IKEA je snizila cijene najprodavanijim proizvodima. Evo kojima

Foto: ikea.com/Press

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IKEA je od početka listopada snizila cijene više od stotinu najprodavanijih proizvoda.

"Pred nama je uvijek misija da ponudimo što niže cijene naših proizvoda kako bismo bili pristupačni što većem broju ljudi. Zato spuštamo cijene nekih od najvoljenijih IKEA proizvoda jer vjerujemo da bolji život počinje kod kuće", napisali su na svojoj internetskoj stranici.

IKEA je popularna destinacija za kupovinu namještaja za dom, ali i manjih predmeta te dekoracija. Poznati su po skandinavskom dizajnu, jednostavnim linijama, kvaliteti i pristupačnim cijenama koje će sada za proizvode obuhvaćene ovim sniženjem biti još i niže.

Ukupan broj sniženih proizvoda je 566, a najprodavaniji među njima su KALLAX regali i sustavi, MALM okviri kreveta, popularne KIVIK sofe te dječji namještaj MAMMUT. 

Također, donosimo i intervju s Nikolaosom Migkianisom, direktorom tržišta IKEA Hrvatska, koji nam je rekao da će niže cijene nastojati održati što je duže moguće te otkrio pojedine novitete. 

KALLAX regali

KALLAX regali i sustavi su vjerojatno jedan od najpopularnijih proizvoda. Po sniženoj se cijeni sada mogu kupiti sve verzije, a na najboljem su popustu regali većih dimenzija i to do 23%.

Tako regal od 182 x 182 cm košta 999 kuna (132.59 €) umjesto dosadašnje cijene od 1299 kuna (172.41 €).

Evo i ostalih cijena pojedinih KALLAX sustava:

KALLAX regal, bijela, 182x182 cm, cijena mu je snižena za 23% pa sada iznosi 999 kn (132.59 €).

KALLAX regal, bijela, 112x147 cm, cijena mu je snižena za 21% pa sada iznosi 549 kn (72.86 €).

KALLAX regal, bijela, 77x147 cm, cijena mu je snižena za 18% pa sada iznosi 449 kn (59.59 €).


MALM okviri kreveta

MALM okviri kreveta isto su obuhvaćeni ovim sniženjem, a najprodavaniji model dimenzija 90 x 200 cm je snižen za 20% te sada košta 799 kuna (106.05 €) umjesto dosadašnje cijene od 999 kuna (13.59 €).

Evo i ostalih cijena pojedinih okvira:

MALM okvir kreveta,visoki, bijela, 90x200 cm, cijena mu je snižena za 20% pa sada iznosi 799 kn (106.05 €).

MALM okvir kreveta, visoki, crno-smeđa/Lindbåden, 180x200 cm, cijena mu je snižena za 13% pa sada iznosi 1949 kn (258.68 €).


KIVIK sofe

Popularne KIVIK sofe snižene su do 21%, a na sniženju su se našli i KIVIK dodaci poput podnožnika i navlaka. Najpopularniji model četverosjed s počivaljkom snižen je za 19% pa sada košta 4999 kuna (663.48 €) umjesto 6199 kuna (822.75 €).

Evo i ostalih cijena:

KIVIK trosjed s počivaljkom, Hillared antracit, cijena mu je snižena za 21% pa sada iznosi 5199 kn (690.02 €).

KIVIK četverosjed s počivaljkom, Tibbleby bež/siva, cijena mu je snižena za 19% pa sada iznosi 4999 kn (663.48 €).

KIVIK dvosjed, Tibbleby bež/siva, cijena mu je snižena za 18% pa sada iznosi 2199 kn (291.86 €).


Dječji namještaj MAMMUT

Ova popularna IKEA linija dječjeg namještaja također je obuhvaćena ovim sniženjem. Proizvodi su sniženi do 23%, evo što se sve može kupiti po nižoj cijeni:

MAMMUT dječja stolica, u zatvorenom/na otvorenom/roza, snižena je za 23% pa joj cijena sada iznosi 99.90 kn (13.26 €).

MAMMUT dječji stol, u zatvorenom/na otvorenom plava, 85 cm, snižen je za 21% pa mu cijena sada iznosi 249 kn (33.05 €).

MAMMUT dječji stol, u zatvorenom/na otvorenom bijela, 77x55 cm, snižen je za 20% pa mu cijena sada iznosi 159.90 kn (21.22 €).

Cjelokupnu ponudu proizvoda sa sniženom cijenom možete pogledati na IKEA web stranici.


Direktor tržišta IKEA Hrvatska istaknuo da će niže cijene nastojati održati što je duže moguće

S direktorom tržišta IKEA Hrvatska Nikolaosom Migkianisom porazgovarali smo o navedenom sniženju proizvoda kao i novitetima koje nude kupcima, a jedan od njih su samoposlužne blagajne. No dotaknuli smo se i ukidanja voljenog papirnatog izdanja IKEA kataloga.

Kako to da ste uspjeli sniziti cijene pojedinih proizvoda? 

Snižavanje cijena određenih proizvoda, odnosno "obitelji" proizvoda, kako volimo reći, rezultat je poslovne ideje tvrtke IKEA - ponuditi proizvode po tako niskim cijenama da si ih može priuštiti što više ljudi. Kad se dogode ovakva krizna vremena, u kojima pandemija poremeti globalne i lokalne dobavne lance što dovede do posljedičnog rasta cijena sirovina i transporta, kada rat rezultira energetskom krizom, a inflacijski udar zadesi sve države, zadržavanje maloprodajnih cijena postaje neodrživa poslovna misija.

Kao najveći svjetski brend namještaja i opreme za dom, ovim snižavanjem cijena IKEA je pokušala utjecati na cijeli dobavni lanac. Naime, osim brige za kupce i nastavka naše politike dostupnosti, nastojali smo osigurati dodatni obim posla proizvođačima kako njihovi pogoni ne bi stajali neiskorišteni a skladišta puna neprodanih proizvoda, dodatno dajući posla i transportnim tvrtkama.

S naše strane, riječ je i o svojevrsnoj investiciji, ali vjerujemo kako je to dugoročno itekako vrijedno za cijeli proizvodno-transportno-prodajni lanac, a u ovim kriznim vremenima pogotovo za naše kupce.

Radi li se o ograničenoj ponudi ili su cijene proizvoda trajno snižene?

Ako govorimo o broju artikala s novim, nižim cijenama, riječ je o određenim grupama, odnosno "obiteljima" proizvoda, pa tako spomenute četiri obitelji koje u Hrvatskoj možete nabaviti po nižim cijenama, imaju više od stotinu različitih proizvoda i još više mogućnosti kombiniranja. Naša je namjera i želja niže cijene održati što je duže moguće, što će - dakako - ovisiti i o razvoju cjelokupne globalne situacije na tržištima.

Planirate li povećavati cijene asortimana u 2023. godini?

IKEA uvijek nastoji biti na strani što većeg broja ljudi i uzimamo u obzir trenutnu realnost stanjenih novčanika usred povećanih troškova, tako da nam je povećanje cijena zadnja opcija. Godinama smo svoje cijene držali nepromijenjenima, neke čak i snižavali.

Istog principa nastojat ćemo se držati i u budućnosti - koliko god dugo budemo mogli održavati postojeće cijene a da to ne ugrožava naše poslovanje, to ćemo i činiti. Vidjet ćemo koliko je to moguće u ovoj eri svekolikih tržišnih poremećaja, od energetske krize do inflacije koja svakodnevno uzima svoj danak.

Je li pandemija utjecala na poslovanje vaše tvrtke? Na koji način?

Poremećaji u dobavnim lancima, rast cijena transporta i pogotovo sirovina, kao i posljedične promjene u zahtjevima kupaca zbog novih načina rada i života - sve su to bili izazovi s kojima smo se susreli i koje još uvijek rješavamo. S druge strane, IKEA Hrvatska dio je regionalne organizacije IKEA Jugoistočna Europa, u koju još spadaju Slovenija, Srbija, Rumunjska i Ukrajina.

Početkom rata u Ukrajini našli smo se u dodatno izazovnoj situacije jer se trebalo pobrinuti za stotine naših ukrajinskih kolega i kolegica. Osim što smo im jamčili primanja bez obzira na razvoj situacije, mnogi od njih napustili su Ukrajinu, pa tako neki od njih žive i rade kod nas u Hrvatskoj.

Pandemija nam je bila svojevrsni uvod u ovu krizu, no tijekom ove tri godine svakojakih kriza držali smo se svoga osnovnog postulata - naša prva briga su naši zaposlenici. Njihovo zdravlje i sigurnost preduvjeti su uspješnosti cijele tvrtke IKEA, i njihovo zadovoljstvo nam je jako važno. U tom smislu, uz prethodne korekcije, nedavno smo imali dodatno niveliranje plaća koje su tijekom prošle poslovne godine u prosjeku porasle 10.15 posto. 

Jeste li primijetili promjenu ponašanja kupaca prilikom kupovine tijekom pandemije?

Skoro tri godine života s pandemijom urodile su i nekim specifičnim zahtjevima kupaca. Sama činjenica da smo više vremena provodili u domovima, rezultirala je dodatnim opremanjem naših prostora. Neke intervencije koje su dugo odgađane, kupci su odlučili napraviti.

S druge strane, utjecaj pandemije bio je posebno vidljiv u opremanju domova višefunkcionalnim predmetima, odnosno onima koji su mogli udovoljiti njihovim potrebama za toplinom doma, ali da se prostor u čas posla može pretvoriti u kućni ured. Također, trebalo je udovoljiti potrebama višegeneracijskog stanovanja - roditelji su radili od kuće, djeca su se školovala u vlastitim domovima, fakulteti nisu radili pa se studiralo od doma, više su se spravljali obroci u vlastitim kuhinjama, nije bilo zabave u kafićima i klubovima pa je trebalo naći i zamjenu za socijalni, društveni život…

Dekoriranje i uljepšavanje domova ostalo je i dalje važno, ali se jako puno počela cijeniti i praktičnost, uključujući i predmete koji su pomagali da se članovi obitelji mogu izolirati i raditi. Konačno, značajan dio prodaje preselio se iz robne kuće na internetsku trgovinu, pa se već danas skoro 30 posto naše prodaje obavlja online, s tendencijom stalnog rasta udjela.

Situacija na tržištu i globalni poremećaji u distributivnim lancima prouzročili su probleme i nestašicu pojedinih proizvoda, na koji način ste pristupili tom problemu?

IKEA je globalna tvrtka i za nas su poremećaji u distribuciji imali ogromne posljedice s kojima smo se mjesecima borili - i još uvijek tražimo najbolja moguća rješenja. Značajno smo povećavali transportne kapacitete, pogotovo za najtraženije proizvode. Primijenili smo princip prioritiziranja, nastojeći da najpopularniji i najtraženiji proizvodi budu uvijek dostupni u dovoljnim količinama.

Za početak nove poslovne godine (od 1. rujna) osigurali smo i dodatne kontejnere proizvoda koji su kod nas, u robnu kuću IKEA Zagreb, stigli izravno od naših dobavljača. Raduje nas što, u tom smislu, primjećujemo značajno bolje trendove nego u prošle dvije godine.

Koji su daljnji planovi koje imate, hoćete li nuditi neke nove usluge kupcima?

Nastojimo biti što dostupniji, pa smo uveli brojne novosti koje su na raspolaganju našim kupcima. Spomenuo bih aplikaciju Shop and Go koju smo nedavno uveli pa kupci mogu sami skenirati i platiti proizvode na samoposlužnim blagajnama, čime smo ubrzali kupovinu u robnoj kući. Zbog rasta on-line narudžbi uvidjeli smo potrebu za povećanjem kapaciteta prikupljanja i pakiranja narudžbi te uveli AutoStore, kako skraćeno zovemo robotizirano prikupljanje i pakiranje manjih predmeta, odnosno polovice artikala koje imamo u ponudi.

Robna kuća IKEA Zagreb izabrana je da bude prva od 474 robnih kuća IKEA diljem svijeta u kojoj je implementiran ovaj sustav. Uz robnu kuću i šest dostavnih centara, nastavljamo širiti i mjesta za preuzimanje, opciju koja je za sada dostupna u Varaždinu, Čakovcu i Slavonskom Brodu.

Uslugu Klikni i preuzmi uvest ćemo 24/7 u robnoj kući IKEA Zagreb, što znači da ćete moći u svako doba preuzeti svoju narudžbu. Dodatno, uz to što omogućujemo online planiranje različitih prostorija u domu, nudimo i planiranje kuhinja na terenu, u domovima vlasnika, a trenutno je usluga dostupna u 14 županija i Gradu Zagrebu, dok u Studiju za planiranje u Splitu nudimo planiranje kompleksnijih rješenja, poput kuhinja i garderoba. Također, spomenuo bih i paketnu dostavu kojom planiramo obuhvatiti oko 850 lokacija diljem Hrvatske.

Prestali ste tiskati IKEA katalog, kako su kupci reagirali?

IKEA katalozi su bili jedna od najtiražnijih publikacija na svijetu i pored toga jako traženi. Starija izdanja smatraju se kolekcionarskima, pa ih se još uvijek može naći po malim oglasnicima, gdje čak postižu i neku neuobičajenu cijenu, pogotovo jer ih je IKEA dijelila besplatno. No, digitalizacija je donijela potpuno nove navike kupaca što je na kraju, nakon brojnih diskusija koje smo imali u tvrtki IKEA, rezultiralo i odlukom o prestanku tiskanja kataloga te prelasku na digitalnu verziju.

Uz to, iako je katalog bio rađen po najvišim standardima održivosti, od FSC certificiranog papira do najsuvremenijih i ekološki sasvim prihvatljivih boja, i naša politika održivosti te posvećenost smanjenju emisije CO2 doprinijela je odluci o prestanku tiskanja. Neki su kupci i nadalje nostalgični - i danas nas brojni od njih zovu pitajući kad mogu očekivati novi katalog.

Kažu da im je super da je sve on-line, ali da bi voljeli imati i tiskano izdanje, što je puno češće kod starijih kupaca koji su nam godinama vjerni. Inspiraciju sada nudimo na raznim kanalima, a imamo i tzv. četiri lansiranja proizvoda tijekom godine kojima svoju ponudu dodatno prilagođavamo sezonskim potrebama kupaca. Katalog je bio godišnje izdanje, pa vjerujemo da smo im ovim promjenama postali još relevantniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.