Italija nudi i po 30 tisuća eura da se preselite u Toskanu (mogu i Hrvati)

Foto: Shutterstock

Talijanska regija Toskana pokušava privući nove stanovnike bespovratnim sredstvima u iznosu od 10.000 do 30.000 eura. Naime, nude novac kako bi pomogli pokriti troškove kupnje i renovacije kuće, a na raspolaganju za taj poticaj je 76 gradića i naselja, piše Forbes.

Toskanska bespovratna sredstva su, piše Forbes, dovoljna da pokriju do 50 posto troškova povezanih s kupnjom i renoviranjem kuća u mjestima s manje od 5000 stanovnika. Prosječna cijena za kupnju kuće u najjeftinijoj provinciji Toskane, Pistoiji, iznosi 1472 eura po kvadratnom metru.

Postoji jedan uvjet

Podnositelji zahtjeva moraju biti talijanski državljani, građani Europske unije ili državljani izvan EU s dugoročnom boravišnom dozvolom te se moraju prijaviti kao stanovnici u talijanskom gradu koji odaberu.

Za američke građane zainteresirane za ovu priliku proces uključuje nekoliko dodatnih koraka u usporedbi s građanima EU. Amerikanci prvo moraju dobiti dugoročnu boravišnu dozvolu, što obično zahtijeva dokazivanje financijske stabilnosti ili ponudu za posao u Italiji.

Talijansko Ministarstvo okoliša objavilo je istraživanje iz 2016. godine koje pokazuje da je gotovo 2500 gradova toliko depopulirano da neće preživjeti više od 25 godina. Prošle godine CNN je izvijestio da u zemlji postoji oko 6000 napuštenih sela.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.