od 10. 6. do 10. 7. 2024.

  • dnevna: 28 eura
  • festivalska: 60 eura

Cijene ulaznica na dan događaja

  • dnevna: 32 eura
  • festivalska: 70 eura

Program festivala osigurava 21 izuzetan glazbeni događaj za različite glazbene ukuse

četvrtak, 11. srpnja

  • Pozornica Zlatorog: Masayah, Baby Lasagna, Mi2, Gibonni
  • Pozornica Burin: Marko Vozelj in Mojstri, Dejan Dogaja band, Til Čeh in Petelini

petak, 12. srpnja

  • Pozornica Zlatorog: Dan D, Romachild, Šank Rock, Tony Hadley ex. Spandau Ballet
  • Pozornica Burin: Simon Vadnjal, Helena Blagne, Dejan Vunjak in Brendijeve barabe

subota, 13. srpnja

  • Pozornica Zlatorog: Nina Pušlar, Hamo & Tribute 2 Love, Pantaloons, Deladap
  • Pozornica Burin: Zvita feltna, Nika Zorjan, Žan Serčič in Šakali
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.