Finska uvela AI program rehabilitaciju za zatvorenike

Freepik

Zatvorenici u Finskoj mogu sudjelovati u projektu umjetne inteligencije kao dio inicijative za digitalnu rehabilitaciju. Program je izazvao interes u drugim europskim zemljama koje istražuju slične prilike za rehabilitaciju zatvorenika putem tehnologije.

Tijekom posljednje dvije godine, zatvorenici u Finskoj sudjelovali su u zadacima označavanja i klasifikacije podataka u sklopu rehabilitacijskog programa. U suradnji s Metroc-om, startupom za tržišne podatke, inicijativa nastoji smanjiti stopu povratka kriminalu opremanjem zatvorenika korisnim, suvremenim vještinama

Zatvorenici koji podučavaju umjetnu inteligenciju

Umjesto da sudjeluju u tradicionalnim zatvorskim poslovima poput šivanja, čišćenja ili pranja rublja, zatvorenici u tri zatvorena finska zatvora — dva za muškarce i jedan za žene — dobili su priliku sudjelovati u ovom obliku digitalnog rada. Sustavi umjetne inteligencije zahtijevaju ljudski unos za razvoj, posebno za jezike poput finskog, koji govori samo pet milijuna ljudi na svijetu.

Jussi Virnala, osnivač tvrtke Metroc, rekao je za Euronews: "Kako naš softver pokušava interpretirati tekstualne materijale i različite detalje o građevinskim proizvodima, trebamo naučiti jezične modele umjetne inteligencije da razumiju finski jezik i kontekst građevinarstva te građevinska pitanja i teme."

Sudionici programa dobivaju specijalizirane prijenosnike i zaduženi su za odgovaranje na jednostavna pitanja, poput "Govori li tekst o izdavanju građevinske dozvole?"

Rad s podacima pomaže u rehabilitaciji zatvorenika

Dr. Tuukka Lehtiniemi, sociolog s Helsinškog sveučilišta, izrazio je podršku projektu, izjavivši: "Dobro je zatvorenicima dati nešto za raditi, kako bi imali strukturu tijekom dana, kako bi im se pomoglo da se prilagode na eventualno puštanje na slobodu, te da imaju nešto veću vjerojatnost da neće ponovno počiniti zločine kad se vrate u civilni život. Općenito, rad s podacima smatra se vrlo korisnim u tom procesu."

I muški i ženski zatvorenici su plaćeni za svoje sudjelovanje, iako su njihova primanja manja u usporedbi s ekvivalentnim poslovima izvan zatvora. Jedan zatvorenik koji sudjeluje u programu označavanja podataka umjetne inteligencije, pod pseudonimom Robin, rekao je za Euronews da je odabrao taj posao "kako bi vrijeme proveo na smislenim aktivnostima. Umjetna inteligencija bila je nova tema za mene i pobudila je moj interes. Također, želio sam zaraditi novac."

Finske vlasti istaknule su jedinstvenost projekta "Pametni zatvor", koji je privukao interes drugih nordijskih i europskih zemalja koje traže konzultacije o sličnim inicijativama za digitalnu rehabilitaciju.

Izvor: euronews.com

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.