Testirali smo hrpu papirnatih ručnika. Evo koji se najviše isplati, a koji najmanje

Foto: Hana Kajari/Index

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PAPIRNATI ručnici su neizostavan dodatak gotovo svakoj kuhinji, kao i nekim drugim prostorijama doma, pružajući brzo i učinkovito rješenje za čišćenje i održavanje higijene. Koriste se za mnoge svrhe, uključujući brisanje prolivenih tekućina, čišćenje radnih površina, sušenje voća i povrća, upijanje viška ulja iz hrane te održavanje ruku čistima tijekom kuhanja.

Međutim, s obzirom na širok izbor na tržištu, odabir pravog papirnatog kuhinjskog ručnika može biti izazovan zadatak. Police trgovina u zemlji su pretrpane ovim proizvodom, nudeći mnoštvo izbora različitih vrsta, od jednostavnih klasičnih rola do onih jumbo.

Natpisi na pakiranjima često nisu od pomoći jer na nekima nedostaju osnovni podaci poput broja listića ili dužine role u pakiranju. S druge strane, postoje i pakiranja koja imaju apsolutno sve potrebne podatke, uključujući mjere pojedinog listića.

Na tržištu postoje razne vrste papirnatih kuhinjskih ručnika. Najčešće su dvoslojni ili troslojni, a dolaze u raznim pakiranjima - od standardnih pojedinačnih rola dužine oko 10 metara pa sve do jumbo rola koje mogu imati i preko sto metara. S obzirom na izbor, kupci se često pitaju koji je najbolji i najisplativiji. Odlučili smo to istražiti.

Kupili smo ukupno 25 papirnatih ručnika različitih proizvođača i testirali ih. Analizirali smo sve - od cijene, dužine papira, broja slojeva, sposobnosti upijanja i čvrstoće papira do isplativosti. U nastavku možete vidjeti naše dojmove o svakom papirnatom ručniku, ovisno o kategoriji u koju spada, a na dnu teksta nalazi se tablica sa svim relevantnim podacima.

Duo pakiranja (od kraćih do dužih)

Perfex Deluxe

Cijena: 1.69 eura

Pakiranje otkriva da u sebi sadrži dvije role, da je papir troslojan i napravljen od 100% celuloze te gdje je proizveden (Srbija), i to je sve. Prema našem mjerenju, jedna rola ima 42 listića i dužinu od 9.66 metara. Ovaj kuhinjski papirnati ručnik je solidan. Nije pretjerano mekan, ali dobro upija. Jedina zamjerka je što su role dosta male, pa ne možemo reći da je to ručnik koji će dugo trajati.


K-Classic Saugstark 

Cijena: 1.49 eura

Pakiranje je vrlo jednostavno, a na njemu su navedene sve bitne informacije za kupca. Papir je izrađen od 100% celuloze, troslojan je, a u pakiranju se nalaze 2 role s po 50 listića po roli, ukupne dužine oko 11 metara. Također su navedene dimenzije listića, gramaža te mjesto proizvodnje (Slovačka).

Ovaj papir nema mirisa i, s obzirom na cijenu, ispao je pozitivno iznenađenje. Papir je solidne kvalitete, nije tanak, nije ni premekan ni pregrub, već neka zlatna sredina. Dobro čisti i upija te bi većina kupaca mogla biti zadovoljna s njim.


Teta Violeta Economy Super Soft

Cijena: 1.75 eura

Za razliku od prethodnog papirnatog ručnika, pakiranje ovog ne otkriva puno informacija o njemu. Navedeno je da je napravljen od 100% celuloze i da je dvoslojan, ali nema podataka o broju listića ili dužini role. No navedena je zemlja podrijetla - Bosna i Hercegovina. 

Sve papire, bez obzira na natpise na pakiranjima, mjerili smo i provjeravali sami. Ovaj papir ima 50 listića po roli, a jedna rola je dugačka oko 12 metara. Ovaj papirnati ručnik nema mirisa, a u ruci je mekan i ugodan. Zadovoljavajuće upija i briše, no nije prikladan za jače čišćenje, već je primjereniji za lakše zadatke.


Zewa Premium Flexisheets

Cijena: 2.55 eura

Zewa na pakiranju ima sve potrebne informacije, uključujući to da sadrži dvije role, od kojih svaka ima 140 listića koji se mogu po pola otrgnuti. Listići su dvoslojni, a dužina jedne role je oko 16.5 metara. Zemlja porijekla je Austrija. 

Zgodno je što se po potrebi može otrgnuti polovica jednog listića papirnatog ručnika, što smanjuje otpad. Papir je nešto tvrđi na dodir, ali nije neugodan za brisanje ruku i slične zadatke. Listići se lako trgaju, dobro briše i upija. Solidan izbor.


Flora Extra Strong Lemon

Cijena: 2.05 eura

Pakiranje otkriva da sadrži dvije role, da je papir troslojan, izrađen od 100% celuloze te da ima miris limuna. Što se tiče zemlje porijekla, navedeno je da je proizveden u EU. Ostalo smo mjerili sami: broj listića u rolama bio je 93, a dužina jedne role 19.53 metara.

Osjeti se nježan miris limuna, što bi nekima moglo smetati, ali nama nije predstavljalo problem. Prvi listić se nešto teže odvajao, ali s ostalima nije bilo nikakvih problema. Papir je solidne teksture i čvrstoće. Sasvim dobro upija.


Ola'la Maxi Pack s mirisom limuna

Cijena: 3.95 eura

Još jedan papirnati kuhinjski ručnik koji nema osnovne informacije na pakiranju. Navedeno je da se radi o novoj tehnologiji koja nudi 3x bolje upijanje, da ručnici imaju miris limuna i da su u pakiranju dvije role te da je proizveden u EU. I to je to. 

Naše role imale su 93 troslojna listića. Dužina jedne role prema našem mjerenju bila je 20.18 metara. Papir nije pretjerano mekan, nekakva sredina između mekanog i grubog, a miris je blag. No papir je dobar, čvrst i konkretan. Osjeti se pod rukom da je troslojan, dobro briše i upija.


Teta Violeta Jumbo XXL Roll

Cijena: 3.15 eura

Pakiranje otkriva sve potrebne informacije: sadrži dvije role papirnatih ručnika, svaka rola ima 90 listića koji su troslojni, a dužina jedne role je 21.6 metara. Prema našem mjerenju, rola je imala 21.33 metara, što je unutar prihvatljivog odstupanja od +/- 5%. Zemlja podrijetla ručnika je Hrvatska. 

Ručnik je deblji, konkretan i čvrst. Nije najmekši, ali nije ni grub. Dobar je za manja čišćenja i brisanje ruku, kao i za konkretnije zadatke čišćenja u kućanstvu. Dobro i učinkovito upija, briše i čisti. 


Comprami Subito

Cijena: akcijska cijena je bila 1.55 eura (redovna cijena 2.59 eura)

Upadljivo i uočljivo pakiranje može biti plus kada ga tražite na policama, iako vrijedi napomenuti da je većina informacija na talijanskom. Informacije na poleđini otkrivaju da se u pakiranju nalaze dvije role, od kojih svaka ima 90 dvoslojnih listića te da su papiri izrađeni od čiste celuloze. Papir je izrađen u EU.

Prema našem mjerenju, jedna rola ima 20.7 metara. Papir je jako dobar - čvrst i odlično upija. Ako ga pronađete po sniženoj cijeni, kao što smo ga mi našli, predstavlja odličan ulov.


Perfex Mega XXL

Cijena: 2.65 eura

Na pakiranju je navedeno da se unutar nalaze dvije role, da jedna rola ima 85 listića i da su oni dvoslojni. Također je istaknuto da je kuhinjski ručnik izrađen od 100% celuloze. Zemlja podrijetla je Srbija. 

Naše role su imale 89 listića, a duljina jedne role bila je 20.91 metara. Pozitivno je što smo dobili više listića, ali šteta je što na pakiranju nije navedena metraža role ni dimenzije papira za usporedbu.

Ovaj papir je među konkretnijim dvoslojnim papirima u ovom testiranju. Nije pregrub niti premekan te je čvrst. Međutim, nije najbolji kod upijanja veće količine tekućine i ima tendenciju da se trga kada je mokar, što ga čini manje pogodnim za veća čišćenja. No, za manja čišćenja i brisanje ruku je zadovoljavajući.


Dolli XXL Mega Rolls

Cijena: 2.65 eura

Pakiranje ne otkriva puno, osim što je istaknuto da dvije role ovog papirnatog ručnika vrijede kao četiri regularne te da je zemlja podrijetla Bosna i Hercegovina. U pakiranju su dvije role, svaka ima 100 listića koji su dvoslojni, a sastav je 100% celuloza. Prema našem mjerenju, jedna rola ima 21 metar.

Papirnati ručnik je srednje mekoće, ugodan u rukama i sasvim dobar i kao salveta. Iako je dvoslojan, nije među tanjima u ovom testiranju, zapravo je skroz solidan. Papir je čvrst, dobro briše i upija. Zadovoljit će većinu.


Ola'la Butler

Cijena: 3.45 eura

Pakiranje ne otkriva puno informacija, čak ni osnovne. Na prednjoj strani piše da "briše više", ali nije jasno od čega. S jedne strane je naveden uvoznik, a s druge da je papir izrađen od 100% celuloze.

U pakiranju su dvije role. Prema našem brojanju i mjerenju, jedna rola ima 100 troslojnih listića, a dužina jedne role je 22 metra. Unatoč nedostatku informacija, ovaj kuhinjski ručnik je zaista dobar. Čvrst je i dobro upija te ima ugodnu teksturu. Iako nije najmekši, to nije nužno minus. S obzirom na debljinu listova, zbilja ne izgleda kao da jedna rola ima samo 100 listića.


Teta Violeta Lemon Cupcake XXL Roll

Cijena: 2.65 eura

Pakiranje otkriva da papir ima miris, da je ručnik izrađen od 100% celuloze te da sadrži dvije role, svaka sa 100 listića koji su dvoslojni. Navedena dužina role je 22 metra. U našem mjerenju rola je ispala nešto kraća, ali unutar +/- 5%. Zemlja podrijetla je Hrvatska. 

Miris se gotovo ne osjeti, eventualno prilikom otvaranja pakiranja, kasnije zanemarivo. Papir je mekan i dobar umjesto salvete i za brisanje ruku, ali je također dobar i za čišćenje. Papiri su tanji, što je očekivano za dvoslojni papir.

Upija solidno, ali za veće količine prolivenih tekućina trebat će nešto više listića nego kod nekih drugih papira u ovom testiranju. Ipak, većini bi mogao biti zadovoljavajući.


Staugstark & Sicher 

Cijena: 2.95 eura

Pakiranje ima većinu teksta na njemačkom, no osnovne informacije su navedene i lako razumljive. U pakiranju se nalaze dvije role kuhinjskih papirnatih ručnika, svaka rola ima 102 listića koji su troslojni, a dimenzije listića su 23x26 cm. Prema našem mjerenju, dužina jedne role je oko 23.46 metara.

Ovaj kuhinjski ručnik je vrlo dobar: mekan, čvrst, i nije potrebno puno listića da bi se očistilo, primjerice, ogledalo, kuhinjsku radnu površinu ili srednje prolivenu količinu tekućine. Dobro upija, ne trga se prilikom brisanja čak ni kada je dosta namočen. Nema mirisa. Odličan proizvod.


Multipack pakiranja

Despar

Cijena: 2.49 eura

Pojedinosti o ovom papiru navedene su na talijanskom jeziku, osim jedne rečenice na stražnjoj strani koja prevodi neke informacije (podatak od čega je izrađen, koliko sloja listići imaju i koliko listića rola ima). Također, istaknuto je da su papiri proizvedeni za Despar Italija. 

Pakiranje doduše ima tablicu, lako razumljivu svima, koja pruža sve bitne podatke: sadrži tri role kuhinjskih papirnatih ručnika, ukupno 150 listića (50 listića po roli), listići su troslojni, a ukupna dužina je oko 34.5 metara (oko 11.5 metara po roli). Navedena je i ukupna gramaža - 426.63 grama - te da je papir napravljen od 100% celuloze.

Kakav je? Pa, zadovoljavajući. Podsjeća na Perfex Deluxe, samo su role nešto veće. Uredno obavlja svoj posao, ali u ponudi postoje i bolji papiri.


Floralys Strong

Cijena: 2.99 eura

Na pakiranju je navedeno da sadrži tri role papirnatog kuhinjskog ručnika, s po 100 listića u svakoj roli. Listići su troslojni, a sastav je 80% celuloza i 20% reciklirani papir. Naveden je i naziv talijanskog proizvođača. Prema našem mjerenju, dužina jedne role je 23 metra.

Papir nema mirisa te je dosta dobar, što smo općenito primijetili kod Lidlovih kuhinjskih papira. Čvrst je, dobro upija, nije najmekši među ponuđenima, ali dovoljno dobro radi svoj posao da to nije toliko važno.


Teta Violeta Bonus Pack

Cijena: akcijska cijena je bila 2.39 eura (redovna cijena je 2.99 eura)

Na ovom pakiranju navedene su sve potrebne informacije odmah na prednjoj strani, što olakšava njihovo pronalaženje. Sadrži 3 + 1 rolu papirnatih ručnika, svaka rola ima 50 listića, listići su troslojni, a dužina jedne role je 12 metara. Sve ovo podudara se i s našim mjerenjem. Zemlja podrijetla je Hrvatska. 

Papirnati ručnik je mekan, pa je idealan za korištenje umjesto salvete i za brisanje ruku. Iako nije najdeblji troslojni papir u ovom testiranju, zadovoljavajuć je. Dobro briše i upija vodu, ne trga se prilikom brisanja. Solidna opcija.


Saugstark & Sicher Classic

Cijena: 2.75 eura

Na pakiranju je navedeno da sadrži 4 role papirnatog kuhinjskog ručnika. Svaka rola ima 64 listića dimenzija približno 23x26 cm, a listići su troslojni. Prema našem mjerenju, jedna rola ima 14.65 metara, što se otprilike podudara s duljinom listića pomnoženom s brojem listića jedne role.

Papir nije najmekši od testiranih, ali je čvrst i konkretan te dobro upija. Ne treba ga puno da bi se, primjerice, obrisao prozor ili ogledalo, ili pokupila prolivena tekućina, što je uvijek plus.


Floralys kuhinjski ubrusi XXL

Cijena: 2.49 eura

Informacije na pakiranju su oskudne, navodi se samo da sadrži 8 rola, od kojih svaka ima 45 listića koji su dvoslojni. Prema našem mjerenju, jedna rola je dugačka oko 10.3 metra.

Papir je tanji, što se osjeti u ruci. Nije grub na dodir, ali nije ni među najmekšim u testiranju, predstavlja solidnu sredinu. Može dobro poslužiti kao zamjena za salvete i za čišćenje. Upijanje je zadovoljavajuće za manja prolijevanja, ali za ona veća trebat će nekoliko listića više da sve dobro upije.


Pojedinačne role (mega, jumbo, xxl)

Ooops! Grill

Cijena: 1.29 eura je bila cijena na akciji (redovna cijena 2.59 eura)

Pakiranje sadrži jednu rolu, za koju je navedeno da vrijedi kao četiri standardne role. Pakiranje sadrži sve potrebne informacije: rola ima 200 listića, listići su dvoslojni, a dužina role je cca 42 metra. Prema našem mjerenju, rola je bila nešto kraća - 41.35 metara - ali to je unutar prihvatljivih +/- 5%. Papir je proizveden u Mađarskoj. 

Papir je mekan i među tanjima u ovom testiranju. Ima zabavan uzorak, pa može poslužiti i kao dekorativna salveta na stolu. Dobar je izbor za brisanje ruku i manjih prolivenih tekućina. Nije najbolja opcija za neko ozbiljnije čišćenje.


Softy Jumbo 

Cijena: 3.29 eura

Pakiranje sadrži osnovne informacije: jedna rola, 200 listića, tri sloja, izrađen od 100% celuloze. Zemlja podrijetla je EU - Italija. Prema našem mjerenju, jedna rola ima 45 metara.

Ručnik je dobar i mekan, bez mirisa. Ima ugodnu teksturu pod prstima i pristojno upija. Međutim, ima neobično malo listića za Jumbo rolu.


Zewa Premium Jumbo Expert

Cijena: 3.98 eura

Zewa standardno na pakiranju ima sve potrebne informacije. Navedeno je da jedna rola ima 230 listića dimenzija 23.4x22.5 cm, koji su troslojni te da jumbo rola ima cca 53.8 metara. Naša rola ispala je nešto kraća - 52.9 metara. No i to je i dalje unutar prihvatljivog odstupanja od +/- 5%. Zemlja podrijetla ručnika je Austrija. 

Zewin kuhinjski papirnati ručnik je dobar i pouzdan. Nije zakazao ni u jednom zadatku, ručnik je pouzdan i dobar izbor kad želite biti sigurni da ćete dobiti nešto kvalitetno. Međutim, među jumbo i mega rolama može se pronaći boljih ručnika, ali i dužih.


Teta Violeta All in 1 (jumbo rola)

Cijena: 2.49 eura

Pakiranje odmah na prednjoj strani otkriva bitne informacije: sadrži jednu rolu dužine 62 metra i 248 listića koji su dvoslojni. Prema našem mjerenju, rola je bila nešto duža - 64.48 metara. Zemlja podrijetla ručnika je Hrvatska. 

Ovo je jedan od najmekših papirnatih ručnika u ovom testiranju. Listići se lako odvajaju i dobro upijaju. Međutim, mogli bi biti malo čvršći jer kuhinjski ručnici nisu samo za upijanje vode.


Softy Mega 

Cijena: 3.98 eura

Pakiranje otkriva da jedna rola ima 450 listića koji su dvoslojni te da je izrađena od 100% celuloze. I to je to. Prema našem mjerenju, rola ima 101.25 metara. Zemlja podrijetla je EU - Italija. 

Iznenadilo nas je što je Mega rola veća nego Jumbo. Nešto slabije upija od Jumbo varijante, a listići su osjetno tanji. Smatramo da jedna rola ovog ručnika neće osobito dugo trajati. Osjeti se da listići imaju samo dva sloja.


Natur Jumbo XXL

Cijena: 3.99 eura

Pakiranje sadrži sve bitne informacije: ručnik je izrađen od 100% celuloze, rola ima 350 listića koji su dvoslojni, a dužina role je 122.5 metara (uz odstupanje od +/- 5%). Prema našem mjerenju, rola je imala 119 metara. Zemlja podrijetla je Hrvatska. 

Papir je mekan i ugodan, pa je idealan za brisanje ruku ili lica umjesto salvete. Manje je čvrst od nekih drugih u ovom testiranju i među tanjim je dvoslojnim. Dobar je, ali trebat će ga više za veća čišćenja/upijanja prolivenih tekućina i sl.


Floralys XXL

Cijena: 3.71 eura

Pakiranje sadrži sve bitne informacije: jedna rola ima 350 listića dimenzija 24x37 cm, listići su dvoslojni, a dužina role je cca 129.5 metara. Prema našem mjerenju, rola je bila nešto kraća - 127.75 metara. No i to je i dalje unutar prihvatljivog odstupanja od +/- 5%. Zemlja porijekla ovog ručnika je Bosna i Hercegovina. 

Papir je nešto grublji, ali nije neugodan. Čvrst je, ali ima plastičniji osjećaj pod rukama. Također je tanji, što je očekivano za dvoslojni papir. Nije najbolji od isprobanih, ali nije ni najlošiji te bi ga svrstali u nekakvu sredinu po kvaliteti.

Evo na što treba obratiti pažnju pri kupovini

U nastavku možete vidjeti tablicu sa svim relevantnim podacima. Tamo gdje na pakiranju nije bila naznačena dužina role, stavili smo samo onu koju smo sami izmjerili, što je i naznačeno.

Također, ako su bila veća odstupanja između našeg mjerenja i onog naznačenog na pakiranju, to smo isto naveli. Manja odstupanja smo zanemarili (do 20 cm). Vrijedi za istaknuti da su sva ova odstupanja i dalje unutar prihvatljivog odstupanja od +/- 5%.

Papirnati ručnici koje smo kupili i testirali kreću se u rasponu cijena od 1.49 eura do 3.99 eura, pri čemu su po potonjoj cijeni uglavnom jumbo role. Vjerojatno vas, kao i nas, zanima koji je najisplativiji kada se uzmu u obzir dužina role i cijena. Ispod smo naveli top tri najisplativija papirnata ručnika, kao i onaj koji je najmanje isplativ.

Top tri najisplativija su:

  • Floralys XXL - 0.029 EUR/m
  • Floralys kuhinjski ubrusi XXL - 0.030 EUR/m
  • Natur Jumbo XXL - 0.033 EUR/m

Najmanje isplativ je:

  • Ola'la Maxi Pack s mirisom limuna - 0.098 EUR/m

Role koje su duže i imaju više listića općenito su isplativije jer imaju nižu cijenu po metru. To znači da pri kupovini papirnatih ručnika trebate obratiti pažnju na dužinu role i broj listića kako biste dobili najbolju vrijednost za novac.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.