Umro cijenjeni kanadski kantautor Gordon Lightfoot

Foto: EPA

Cijenjeni kanadski kantautor Gordon Lightfoot, najpoznatiji po folk-pop hitovima If You Could Read My Mind i The Wreck of the Edmund Fitzgerald, umro je u ponedjeljak u 85. godini u bolnici u Torontu, objavljeno je na njegovoj službenoj Facebook stranici.

Kanadski mediji CTV i CBC citirali su glasnogovornicu obitelji Victoriju Lord, koja je potvrdila njegovu smrt. Uzrok nije odmah bio poznat. 

Lightfoot, koji je bio slavan po sjetnim tekstovima i pjevnim skladbama, osvojio je 17 nagrada Juno, što je kanadski ekvivalent Grammyja, za koji je pak bio nominiran pet puta.

Vrhunac slave dosegao je 70-ih pjesmama objavljenima na albumima Sundown, Summertime Dream i Dream Street Rose, na kojima je s folk gitare prešao na rock i pop zvuk.

Odradio brojne dugačke turneje

Brojne vjerne pratioce u Kanadi i SAD-u osvajao je preko čestih i dugačkih turneja.

Katalog njegovih skladbi premašuje 200 pjesama, od kojih su mnoge obradili glazbenici poput Boba Dylana, Elvisa Presleyja, Barbre Streisand i Richieja Havensa. Njegove pjesme For Lovin' Me i Early Morning Rain proslavio je folk trio Peter, Paul & Mary.

Lightfoot se u pokretu folk glazbe prometnuo sredinom 60-ih pjesmama kao što su Canadian Railroad Trilogy i Pussywillows, Cat-Tails. Tijekom 70-ih počeo je svirati električnu gitaru i napisao pop balade Beautiful i I'm Not Supposed to Care.

Njegove pjesme dominirale su top ljestvicama

Epska pjesma iz 1976. The Wreck of the Edmund Fitzgerald, o pogibiji 29 pomoraca u potonuću teretnjaka u Gornjem jezeru, u kojoj kombinira težak tekst o posljednjim satima njihovog života i uzvišenu melodiju, jedna je od njegovih najomiljenijih pjesama. 

Top ljestvice osvojio je i hitovima kao što su Carefree Highway, baladom o propasti braka If You Could Read My Mind, koja je postala njegov prvi veliki međunarodni hit, te dvjema pjesmama, Sundown i Rainy Day People, koje su navodno nadahnute njegovim nestabilnim odnosom s pratećom vokalisticom i "rock groupie" Cathy Smith.

Osim što je pisao tekstove i glazbu, Lightfoot je pjevao toplim tenorom stvorenim za balade iako mu je glas slabio tijekom godina, te je bio poznat po svojoj jasnoj vokalnoj artikulaciji. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.