Horiju treba tako malo da naprave savršen kontroler za Switch

Foto: Press

NE RECENZIJU smo ponovno dobili Horijeve kontrolere, koji su tijekom godina došli na dobar glas zahvaljujući daleko povoljnijoj cijeni u odnosu na neobjašnjivo preskupe originalne Nintendove kontrolere. Bili to zamjenski joy-conovi ili njihovi pro kontroleri, Nintendo u ovoj fazi nema jedno jedino opravdanje zašto bi svoju periferiju prodavao po tako visokim cijenama. 

No to je Nintendo i ono u čemu svih ovih godina uspijevaju jest natjerati igrače da pronađu alternative na Temuu, Wishu ili ostalim "odlagalištima" jeftinoće. 

Hori je ovdje stajao kao razumna sredina. Kvalitetom debelo iznad konkurencije, a cijenama ipak ispod Nintenda. Ovog puta odlučili smo se za tri opcije, Split Pad Compact boje lavande, klasični HoriPad Turbo sa Zelda uzorkom i Split Pad Pro. 

HoriPad Turbo

Da ne gubimo vrijeme, krenut ćemo od onog najslabijeg, a to je bez ikakve sumnje HoriPad Turbo koji je, generalno gledajući, više nego solidan kontroler, ali činjenica da je riječ o žičanom kontroleru ne ide mu previše u korist. Potpuno je razumljivo da će to donekle utjecati na cijenu, ali Switch nije konzola na kojoj će to značajno utjecati na kvalitetu igre. 

Ono zbog čega HoriPad Turbo uzimate je solidna izrada (koju ima) i ako zadovoljava tu kategoriju, nemate previše razloga za brigu. HoriPad Turbo nije nužno najbolji ni u svojem cjenovnom razredu (tridesetak eura), a dizajnom i dimenzijama najsličniji je Xbox kontrolerima, koji su, prema mišljenju mnogih, zlatna sredina na tržištu. Problem je to da je kontroler nekima premalen ili preneudoban, a čim ga izvadite iz kutije postaje jasno da ni u kvalitetu materijala nisu uložili maksimalan trud. Ne izgledaju pretjerano jeftino, ali čim ih uzmete u ruke, bit će vam jasno da ovo nije premium roba.  

Ono što ovaj kontroler također nema jest vibracija, što u slučaju Switcha nije prevelik problem jer vibracija na njihovim originalnim kontrolerima je apsolutno smeće. Nema ni žiroskop, što je daleko veći problem, a očekivano, nema ni NFC čitač za Amiibo karte i figurice. Ukratko, dobivate basic kontroler za 30 eura, što je upola manje od Nintendovog pro modela, ali i ovo je previše za to što dobijemo. 

Split Pad Pro

Split Pad Pro drugi je na listi i ako ste ga ikada imali prilike isprobati, jasno vam je da se radi o osjetno superiornijem iskustvu od onih koje imate s klasičnim joy-conovima, koji su sve samo ne idealni za korištenje dulje od sat vremena. 

Istina, Split Pad Pro je "džombast" i definitivno je idealno rješenje za one s većim šapama, ali teško je i započeti opisivati koliko su bolji od standardnog joy-cona. Ono što ponovno nemaju, iako su službeno licencirani od strane Nintenda, su vibracije, žiroskop i NFC čitač. Realno, dio toga nedostaje, ali ako ste zapeli za igre gdje te opcije nisu ključne, Split Pad Pro je fenomenalan. 

Ono što također ne možete jest izvaditi ih van i koristiti kao samostalne kontrolere, a imate problema i ako ih pokušate staviti u klasičnu torbicu za Switch. 

I košta 60 eura. Što je problem jer je preskupo. 

Split Pad Compact

Za kraj smo ostavili Split Pad Compact, koji je odgovor na neke nedostatke koje ima Split Pad Pro. Za početak, ergonomija Compact verzije je bolja, a tu treba obavezno spomenuti i da je kvaliteta stikova, D-Pada i ostalih tipaka na daleko višoj razini, što se posebno odnosi na putanju analognih stikova koji su u ovom slučaju više "standardizirani". Iako Hori nikada nije imao previše problema s tim, ovdje su svakako poboljšali kvalitetu izrade. 

Tu su i dvije dodatne stražnje tipke koje možete programirati po želji, ali uzmite u obzir ograničenje da lijevu tipku možete programirati samo za kontrole na lijevoj strani, a desnu za kontrole na desnoj. 

Iako nije udoban kao Pro verzija, Compact je kao idealna sredina između joy-cona i pro verzije Split Pada. Osim toga, moguće ih je izvući i spojiti na centralnu jedinicu pa dobivate klasični kontroler koji je, nažalost, spojen kabelom, ali što je tu je. Isto tako, kontroleri ne funkcioniraju zasebno, što je propuštena prilika. 

Još jedna propuštena prilika je to da Compact i dalje ne ide u standardnu torbicu, što je neobjašnjivo glup potez. I ponovno, vibra, žiro i NFC - nula bodova. 

Cijena? 80 eura. Opravdano? Nažalost, ne. Ovo je dobar kontroler i boja lavande je predivna, ali cijena definitivno nije. Hori je imao priliku napraviti nešto posebno, ali na svakom koraku imaju ustupke koji su nejasni. Je li to zato što im Nintendo ne dopušta ili postoji neko drugo objašnjenje, nisam siguran, ali uz male preinake ovo je mogao biti savršen Switch kontroler.  
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.