Tankian iz System Of A Down: Nemam nimalo poštovanja prema Imagine Dragons

Foto: EPA

FRONTMEN grupe System Of A Down Serj Tankian ponovno je kritizirao grupu Imagine Dragons zbog njihovog kontroverznog nastupa u Azerbajdžanu.

Prošlog mjeseca, Tankian je dospio na naslovnice kada je kritizirao Imagine Dragons zbog njihove odluke da nastave s kontroverznim koncertima u Izraelu i Azerbajdžanu, rekavši da "nema nimalo poštovanja" prema njima. Natezanje je započelo zbog nastupa Dana Reynoldsa i ekipe u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu, što bi neki mogli protumačiti kao podršku autoritarnom predsjedniku zemlje Ilhamu Alijevu.

Pomogli prikrivanju imidža diktatorskog režima?

Tankian, porijeklom Armenac rođen u Libanonu, prošlog je ljeta poslao grupi pismo u kojem ih je pozvao da otkažu koncert na Olimpijskom stadionu u Bakuu. U pismu je naveo da bi nastavak koncerta "pomogao prikrivanju imidža diktatorskog režima".

Osobe poput Briana Ena, Thurstona Moorea i Rogera Watersa iz Pink Floyda također su prošlog kolovoza podijelile otvoreno pismo tražeći od Imagine Dragonsa da odustanu od koncerata. "Nastupanje u Bakuu u ovim okolnostima, bez obzira na namjeru, može samo pomoći vladi Azerbajdžana da prikrije svoje zločine", stoji u dijelu pisma.

Ranije ovog tjedna, Reynolds je objasnio odluku benda da nastavi s koncertima, rekavši za Rolling Stone: "Ne vjerujem da bismo našim fanovima koji žele vidjeti naš nastup trebali uskraćivati nastupe zbog djela njihovih vođa i vlada. Mislim da je to vrlo sklizak teren. Mislim da čim to počnete raditi, postoje korumpirani lideri i ratni huškači diljem svijeta, gdje povlačite crtu?"

Također se osvrnuo na Tankianove komentare, rekavši: "Mislim da sam upravo to rekao. To je sklizak teren i nikada neću uskratiti našim fanovima priliku da sviramo za njih."

Tankian se nedavno ponovno osvrnuo na priču na svojim profilima kako bi odgovorio na Reynoldsovu izjavu. Ponovio je Reynoldsovo retoričko pitanje i napisao: "S poštovanjem, povlačim crtu kod etničkog čišćenja i genocida."

Nastavio je: "Azerbajdžanska diktatura uz popularnu podršku već je bila u devetomjesečnoj blokadi izgladnjivanja Nagorno-Karabaha, što je bivši tužitelj ICC-a Luis Moreno Ocampo okarakterizirao kao genocid, kada su odlučili svirati u Bakuu. Bi li svirali u nacističkoj Njemačkoj? Zašto ne žele svirati u Rusiji? Zato što nije popularno?

Podržavaju Ukrajinu, ali ne i Armence iz Artsakha? Jedini 'sklizak teren' je lažna moralna ekvivalencija u srcu ovog licemjernog stava. Nemam ništa protiv ovog momka ni njegovog benda. Samo mrzim kad koriste umjetnike kako bi prikrili genocidnu diktaturu."

"Razumijem da to rade zbog novca"

Ranije je kritizirao bend zbog nastupa u Azerbajdžanu, rekavši za Metal Hammer:

"Gledajte, nisam ja sudac koji bi trebao govoriti bendovima gdje da sviraju, a gdje ne... Razumijem da to rade zbog novca, da su umjetnici, da zabavljaju, sve to. Ali kad postoji vlada koja se sprema počiniti etničko čišćenje, kada je Azerbajdžan izgladnjivao 120.000 Armenaca u Nagorno-Karabahu i nije dopuštao unos hrane ili lijekova... znate, kao umjetnik, da to saznam, nema šanse da bih otišao i svirao taj koncert. Ali neki umjetnici to rade. I ne znam što bih rekao o tim umjetnicima. Ne poštujem ih kao ljude. Jebeš njihovu umjetnost, nisu dobri ljudi, što se mene tiče."

Nastavio je: "Ako ste toliko slijepi za pravdu da ćete otići svirati koncert u zemlji koja izgladnjuje drugu zemlju, ilegalno, prema Međunarodnom sudu pravde, prema onome što Amnesty International kaže, što Human Rights Watch kaže... Ako ipak odete i svirate u toj zemlji, ne znam što bih rekao o vama kao prokletom ljudskom biću. Uopće me ne zanima vaša glazba. Ako ste loša osoba, nije me briga. Dakle, to je moj stav o tome. Nemam nimalo poštovanja prema tim momcima."

Osim toga, Tankian je nedavno razgovarao s NME-om i podijelio svoja razmišljanja o trenutnoj situaciji u Palestini, kao i o pokretu za bojkotiranje tvrtki povezanih s Izraelom.

"Važno je da mladi podignu svoj glas, jer ne živimo u pravednom svijetu", rekao je i nastavio: "Mislim da je u nekim slučajevima čisti aktivizam otet od određenih marginalnih elemenata u društvu, uključujući u SAD-u – određeni antisemiti su se uvukli u taj svijet. Međutim, mislim da je većina aktivista i njihovih namjera čista, i mislim da je ono što rade važno."

"Što se tiče invazije Hamasa na Izrael, želim reći da je to očito bio teroristički čin i oni su ratni zločinci i zaslužuju biti kažnjeni. Ali odgovor Netanyahuove vlade također je – kao što možemo vidjeti s brojem civila koji su poginuli – ratni zločin", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.