Ovih šest stvari nikako ne trebate raditi ako se probudite usred noći

Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi pate od nesanice. Postizanje tih nedostižnih "osam sati sna" svake noći može biti prilično teško.

Loš san mogu uzrokovati razni faktori, od noćne buke i zagađenja zraka do stresa na poslu ili prekasnog obroka. Ovo je šest stvari koje nikako ne biste trebali raditi ako se probudite usred noći, prenosi LADbible.

Poticanje mozga

Stručnjakinja za san Lisa Artis iz organizacije Sleep Charity, koja surađuje sa stručnjacima za san iz tvrtke Simba, preporučuje izbjegavanje gledanja u telefon ili paljenja televizora ako se probudite prije nego što vam alarm zazvoni. "Uključivanje u aktivnosti koje potiču mozak, poput provjere mailova, skrolanja po društvenim mrežama ili gledanja TV emisija na mobitelu, može otežati opuštanje i ponovno uspavljivanje", objasnila je Artis.

"Sjaj ekrana i mentalna stimulacija dodatno mogu poremetiti vaš ciklus spavanja. Umjesto toga odaberite smirujuće aktivnosti poput čitanja knjige ili slušanja umirujuće glazbe", dodala je.

Izbjegavajte dnevno spavanje

Ako se stalno budite usred noći, Lisa savjetuje da izbjegavate spavanje tijekom dana. "Drijemanje može poremetiti vašu potrebu za snom i otežati uspavljivanje navečer. Ako zaista trebate odrijemati, učinite to prije 15 sati i neka to bude kratko, oko 20 minuta", poručuje.

Nemojte piti kofein prije spavanja

Ako uživate u večernjoj šalici kave ili čaja, Lisa preporučuje da to učinite šest sati prije spavanja. "Nemojte dopustiti da vam kofein i nikotin pretvore san u nemiran ples. Izbjegavajte stimulanse šest sati prije spavanja i umjesto toga birajte umirujuće napitke", rekla je Lisa.

Izbjegavajte redovitu upotrebu lijekova za spavanje

Lisa kaže da su sredstva za spavanje "za povremenu upotrebu te da se trebate posavjetovati sa zdravstvenim stručnjakom za odgovarajuće upute".

Nemojte ostati u krevetu

Iako ovo može zvučati pomalo čudno, stručnjakinja za san smatra da ako ste budni više od 20 minuta, trebate se ustati. "Ostajanje u krevetu može stvoriti povezanost između budnosti i vašeg okruženja za spavanje, što može dodatno otežati uspavljivanje u budućnosti", objasnila je Lisa.

Nemojte paliti jaku svjetlost

Na kraju Lisa savjetuje da odolite iskušenju da upalite veliku svjetiljku u spavaćoj sobi te da "ako se ustanete, pokušate držati svjetlo što prigušenije, ali da pazite da dovoljno vidite kako biste bili sigurni".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.