Miele se suočava s financijskim poteškoćama, otpušta 1000 radnika u Njemačkoj

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U POSLJEDNJE vrijeme sve više tvrtki suočava se s financijskim problemima, a među njima je i tvrtka za kućanske aparate Miele, poznata po proizvodnji perilica, sušilica, pećnica, perilica posuđa i usisavača.

Prema izvještajima Sterna i Capitala, Miele planira otpustiti više od 1000 radnika u Njemačkoj. U sklopu programa smanjenja broja zaposlenih, tvrtka će zaposlenicima isplatiti otpremnine koje u nekim slučajevima mogu doseći iznos od 270.000 eura.

Još u veljači je Miele najavio otpuštanja

Još u veljači Miele je najavio planove za smanjenje 1300 radnih mjesta u Njemačkoj, pri čemu je planirano da se 700 radnih mjesta iz proizvodnje perilica za rublje premjesti u njihov pogon u Ksawerówu u Poljskoj. Ovi potezi su dio nastojanja tvrtke da uštedi 500 milijuna eura do 2026. godine.

U lipnju je tvrtka postigla dogovor sa sindikatom IG Metall o "kolektivnom sporazumu o budućnosti i socijalnim pitanjima" kojim je osigurano očuvanje Mieleovih pogona i tvornica u Njemačkoj do 2028. godine. U okviru tog sporazuma, dogovoren je i "dobrovoljni izlazni program" koji nudi izdašne otpremnine i socijalne beneficije.

Prema istraživanju časopisa Stern i Capital, radnici s dugogodišnjim stažem mogu dobiti otpremnine do 270.000 eura. Tvrtka je potvrdila da je ovo maksimalni iznos otpremnine. Time Miele, obiteljska tvrtka iz Gütersloha, isplaćuje svojim zaposlenicima otpremnine koje su među najvišima u Njemačkoj, što je dosad bilo zabilježeno samo kod znatno većih tvrtki poput SAP-a ili Bayera.

Teško razdoblje za tvrtku

Miele prolazi kroz izazovno razdoblje. Tijekom pandemije koronavirusa, poslovanje je cvjetalo jer su ljudi provodili puno vremena kod kuće i željeli unaprijediti svoj dom, primjerice s novom kuhinjom.

Međutim, nakon završetka pandemije, potražnja je opala, a prodaja je u 2023. godini pala na nešto manje od pet milijardi eura, što predstavlja pad u odnosu na 5.43 milijarde eura ostvarenih u 2022. godini. Uprava nije smatrala da je taj pad privremen, već ga je opisala kao "trajno promijenjene uvjete poslovanja" na koje je bilo potrebno reagirati.

Kao što je već navedeno, tvrtka je planove za smanjene broja radnih mjesta objavila još u veljači, a tada se govorilo o smanjenju od 2000 radnih mjesta na globalnoj razini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.