Ovu stvar roditelji mentalno jake djece nikada ne rade, tvrdi psihologinja

Foto: Shutterstock

PSIHOLOGINJA Amy Morin autorica je knjige ''13 stvari koje roditelji mentalno jake djece nikada ne rade'', a jednu je stvar izdvojila kao posebno važnu. Iako većina roditelja želi odgojiti otpornu djecu koja će se znati nositi s problemima današnjice i brzo oporaviti od neuspjeha ili poraza, ponekad to potpuno nesvjesno sabotiraju.

Stoga je dr. Morin odlučila otkriti koje to stvari roditelji mentalno jake djece nikada ne rade, a isto preporučuje i ostalima. Tvrdi da je najvažnija stvar koju ovi roditelji izbjegavaju raditi bilo kakvo izigravanje žrtve. Naime, mentalitet žrtve često je nešto što su roditelji ''pokupili'' još kao djeca, a isto zatim prenose i na svoje mališane, donosi Forbes.

Kako objašnjava psihologinja, izbacivanje iz nogometne momčadi, svađa s prijateljima ili loša ocjena na testu ne čini dijete žrtvom. Odbacivanje, neuspjeh i nepravda sastavni su dio života s kojima se, kaže Morin, svi trebamo nositi. Umjesto da dopuste svojoj djeci da se sažalijevaju, roditelji mentalno jake djece potiču ih da svoje borbe pretvore u snagu, a iz svakog poraza nauče nešto novo.

Isto tako, pomažu djeci prepoznati načine na koje oni samostalno mogu poduzeti određene pozitivne korake i poboljšati rezultate na bilo kojem polju života unatoč negativnim ili teškim okolnostima u kojima se možda u tom trenutku nalaze.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.