Francuski film osvojio Grand Prix na History Film Festivalu u Rijeci

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Grand Prix 8. History Film Festivala dobio je film A Clockwork Orange, The Prophecy (Paklena naranča - proročanstvo) Benoita Felicija i Elise Mantin, objavljeno je u petak na zatvaranju festivala.

U obrazloženju festivalskog žirija stoji da glavnu nagradu dodjeljuju tom filmu zbog "zapanjujućeg kinematografskog i audiovizualnog pristupa na koji bi i sam Stanley Kubrick bio ponosan".

"Film nam daje uvid borbu autora, Anthonyja Burgessa, prilikom izlaska njegova romana te u polariziranu recepciju u društvu, dajući inspiraciju za sve nas autore da hrabro riskiramo s našim radom", ustvrdio je žiri.

Ostale nagrade

Nagradu za najbolji televizijski dokumentarni film dobio je film Solene Chalvon-Fioriti Afghan Women, Another Story (Žene Afganistana), a nagradu za najbolji nezavisni dokumentarni film dobio je Volcano (Vulkan) Stefannea Prijota.

Nagradu za najbolji redateljski rad dobili su Davids Ernštreits i Inese Klava za film Patricija, a za scenarij Els Moors za film Notre kanaal (Naš kanal). Frederic Balland i Pierre-Francois Didek dobitnici su nagrade za filmsku fotografiju za rad na filmu Documerica, self-portrait of a nation on the brink (Documerica, autoportret nacije na rubu).

Seamus Haley je nagrađen za montažu filma Paklena naranča, proročanstvo, a Darko Rundek i Ana Kovačić za glazbu u filmu Zagrljaj. Nagradu za najbolju produkciju, koja nosi ime osnivača festivala Bernardina Modrića, dobili su Benoit Tschieret i Guillaume Vincent za film Documerica, autoportret nacije na rubu. Nagrada publike dodijeljena je dokumentarnom filmu Mamula all inclusive Aleksandra Reljića.

Međunarodni žiri činili su američki filmski i televizijski producent Shawn Rhodes, američki redatelj John Alexander te austrijski redatelj i snimatelj Gernot Stadler. O nagradi publike odlučio je peteročlani žiri publike, sastavljen od petero filmskih zaljubljenika, koji ne rade u filmskoj industriji. 

Na 8. History Film Festivalu, održanom u riječkom Art-kinu, prikazano je 17 filmova u konkurenciji za nagrade, koje je odabrao izbornik Boris Ružić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.