Zbog umjetnosti dala ljudima da joj rade što žele na 6 sati. Tko je Marina Abramović

Foto: Profimedia

Već danima na jednom od najpopularnijih svjetskih lifestyle portala Uniladu od top 5 trending priča čak su četiri posvećene srpskoj umjetnici Marini Abramović. Iako je Marina na sceni već desetljećima, interes publike diljem svijeta za nju očito ne pada.

Zašto je u jednom svom performansu dopustila da joj ljudi rade što god hoće, kako se nakon toga osjećala, koje su bile posljedice za njeno tijelo... Priče su to koje desetljećima nakon tih performansa i dalje zanimaju ljude diljem svijeta. Pa tko je Marina Abramović i po čemu je toliko posebna?

Tko je ona?

Marina Abramović jedna je od najvažnijih umjetnica performansa u svijetu, poznata po istraživanju granica izdržljivosti ljudskog tijela i uma. Rođena je 30. studenog 1946. godine u Beogradu, gdje su je roditelji odgajali u strogoj vojničkoj disciplini koja će kasnije postati ključan element njenog rada.

Karijera Marine Abramović obilježena je jedinstvenim performansima u kojima istražuje teme boli, ranjivosti, odnosa s publikom i transformacije svijesti, zbog čega je često nazivana "bakom performansa". 

Početak karijere i jedinstveni umjetnički izraz

Započela je umjetničku karijeru u Jugoslaviji tijekom 1970-ih, istražujući performans kao formu umjetničkog izraza. Već na početku performansi poput Rhythm 10 i Rhythm 0 privukli su pozornost javnosti zbog svoje radikalnosti.

U Rhythm 0 (1974.) Marina je publici dala 72 predmeta, od kojih su neki bili potencijalno opasni, te se prepustila njihovoj volji, dozvoljavajući im da rade što god žele s njom tijekom šest sati.

Ovaj eksperiment završio je fizičkim i psihičkim napadima, pokazujući kako anonimnost može potaknuti agresiju i dehumanizaciju. Ovim performansom Abramović je zauvijek obilježila pojam "interakcije s publikom".

Suradnja s Ulayem – Umjetnički i ljubavni partneri

Jedno od ključnih poglavlja u njezinoj karijeri bila je suradnja s njemačkim umjetnikom Ulayem (Uwe Laysiepen), s kojim je dijelila i ljubavni i umjetnički život od 1976. do 1988. Njihovi zajednički performansi, poput Breathing In/Breathing Out (1977.), istraživali su teme simbioze i povjerenja u partnerstvu.

U tom performansu njih dvoje disali su jedno drugome u usta dok nisu potrošili sav kisik, riskirajući gušenje. Njihov odnos okrunjen je performansom The Lovers (1988.), u kojem su zajedno hodali Velikim kineskim zidom kako bi simbolično obilježili kraj veze – Marina je krenula s jednog, a Ulay s drugog kraja, susreli su se na sredini te se potom zauvijek razdvojili.

Najpoznatiji performansi i globalno priznanje

Abramović je postala globalno priznata umjetnica 2010. godine kada je izvela The Artist is Present u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku. Tijekom tri mjeseca svaki dan je sjedila u tišini nasuprot posjetiteljima muzeja, omogućujući im da dožive emotivni susret s njom bez riječi.

Taj performans privukao je desetke tisuća ljudi, uključujući i njenog bivšeg partnera Ulaya, što je izazvalo emotivni trenutak koji su kamere zabilježile, a publika doživjela kao vrhunac umjetničkog izražaja. Niže možete pogledati najvažnije performanse koji su obilježili njenu karijeru:

Rhythm 0 (1974.) – performans u kojem je testirala granice ljudske okrutnosti i pasivnosti

Breathing In/Breathing Out (1977.) – istraživanje simbioze i međusobne ovisnosti

Rest Energy (1980.) – performans s Ulayem u kojem su koristili napet luk i strijelu, povjeravajući jedno drugome život u rukama

The Lovers (1988.) – završetak umjetničkog i osobnog odnosa s Ulayem, kroz fizičko i emotivno putovanje

The Artist is Present (2010.) – transformativni susret s publikom u tišini, koji je postao njezin najprepoznatljiviji rad

Kasniji radovi i utjecaj na suvremenu umjetnost

Abramović je nastavila svoj rad kroz različite projekte, uključujući osnivanje Instituta za performativnu umjetnost Marina Abramović (MAI), s ciljem educiranja i inspiriranja novih generacija umjetnika performansa. Ona neprestano istražuje teme transformacije svijesti, rituala i duhovnosti, usmjeravajući svoj fokus na unutarnju snagu i pomicanje osobnih granica.

Njezin rad nadahnjuje suvremene umjetnike širom svijeta i redefinira performans kao oblik umjetničkog izražaja. U suvremenoj umjetnosti Marina Abramović zauzima mjesto legende čija djela pokazuju koliko je ljudsko tijelo sposobno podnijeti, a um istražiti.

Njen rad, hrabrost i inovativnost, kao i način na koji komunicira s publikom postavili su je kao pionira performansa i ikonu umjetnosti. Iza svakog performansa stoji ne samo fizička izdržljivost već i filozofska poruka koja propituje društvene norme, granice i odnos pojedinca prema vlastitoj ranjivosti i snazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.