Sud donio odluku: Netflix je u hit seriji Baby Reindeer lažno prikazao radnju

Screenshot: Youtube/Netflix

Fiona Harvey, žena koja je bila inspiracija za lik Marthe u popularnoj Netflixovoj seriji Baby Reindeer, mogla bi tužiti streaming platformu, piše Guardian. Sud je nedavno presudio da je serija lažno prikazala radnju kao "istinitu priču" i da Netflix nije adekvatno provjerio tvrdnje kreatora i glumca Richarda Gadda.

Podnijela je tužbu

Harvey tvrdi da je serija pogrešno sugerirala da je ona seksualno uznemiravala i uhodila Gadda. Lik Marthe postao je popularan nakon objave serije, a gledatelji su ubrzo otkrili da je Harvey bila nadahnuće za taj lik. Zbog toga je Harvey podnijela tužbu u iznosu od 170 milijuna dolara optuživši seriju za klevetu.

Sudac Gary Klausner u presudi je istaknuo da serija započinje tvrdnjom da je riječ o "istinitoj priči," što gledatelje može navesti da radnju dožive kao činjenice. Također je naglasio da su postupci Marthe u seriji daleko ozbiljniji od onoga za što je Harvey stvarno bila optužena. "Postoji jasna razlika između uhođenja i sudske osude za uhođenje", rekao je i dodao da postoje razlike između "neprimjerenog dodira i seksualnog napada, kao i između guranja i ozbiljnog fizičkog nasilja".

Tvrdnje u seriji su ozbiljnije

Sudac je naglasio da iako su Harveyjini navodni postupci za osudu, tvrdnje iznesene u seriji predstavljaju ozbiljnije optužbe koje mogu drugačije utjecati na percepciju gledatelja.

U svoju obranu Gadd je naveo da ga je Harvey godinama uhodila dok je radio u pubu, da ga je štipala za stražnjicu te mu slala tisuće uznemirujućih poruka i e-mailova. Također je rekao da ju je prijavio policiji te da je dobila opomenu za uznemiravanje, ali nije bila kazneno gonjena.

Netflixov zahtjev za odbacivanje tužbe je odbijen

Netflixov zahtjev za odbacivanje tužbe je odbijen, a sud je omogućio Harvey da podnese zahtjev za namjerno nanošenje emocionalne boli zbog "ekstremnih i lažnih tvrdnji" iznesenih u seriji. "Serija prikazuje tužiteljicu kao osuđenu kriminalku koja je seksualno i nasilno napala Gadda", zaključio je sudac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.