Preminuo je Jon Landau, producent Titanica i Avatara

Foto: EPA

Preminuo je Jon Landau, Oscarom nagrađeni producent koji je blisko surađivao s redateljem Jamesom Cameronom na Titanicu i Avataru. Imao je 63 godine.

Alan Bergman, supredsjednik Disney Entertainmenta, potvrdio je Jonovu smrt. Uzrok smrti nije naveden.

"Jon je bio vizionar čiji su izniman talent i strast oživili neke od najnezaboravnijih priča na velikom platnu. Njegov izvanredan doprinos filmskoj industriji ostavio je neizbrisiv trag i jako će nam nedostajati. Bio je legendaran i uspješan producent, a još bolja osoba, koja je nadahnjivala sve oko sebe", rekao je Bergman.

Dobili su Oscara za Titanic

Ovaj par zajedno je snimio neke od najvećih blockbustera u povijesti filma, uključujući Avatar i njegov nastavak Avatar: The Way of Water.

Landau je započeo karijeru 1980-ih kao voditelj produkcije i postupno je napredovao sve dok nije preuzeo ulogu producenta Titanica. Kad mu je bilo 29 godina, Landau je postao izvršni potpredsjednik produkcije dugometražnih filmova u 20th Century Foxu, gdje je nadgledao filmove kao što su Umri muški 2, Posljednji Mohikanac i Istinite laži. 

Kad je Landau napustio Fox, Cameron ga je pitao želi li pročitati scenarij za projekt kodnog imena Planet Ice, na što je Jon pristao i to je na kraju postao Titanic. Jonova suradnja s Jamesom Cameronom dovela je do osvajanja Oscara za najbolji film.

Titanic je premašio milijardu dolara globalne zarade na kinoblagajnama i osvojio 11 Oscara.

"Ne znam glumiti, ne mogu skladati i ne znam raditi vizualne efekte. Valjda zato produciram", rekao je Landau dok je primao nagradu s Cameronom. Njihova se suradnja nastavila, a Landau je postao glavni izvršni direktor u Cameronovom Lightstorm Entertainmentu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.