Ništa od MacBooka sa fleksibilnim zaslonom, barem ne uskoro

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

STIŽU loše vijesti za sve one koji su se nadali da će Apple uskoro lansirati MacBook ili iPad sa zaslonom koji se preklapa.

Prema riječima analitičara Ming-Chi Kua, lansiranje tog uređaja odgođeno je s prve polovice 2026. godine na kraj 2027. ili čak 2028. godine. Zbog ove odgode postavlja se pitanje hoće li takav uređaj ikada ugledati svjetlo dana.

Prema Kuou - hoće. On u svojoj objavi na X-u tvrdi da Apple ipak radi na takvom uređaju, ali da ga ne treba očekivati tako skoro. Apple je navodno odustao od planiranog zaslona od 20.25 inča i odlučio se za nešto manji, 18.8-inčni zaslon. Kašnjenje je, prema Kuou, uzrokovano "tehničkim izazovima vezanim uz zaslon i mehaničke dijelove."

Posljednjih godina kružile su mnoge glasine o razvoju sklopivog iPada ili MacBooka, a moguće je da se radi o istom uređaju. U veljači je portal The Information izvijestio da Apple radi na nekoliko preklopnih uređaja, uključujući sklopivi iPad i iPhone.

Takvi uređaji već postoje

Kuo je ranije ove godine, u ožujku, izjavio da se očekuje masovna proizvodnja sklopivog MacBooka/iPada u 2027. godini, dok je analitičar Jeff Pu u svibnju najavio da će sklopivi hibridni uređaj od 20.3 inča ući u masovnu proizvodnju krajem 2025. godine, piše Mashable. 

O specifikacijama tog uređaja, osim veličine zaslona, zasad se zna vrlo malo. U osnovi, uređaj bi bio golemi zaslon osjetljiv na dodir kada je potpuno rasklopljen, a kada je djelomično sklopljen, koristio bi se kao laptop, s donjim dijelom zaslona koji bi služio kao tipkovnica. Slični uređaji već postoje - primjerice, Lenovo je napravio nešto slično - ali nije postigao veliku popularnost.

Ako su ovi najnoviji izvještaji točni, onda su prethodne glasine bile previše optimistične. Preklopni hibrid iPad/MacBook mogao bi jednog dana postati stvarnost, ali taj trenutak mogao bi biti udaljen tri godine ili više.

Ming-Chi Kuo je poznati analitičar u industriji tehnologije, posebno poznat po svojim preciznim predviđanjima i informacijama o Appleovim proizvodima. Radi kao analitičar za TF International Securities, gdje se fokusira na predviđanje trendova u tehnološkom sektoru, uključujući proizvode kao što su iPhone, iPad, MacBook, Apple Watch i drugi.

Kuo je stekao reputaciju kao jedan od najpouzdanijih izvora informacija o Appleu zbog svojih veza u lancu opskrbe, posebno u azijskim tvornicama koje proizvode dijelove za Appleove uređaje. Iako njegova predviđanja nisu uvijek 100% točna, često su vrlo blizu konačnim rezultatima, što ga čini vrlo utjecajnim glasom u tehnološkoj zajednici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.