Konzervativci mrze novu sezonu serije The Boys, evo zašto

Foto: Press

ŠOK I NEVJERICA, još jedna serija proživljava bijes fanova koji tvorce osuđuju za woke poteze kojima se dodvoravaju politički korektnoj publici. Ovog se puta radi o četvrtoj sezoni Amazonove hit serije The Boys koja skuplja najgore ocjene od početka emitiranja. 

Biti woke najgori je grijeh za dio uglavnom konzervativnije publike, koja kroz ovu prizmu procjenjuje više-manje sav sadržaj, a čine to i kad imaju i kad nemaju povoda. Teško je procijeniti što im može zasmetati. Ponekad su to trans ili gej likovi, ponekad je pitanje rase, a ponekad je dovoljno da u glavnim ulogama imate žene. Primjer toga je najnovija sezona serije True Detective, koju su na mrežama ishejtali zato što su dvije glavne uloge pripale ženama, što je... znak nečega. Iako, wokeizam je bio najmanji problem serije čija je kvaliteta osjetno pala nakon odlične prve epizode. 

Ništa kontra Trumpa

U slučaju Boysa problem je to što je serija "očito antitrumpovska". 

@docdrustudios People are calling The Boys new season "woke"after a change they didn’t like, what are the odds? #theboys #season4 #theboysseason4 #woke #amazon #amazonprime ♬ original sound - Dr. Taylor

I dok su njihova opažanja potpuno točna, zanimljivo je da su to registrirali otprilike četiri sezone prekasno jer serija je od samih početaka bila superjunačka alegorija o autoritarizmu, političkim fanaticima i američkom zaokretu u fašizam. Štoviše, Eric Kripke nebrojeno je puta u intervjuima isticao da je serija komentar privlačnosti Trumpa i kritika korporativne Amerike. Naravno, problem je to što su u ovoj sezoni autori toliko kristalno jasni da je nemoguće da paralele promaknu i onima najsporijima. 

Komentari ljutitih fanova uglavnom se odnose na lik Homelandera, za kojeg su tri sezone navijali, da bi u četvrtoj shvatili da su upravo oni predmet sprdnje. Doduše, teško je shvatiti kako je bilo kome uopće promaknulo da je Homelander oličenje zla, ali čini se da im je više zasmetalo to što je postao oličenje zla koje oni podržavaju. 

No, to je SAD, gdje su politička polarizacija i tribalizam na zavidnoj razini, a svaki problem, bio on dnevnopolitički ili vezan za neku seriju ili videoigru, na društvenim mrežama biva uzdignut do statusa nacionalne teme ako to znači da će skupiti dovoljno klikova zaraćenih strana. 

Kritika moćnika

Osim toga, serija je od samog starta bila upravo kritika moćnih luđaka. 

Serija pokazuje koliko bi loše bilo imati superjunake u stvarnom životu jer (nad)ljudi su jednostavno moralno iskvarena bića vođena svojom sebičnošću, predrasudama i ostalim manjkavostima koje svatko od nas ima. 

Homelander, kao sociopatski narcis, na čelu je skupine više ili manje izraženih moralnih nakaza koje ubijaju i siluju samo zato što mogu i zato što im njihov položaj u društvu to dopušta, a iza njih je korporacija Vought International koju je pokrenuo nacist i tvorac seruma koji im i daje njihove supermoći. 

Desničari nisu sretni

U novoj sezoni Homelander čeka suđenje za ubojstvo prosvjednika koji je ujedno i fan bivše članice Sedmorke Starlight. Iako svi znaju da će se izvući, Homelander priprema puč koji podsjeća na pokušaj koji je obilježio kraj Trumpova mandata. 

@goodnews.badnews #theboys #news #celebrities #celeb #hollywood #hollywoodstudios #foryou #foryoupage ♬ original sound - Good News - Bad News

Drugim riječima, slavni moćnik koji postaje političar i promovira fašističke pobune zvuči vrlo poznato. To, naravno, nije tajna jer Kripke to naglašava već godinama. I dok su kritičari oduševljeni, publika aktivno spušta ocjene (pogledali seriju ili ne) novoj sezoni, a neki su počeli još krajem prošle sezone, kada je postalo jasno da su desno orijentirani i konzervativci na meti autora. 

Autori su se aktivno ograđivali od fanova koji su veličali svaki negativan potez u seriji. 

Međutim, ovo nije problem desno orijentiranih, već balona u koje se svi zatvaramo i očekujemo samo sadržaj koji je usklađen s našom ideologijom. Drugim riječima, kad nam se na meniju nađe nešto što se ne uklapa u okvire, vrlo često ni ne registriramo da je nešto u suprotnosti s našim uvjerenjima jer nismo navikli dobivati takav sadržaj. The Boys vrlo uspješno ismijava i liberalne ideologije i tobože progresivne stavove iza kojih se krije isključivo korist. 

"Nemam se namjeru suzdržavati ili ispričavati zbog onoga što radimo. Nekim ljudima je Homelander junak. Što na to reći? Serija je mnogo toga, ali suptilna nije. Stoga, ako je to poruka koju izvlačite iz serije, dižem ruke", rekao je Kripke. 

Od Watchmena do Boysa, stripovi su uvijek znali koristiti superjunake kako bi kritizirali pojave u društvu, a ako očekujete samo sadržaj koji će vam podilaziti, preostat će vam samo smeće za najšire mase ili ćete se uznemiriti čim se netko drzne kritizirati "nedodirljivi" sadržaj koji obožavate. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.