Shein optužen za greenwashing. Italija pokrenula istragu

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

TALIJANSKA agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je istragu protiv tvrtke sa sjedištem u Dublinu koja upravlja Sheinovom web stranicom i aplikacijom zbog mogućih obmanjujućih tvrdnji o zaštiti okoliša. Istraga je usmjerena na Infinite Styles Services CO. Limited zbog sumnje da Shein putem web stranice pokušava "stvoriti sliku da su njihovi proizvodi ekološki održivi koristeći općenite, nejasne i zbunjujuće tvrdnje".

Moguće visoke novčane kazne

Shein je izjavio da je spreman otvoreno surađivati s talijanskim vlastima i pružiti sve potrebne informacije, piše Reuters.

Ova istraga dio je šireg trenda u Europi, gdje regulatori provjeravaju tvrtke zbog greenwashinga, odnosno lažnih tvrdnji o ekološkoj prihvatljivosti proizvoda. Novi propisi Europske unije žele spriječiti takvo obmanjivanje potrošača.

Talijanske vlasti posebno su zabrinute zbog kolekcije Sheinovih proizvoda evoluSHEIN, jer smatraju da bi kupci mogli biti zavarani tvrdnjama o količini ekoloških materijala korištenih u izradi, a uskraćena im je i informacija o tome da odjeću iz kolekcije nije moguće reciklirati.

Agencija također navodi kako Shein na svojoj stranici naglašava predanost smanjenju emisija ugljika, dok njihova izvješća o održivosti za 2022. i 2023. pokazuju povećanje emisija.

Novi europski propisi koji su stupili na snagu ove godine zabranjuju tvrtkama da koriste nejasne ekološke tvrdnje, poput "energetski učinkovit" ili "prijateljski prema okolišu" bez jasnih dokaza. Tvrtke koje krše ova pravila u Italiji mogu biti kažnjene novčanim kaznama od 5000 do 10 milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.