Najpoznatiji kolumbijski umjetnik Fernando Botero pokopan u Toskani

Foto: EPA

Fernando Botero, jedan od najvećih umjetnika 20. stoljeća, pokopan je jučer u gradu u talijanskoj pokrajini Toskani u kojem je godinama živio i radio sa svojom suprugom, grčkom umjetnicom Sophiom Vari, koja je umrla u svibnju.

Kolumbijski majstor koji se proslavio svojim voluminoznim skulpturama i slikama umro je 15. rujna u dobi od 91 godine u Monaku od posljedice upale pluća, a njegovi posmrtni ostaci najprije su bili prevezeni u Kolumbiju kako bi mu sugrađani mogli odati počast u prijestolnici Bogoti te u rodnome gradu Medellinu.

Gradić Pietrasanta, blizu mora i 32 kilometra udaljen od Pise, prozvan je Mala Atena zbog koncentracije kamenoloma mramora, ljevaonica i kipara koji ondje djeluju i Botero ga je vjerojatno zato odabrao za svoje prebivalište. Upravo su u Pietrasanti neke od Boterovih poznatih slika kao što su Vrata raja i Vrata pakla.

Njegova djela na dražbama postižu cijene do 4.3 milijuna dolara

"Dali smo mu titulu počasnog građanina u znak zahvalnosti koju je i zaslužio", rekao je gradonačelnik Alberto Giovannnetti prije pokopa na dijelu groblja za istaknute građane. Botero je izradio 300 kipova i 3000 slika, a njegova djela postižu na dražbi cijene i do 4.3 milijuna dolara. 

Fernando Botero bio je i veliki mecena te se njegove donacije procjenjuju na više od 200 milijuna dolara. Nastojeći da njegova djela budu dostupna širokoj publici, poklonio je brojne radove muzejima u Medellinu i Bogoti te desetke slika iz svoje privatne kolekcije, među kojima su radovi Picassa, Moneta, Renoira, Miroa. 

Djela su mu izložena i na otvorenom u brojnim gradovima, pa tako i u Pietrasanti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.