Tri pokazatelja da su vaši standardi preniski u vezama, prema psihologu

Foto: Shutterstock

Standardi u vezama odnose se na očekivanja, vrijednosti i kriterije pojedinca o tome što je prihvatljivo ili poželjno u romantičnoj vezi. Ti standardi obuhvaćaju različite aspekte veze, uključujući emocionalne, fizičke i psihološke potrebe te pomažu u održavanju zdravih granica i osiguravaju da su potrebe i vrijednosti poštovane, tvrdi psiholog Mark Travers.

"Kada se ovi standardi smanjuju, može doći do nezadovoljstva, ogorčenosti i potencijalno nezdravih dinamika u vezi. Postoje određeni znakovi da žrtvujete više nego što biste trebali u svojim romantičnim vezama", istaknuo je za Psychology Today.

Upozorio je na tri pokazatelja da osoba ima preniske standarde u vezama.

1. Opravdavate toksično ponašanje

Kada pojedinci smanjuju svoje standarde, često to rade kako bi upravljali očekivanjima u vezi. Travers objašnjava: "Takvi ljudi mogu umanjivati značaj negativnog ponašanja partnera, često se uvjeravajući da to nije velika stvar. Na primjer, mogli bi smatrati česte svađe ili nepoštovanje kao 'normalne' izazove u vezi, zanemarujući dublji učinak takvih ponašanja na njihovu sreću i samopouzdanje."

2. Očekujete promjenu

Jedan od čestih razloga zbog kojih se smanjuju standardi jest uvjerenje da partner može promijeniti svoje ponašanje. "Umjesto da prihvate tko je njihov partner u sadašnjosti, fokusiraju se na njegov potencijal i nadaju se da će se on promijeniti. To često dovodi do nerealnih očekivanja i frustracija kada partner ne ispuni ta očekivanja", napominje psiholog.

3. Vi ste jedini koji se žrtvuju

"Jasan znak da ste smanjili svoje standarde je kada stalno vi ulažete trud, dok vaš partner ne ispunjava očekivanja", upozorava Travers. Takva situacija može negativno utjecati na mentalno zdravlje i dovesti do emocionalne iscrpljenosti, ogorčenosti i gubitka identiteta.

"Ključno je prepoznati vlastitu vrijednost i prioritizirati brigu o sebi te osigurati da su vaše potrebe zadovoljene", zaključio je psiholog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.