Koliko je glumica Maggie Smith zaradila tijekom života?

Foto: EPA

Nakon smrti poznate glumice Maggie Smith mnogi se pitaju koliko je bogatstvo stekla tijekom svoje duge i uspješne karijere. Prema Celebrity Net Worthu, neto vrijednost Maggie Smith procijenjena je na 20 milijuna dolara.

Početak karijere

Započela je kazališnu karijeru u Oxford Playhouseu početkom 1950-ih, a njezina prva značajnija uloga došla je s produkcijom New Faces of '56 u Londonu. Ubrzo je postala redovita na britanskoj kazališnoj sceni, kao i u Royal National Theatreu, gdje je surađivala s legendarnim Laurenceom Olivierom.

Filmski uspjeh i Oscari

Filmski debi imala je 1958. u filmu Nowhere to Go, što je otvorilo vrata za njezinu plodnu filmsku karijeru. Jedna od njenih najslavnijih uloga bila je u filmu The Prime of Miss Jean Brodie (1969.), za koju je osvojila svog prvog Oscara za najbolju glumicu. Godine 1978. osvaja drugog Oscara, ovoga puta za najbolju sporednu glumicu u filmu California Suite.

Uz to, Maggie Smith bila je nominirana i za nekoliko drugih prestižnih nagrada, uključujući BAFTA-u i Emmy, te je tijekom godina stekla status jedne od najuglednijih glumica u povijesti britanskog filma i kazališta.

Kazališna karijera i priznanja kraljice

Smith se istaknula i u kazalištu, gdje je briljirala u brojnim Shakespeareovim komadima. Istaknute uloge uključuju Desdemonu u Othellu i Lady Macbeth u Macbethu. Godine 1990. dobila je titulu Dame od britanske kraljice, čime je priznat njezin izvanredan doprinos britanskoj kulturi.

Harry Potter i šira prepoznatljivost

Za novu generaciju gledatelja Maggie Smith postala je prepoznatljiva po ulozi profesorice Minerve McGonagall u serijalu Harry Potter. Ova uloga donijela joj je globalnu popularnost, a njezin lik stroge, ali pravedne profesorice postao je obožavan među publikom svih uzrasta.

Televizijski uspjesi

Osim filmske i kazališne karijere, Maggie Smith postigla je velik uspjeh na televiziji, posebno u seriji Downton Abbey (2010.-2015.), gdje je igrala lik Violet Crawley, grofice od Granthama. Ova uloga donijela joj je brojne nagrade, uključujući tri Emmyja za izvanrednu sporednu glumicu u dramskoj seriji.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.