Neurologinja tvrdi da se ADHD može uočiti već s dvije godine. Evo koji su simptomi

Foto: Shutterstock

Nemir i nestrpljivost kod djece mogu biti znak poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), koji karakteriziraju poremećaji u ponašanju, smanjena koncentracija i smanjena kvaliteta učenja u školi.

"Treba napomenuti da se ADHD manifestira u ranijoj dobi. Djecu s ADHD-om, od druge do treće godine, karakteriziraju nepažnja, pretjerana motorička aktivnost, impulzivno ponašanje i problemi u komunikaciji. Teško im je dugo se koncentrirati na zadatak. Naravno, sva su djeca različita, a mnogi roditelji te bake i djedovi misle da će djeca tu fazu 'prerasti' i da će sve biti u redu. No, još uvijek postoje karakteristični trenuci na koje svakako treba obratiti pozornost", kaže neurologinja Valeria Stenberg.

Djecu s ADHD-om može biti teško smiriti i imaju poteškoće s uspavljivanjem jer imaju stalnu potrebu za kretanjem, napomenula je liječnica. Mogu biti neustrašivi, vole uništavati, a često su ljuti i histerični. Stenberg ističe da dijete s ADHD-om može imati kašnjenje u razvoju govora i adaptivnih vještina samozbrinjavanja, poput vezivanja vezica, zakopčavanja gumba i slično. Drugi znak je zaboravljivost, pa takvom djetetu može biti teško zapamtiti pjesmice koje se uče u vrtićima.

Dječja psihologinja, Irina Taranova, ranije je rekla da se ADHD očituje kroz nemir, nesposobnost djeteta da zadrži pozornost na određenom zadatku, stalnu distrakciju i prebacivanje s jedne stvari na drugu. Takva djeca ne mogu raditi dvije stvari u isto vrijeme - na primjer, slušati i zapisivati.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.