Samoposlužne blagajne doživljavaju debakl u UK-u i SAD-u

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

SAMOPOSLUŽNE blagajne doživljavaju debakl u UK-u i SAD-u.

Prema izvještaju Daily Maila, čak šest milijuna Britanaca koristi samoposlužne blagajne za krađu proizvoda iz trgovina. Istraživanje koje je proveo Ipsos na uzorku od 1099 ispitanika pokazalo je da jedan od osam kupaca u UK-u namjerno odabire jeftiniji artikl nego onaj koji zapravo namjerava kupiti prilikom naplate na samoposlužnoj blagajni.

Takozvani "banana trik" je metoda koju kupci koriste kako bi umanjili cijenu artikala koje kupuju. Naime, kupac namjerno unese jeftiniji artikl, obično voće ili povrće poput banane, umjesto stvarnog, skupljeg proizvoda koji kupuje.

Anketa je također pokazala da gotovo polovica ispitanika, točnije 48%, ne smatra da bi ovaj trik trebao biti kazneno djelo. Osim toga, osam posto ispitanika priznalo je da su ukrali proizvode vrijedne do 10 funti, dok 26% ne vidi takvo ponašanje kao kazneno djelo.

Trinaest posto ispitanika priznalo je krađu proizvoda vrijednih jednu funtu ili manje, a 47% smatra da se ni to ne bi trebalo tretirati kao zločin. Ovi podaci dolaze u trenutku kada krađe u trgovinama u Velikoj Britaniji dosežu rekordnu razinu s 443.995 prijavljenih kaznenih djela u protekloj godini, što je 50 kaznenih djela svakog sata.

Trgovine troše milijune na dodatne sigurnosne mjere

Britanski trgovci upozoravaju da krađe u trgovinama indirektno dovode do povećanja cijena za potrošače. Zbog godišnjeg gubitka od 1.8 milijardi funti, koji nastaje zbog krađa, trgovci prosječno povećavaju cijene svake kupnje za oko 6 penija kako bi nadoknadili te gubitke. Osim toga, zbog ulaganja u sigurnosne mjere, koje godišnje iznose 700 milijuna funti, cijene proizvoda također rastu.

Mnogi povezuju uvođenje samoposlužnih blagajni s porastom krađa. U Velikoj Britaniji broj samoposlužnih blagajni porastao je za 50%, s 53.000 na 80.000. S druge strane, u SAD-u pojedini trgovci zbog problema s krađama na samoposlužnim blagajnama počinju se vraćati na blagajne s osobljem.

"Veliki trgovci poput Targeta, Walmarta i Dollar Generala ozbiljno smanjuju broj ili potpuno ukidaju samoposlužne blagajne. Razlog? Krađe! Kupci su navodno 21 put skloniji prošvercati artikle kroz samoposlužne blagajne nego kroz blagajne s djelatnicima", izvijestio je još u veljači ove godine The Guardian

Sada, pak, neki veliki britanski trgovački lanci slijede primjer trgovina iz SAD-a. Morrisons je nedavno promijenio svoju politiku prema samoposlužnim blagajnama, a njihov direktor je priznao da su "otišli malo predaleko" s brojem blagajni bez osoblja.

Rami Baitiéh, glavni izvršni direktor tvrtke, izjavio je da "pregledavaju ravnotežu između samoposlužnih blagajni i blagajni s osobljem" te da tvrtka planira smanjiti broj samoposlužnih blagajni nakon što ih je postavila previše.

Ovo se događa usred sve veće kritike tehnologije. Trgovac Booths je u studenom najavio da ukida samoposlužne blagajne, dok je Asda prošlog tjedna najavila ulaganje u osoblje umjesto u samoposlužne blagajne.

Unatoč tome, većina velikih supermarketa nastavila je s uvođenjem kontroverznih samoposlužnih blagajni i proširila njihovu upotrebu u posljednjih nekoliko godina, nadajući se da će time povećati učinkovitost i smanjiti troškove.

Međutim, kupci sve češće izražavaju frustraciju zbog tih uređaja, a mnogi ističu da preferiraju interakciju s osobljem prilikom plaćanja svojih kupovina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.