Ovih 10 mirisa čini vas privlačnijima, kažu parfumeri

Foto: Shutterstock/Promo

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PARFEMI su vrlo osobna stvar. Na razvoj mirisa na koži i njegovu percepciju utječu brojni faktori, poput pH vrijednosti kože, sjećanja i emocija. Ipak, određene mirisne note neosporno privlače i onoga tko ih nosi i prolaznike.

Portal Byrdie razgovarao je s Courtney Somer, osnivačicom i direktoricom brenda parfema Lake & Skye, i Ninom Friede, parfumerkom i osnivačicom nišne parfumerije Freide Modin iz Londona, kako bi saznao najprivlačnije mirisne note. 

Pačuli

Pačuli je topao sastojak s blagim gurmanskim prizvukom, što ga čini vrlo popularnim u parfemima. Mješavina slatkih i začinskih tonova čini ga idealnim za baznu notu, kao što je slučaj u parfemu Chanel Chance, gdje se uparuje s vanilijom i puderastim irisom, stvarajući senzualan, ali nenametljiv miris.

Chanel Chance edp, 100 ml, 172 eura

Vanilija

"Oduvijek sam voljela topli, blago slatki miris vanilije", kaže Somer. "Taj miris pruža osjećaj ugode i elegancije te stvara toplu, dobrodošlu atmosferu u bilo kojem prostoru. Bilo da se koristi u parfemu ili svijeći, vanilija donosi onaj neodoljivi osjećaj topline." Za zreliju varijantu mirisa vanilije preporučuje se Ôrəbella Nightcap od Belle Hadid.

Ôrəbella Nightcap, 50 ml, 72 dolara

Ruža

Iako mnogi povezuju miris ruže sa zrelijim parfemima, preciznije bi bilo reći da je to tipičan europski miris. Friede otkriva da Francuzi posebno cijene cvjetne mirise, a kao primjer toga može poslužiti Miss Dior Rose N'Roses Eau de Toilette. Stoga, ako želite postići elegantan francuski stil, parfem s mirisom ruže mogao bi biti pravi izbor.

Dior Rose N'Roses edt, Koku, 100 ml, 125 eura

Jasmin

Ako tražite zavodljiv miris, obratite pažnju na jasmin u parfemskim formulama. Ovaj aromatični bijeli cvijet smatra se afrodizijakom zbog svojstava koja potiču privlačnost, što ga čini savršenim izborom za romantične večeri.

Kada želite ostaviti privlačan i zavodljiv dojam, posegnite za parfemom poput Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 Eau de Parfum, koji kombinira miris jasmina s pikantnim notama.

Baccarat Rouge 540 edp, 70 ml, 245 eura

Citrusi (bergamot, limun, naranča)

"Uvijek su me privlačili citrusni mirisi zbog svježine i sposobnosti da podignu raspoloženje", kaže Somer. "Htjeli smo taj osjećaj sreće i energije zadržati tijekom cijele godine, što nas je potaknulo da stvorimo Citrus Blonde." Ovaj miris sadrži note ružičastog papra, bergamota, svježeg cvijeta breskve i cedrovine. To je poput sunca u bočici.

Lake & Sky Citrus Blonde, 50 ml, 98 dolara

Vetiver

Biljka vetiver koristi se u 90 posto zapadnih parfema, ali neki se posebno ističu. Jedan od njih je Vetyverio Eau De Toilette iz Diptyquea. Ovaj snažan miris s drvenastim notama pruža osjećaj samopouzdanja i moći, zbog čega ćete se osjećati kao najdominantnija osoba u prostoriji.

Diptyque Paris Vetyverio, 50 ml, 102 eura

Cedrovina

Cedrovina je jedan od onih mirisa koji prizivaju misterij i intrigu. Primjer toga je svjež i drvenast miris Jo Malone Hinoki & Cedarwood Cologne Intense. Hinoki drvo, koje se koristi u ovom parfemu, ručno se bere u Japanu, a lokalni majstori ga pažljivo obrađuju, što ovom mirisu daje posebnu vrijednost.

Jo Malone Hinoki & Cedarwood Cologne Intense, 50 ml, 136 eura

Sandalovina

"Nešto u vezi sa sandalovinom uvijek me prizemljuje i smiruje", kaže Somer. "Njen bogat, zemljani miris unosi dubinu i spokoj u svaki parfem, zbog čega mi je prvi izbor kada želim nešto umirujuće i sofisticirano."

Preporučuje svoj parfem Santal Gray Eau de Parfum, toplu mješavinu sandalovine, listova ljubičice, mošusa i pikantnog kardamoma, opisujući ga kao "savršeni balans ugode i elegancije". Monsieur Beauregard od marke Penhaligon's također je parfem sa sandalovinom koji je vrlo popularan u Byrdie uredu. 

Lake & Skye Santal Gray edp, 50 ml, 98 dolara
Penhaligon Monsieur Beauregard, trenutno je rasprodan

Ylang Ylang

Ovaj sastojak, poznat po tome što podiže raspoloženje i djeluje kao afrodizijak, nezaobilazan je u svijetu zavođenja. Japanska studija pokazala je da ylang ylang povećava libido kod žena, što potvrđuje njegovu sposobnost da privuče i uzbudi.

Parfemi Tom Ford Black Orchid Parfum i Dior J'adore Eau de Parfum sadrže ylang ylang, a idealni su za one koji žele isprobati jedan od najskupljih parfemskih sastojaka na svijetu.

Tom Ford Black Orchid Parfum, Fabuspot, 50 ml, 183 eura
Dior J'adore edp, Koku, 100 ml, 135 eura

Mošus

Mošusni mirisi, zemljani, a istovremeno vibrantni, često su teško opisivi, no upravo je u tome njihova privlačnost. Diptyque Do Son Eau de Parfum jedan je od mošusnih mirisa koji spaja cvjetne i citrusne note, uz bogato ambra-drvo za dodatnu dubinu.

Diptyque Do Son edp, 75 ml, 165 eura
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.