Frizeri kao psihoterapeuti? Afričke nevladine organizacije imaju ideju

Freepik

Kriza mentalnog zdravlja širi se diljem svijeta, a nema dovoljno psihologa i psihijatara koji bi pomogli onima kojima je potrebna. Zbog toga mnoge zemlje i organizacije traže ideje kako se nositi s manjkom terapeuta. Jedna od njih dolazi iz Afrike, gdje je predloženo da frizeri preuzmu ulogu savjetnika za mentalno zdravlje, izvještava The New York Times.

Frizeri kao terapeuti u Africi

Afrika je kontinent koji se suočava s mnogim problemima. Ekonomski, sigurnosni ili klimatski problemi nesumnjivo su najvažniji tamo. Međutim, rijetko se govori o regiji u kontekstu mentalnog zdravlja, no Svjetska zdravstvena organizacija nedavno je izvijestila da se i Afrika bori s ovim problemom. Podaci pokazuju da Afrikanci globalno najčešće biraju uzeti vlastiti život.

Prema The New York Timesu, Afrika je regija s najmanje sredstava namijenjenih mentalnom zdravlju. Broj stručnjaka na kontinentu je dramatično nizak. Ispostavilo se da u osammilijunskom Togu postoje samo pet licenciranih psihijatara.

Suočene s tako velikim problemom mentalne krize, međunarodne organizacije morale su postati kreativne. Kako čitamo na polsatnews.pl, u zapadnoj i središnjoj Africi uvedeni su programi obuke za psihološku podršku frizerima. Tečajeve je već pohađalo 150 žena.

Zašto su odlučili obučavati frizere? Odgovor je jednostavan. Ljudi vole povjeravati se njima, pričati o svojim problemima i životu. Razgovarajući s njima o svemu, frizeri mogu otkriti treba li mušterija pomoć stručnjaka. Ako je odgovor pozitivan, "ambasador mentalnog zdravlja", kako se nazivaju takvi frizeri, uputit će osobu profesionalcu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.