Dobrodošli u Katar: Na organizaciju SP-a potrošili 200 milijuna eura i okupili rukometni Manchester City

Foto: Qatar Handball 2015, Getty Images/Guliver Images

ZA RAZLIKU od kolege Zvonka Alača i njegove prošlogodišnje recesijske turneje za vrijeme nogometnog SP-a pod nazivom "Brazil za siromašne", rukometno SP u Kataru za predstavnike sedme sile trebalo bi biti nešto sasvim suprotno.

"Katar će kao domaćin pozvati do 10 tisuća ljudi na rukometno SP, a novinarima će biti plaćen smještaj i put", razveselio nas je predsjednik IHF-a Hassan Moustafa. A zašto je to tako? Katar na rukometno SP gleda kao na jedan u nizu testova za najveće natjecanje koje bi po planu trebali organizirati 2022. godine. Riječ je, naravno, o nogometnom SP-u.

Ovo Svjetsko prvenstvo trebalo bi uvjeriti svijet i predstavnike medija da je Katar idealan domaćin i organizator sportskih natjecanja. Uostalom, budžet za organizaciju ovog SP-a, kako piše Handball World, iznosi nevjerojatnih 200 milijuna eura!

"Rukometno prvenstvo za Katar je prekretnica na putu da postane najpoznatije sportsko središte", rekao je prilikom posljednje inspekcije predsjednik Organizacijskog odbora šeik Joaan bin Hamad Al Thani.

BBC je izvukao podatak da će Katar u narednih 12 mjeseci biti domaćin čak 40 različitih sportskih događaja.

"Zaljevske zemlje putem sporta žele prikazati sebe u pozitivnom svjetlu, žele se što više promovirati u zemljama s kojima imaju dobre trgovinske i vojne odnose. Ovdje u prvom planu mislimo na SAD, Francusku i Veliku Britaniju", rekao je u jednom intervjuu za BBC dr. Christopher Davidson sa Sveučilišta u Durhamu.

Hrvatska priča oko dvorana



Tri velebne dvorane ugostit će najbolje rukometaše svijeta. Ponos Katara, Lusail Arena, može primiti oko 15 tisuća posjetitelja. Riječ je o dvorani koja je izgrađena u novom gradu Lusailu, udaljenom oko 20 kilometara od Dohe. Zanimljivo je da je u istom gradu planirano otvaranje i zatvaranje nogometnog SP-a 2022. godine.

Preostale dvije dvorane smještene su u glavnom gradu Dohi. Druga po veličini je Ali Bin Hamad Al Attiya Arena, koja može primiti do 7 700 gledatelja. Duhail je najmanja dvorana s kapacitetom od 5 500 gledatelja, a djelo je jednog od najpoznatijih hrvatskih arhitekata Otta Barića.

Sin bivšeg izbornika hrvatske nogometne reprezentacije u rujnu je za Index otkrio da je IGH zbog rata s Ingrom izgubio posao, ali da je njegov rad oduševio organizatore.


"Odvijala tipična hrvatska priča u kojoj se odjednom pojavila nova ponuda od strane Ingre, koja je nudila redizajn Arene Zagreb i pokušala dobiti posao nezavisno od prve ponude IGH. Katarska strana je bila poprilično zbunjena jer nije bilo jasno tko tu nudi i što se nudi pa je tijekom travnja 2013. odlučeno da ništa od toga i mi smo dobili dopis u kojem katarska strana odustaje od projekta u ovoj konstelaciji", rekao je Barić.

Ubrzo je došlo do zaokreta. 

"17. lipnja 2013. godine dobio sam poziv iz Dohe gdje mi je rečeno da je "najviša vlast" pregledom prezentacija odlučila da je naš rad najbolji i da očekuju da u roku 24 sata prezentiram svoju konačnu ideju u Dohi", objasnio je.

I tako je u roku od 13 mjeseci nastala dvorana koja će nakon prvenstva biti dom Katarskog rukometnog saveza. Osim glavne dvorane, sportaši će na raspolaganju imati četiri trening dvorane, 25-metarski bazen, osam svlačionica, teretanu, medicinski centar te hotel sa 60 soba. Tu su još, naravno, restorani, četiri TV studija, uredi, VIP tribine, VIP prostorije...

Iz svega dosad napisanog možete zaključiti da Katar definitivno nije štedio na organizaciji, ali to nije sve. Osim dvorana Katar je uložio i u navijače. Novinari iz BiH javljaju da je organizator za nadolazeće SP kupio navijače koji će na tribinama bodriti Katar. Isti su imali generalnu probu na prijateljskoj utakmici između BiH i Katara koja je odigrana u Dohi.

"Rukometni Manchester City"


Doduše, nije to nikakva novost. Poznato je da Katar plaća radnike iz, recimo, Gane, Indije i Bangladeša jedan dolar po satu da navijaju za njihove klubove i reprezentaciju.

Katar je otišao korak dalje pa je prije turnira "kupio" i nekoliko stranih igrača. Jedan od njih je golman Barcelone Danijel Šarić. Bojimo se pomisliti što su ponudili aktualnom izborniku Valeru Riveri, Španjolcu koji je odmah nakon osvajanja naslova prvaka svijeta napustio kormilo španjolske reprezentacije i preselio se u Dohu. Njegovi skauti početkom siječnja 2014. godine htjeli su preoteti Dancima petoricu igrača, kako je to rekao sportski agent Mads Winther u razgovoru za TV2.dk.

Danci podsjećaju da je Katar prošle godine na Zlatnoj ligi u sastavu imao samo jednog igrača rođenog upravo u Kataru. Svi ostali dolaze iz Francuske, Španjolske, Afrike i balkanskih država.

"Nešto kao rukometni Manchester City", napisali su Danci.

"Možemo mi kritizirati koliko god želimo, ali takva su pravila IHF-a, koja dopuštaju da bogatije reprezentacije kupuju strane igrače", rekao je bivši danski reprezentativac Claus Moller Jakobsen.

IHF dijelio pozivnice šakom i kapom

A kad smo kod pravila IHF-a, prvenstvo nije ni počelo, a već su počele razne kontroverze. Najviše tijelo svjetskog rukometa preko noći je otpisalo reprezentaciju Australije, koja je svoje mjesto u Kataru potvrdila preko kvalifikacija (utakmicama protiv Novog Zelanda). Međutim, IHF je donio odluku kako "ne priznaje kontinentalnu konfederaciju u Oceaniji", a umjesto Australaca uskočila je Njemačka, najveći ekonomski div u Europi s kojim dolaze brojni navijači, sponzori, zarada od televizijskih prava...

Nedugo zatim došlo je do otkazivanja reprezentacija Bahreina i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Oni su bez objašnjenja poslali dopis u kojem stoji da ne žele nastupiti na SP-u u Kataru, a neslužbeni razlog jest neslaganje s Katarom koji podržava razne islamističke skupine. Međutim, Bahrein i UAE su ubrzo promijenili mišljenje te su tražili od IHF-a da ih se vrati na popis sudionika, ali IHF nije imao milosti te je pozivnice uručio Islandu i Saudijskoj Arabiji.

Pred nama je sigurno jedno od najzanimljivijih rukometnih SP-a, a startamo 15. siječnja.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.