ANKETA Tko bi trebao igrati umjesto Kramarića protiv Poljske?

Foto: Profimedia

ANDREJ KRAMARIĆ (33), ključni igrač Hrvatske, najvjerojatnije neće igrati današnju utakmicu drugog kola Lige nacija protiv Poljske u Osijeku. Kramarić je propustio zadnji trening pred Poljsku. Ali, nije problem samo to. Zbog viroze, točnije glavobolje i temperature, već neko vrijeme je loše.

Još na okupljanju reprezentacije nije bio pravi, ali je ipak igrao u porazu kod Portugala (2:1) prije tri dana, i to cijeli meč. No, nakon toga mu se stanje pogoršalo. Otkako se nacionalna momčad iz Portugala vratila u Hrvatsku, Kramarić je izoliran od suigrača kako se još netko ne bi zarazio.

Hrvatskoj još od ranije nedostaje pet igrača, ali Kramarić je nezamjenjiv

U novom sustavu s tri igrača u obrani, Kramarić je prvo bio jedini napadač, a onda mu je u drugom poluvremenu u Lisabonu izbornik Dalić pridružio debitanta Igora Matanovića. Kramarićeva bolest novi je udarac Hrvatskoj jer su joj već ranije zbog ozljeda (i)li operacija za rujanske utakmice Lige nacija otpali Josip Juranović, Nikola Vlašić, Josip Stanišić, Martin Erlić i Lovro Majer.

No, Kramarić je od svih njih najstandardniji prvotimac. Bio je član udarne postave Hrvatske na svim utakmicama tri zadnja velika natjecanja; SP-a 2022., završnice Lige nacija prošle godine te Eura ovog ljeta. Za Hrvatsku je u 97 utakmica postigao 29 i namjestio 10 golova.

Nije tajna da je Kramarić nezadovoljan time gdje ga i kako Dalić koristi

Kramarić je ovu sezonu počeo sjajno, u prve dvije utakmice Bundeslige postigao je čak četiri gola. Ipak, čini se da će Hrvatska protiv Poljske morati bez ključnog igrača, posebno u napadu. Iako Kramarić redovno igra od prve u reprezentaciji, poznato je da nije zadovoljan time kako ga Dalić koristi.

Bez obzira na to postavlja li izbornik momčad u 4-3-3 (rjeđe 4-2-3-1) ili u recentnih 3-4-2-1 ili 3-5-2, Kramarić je u tim sustavima špica ili krilo, a on nije nijedno ni drugo, nego polušpica, desetka ili "devet i pol". Na toj poziciji najviše pruža i najbolje se snalazi i to stalno javno ponavlja.

Dalić je konačno zaigrao u sustavu koji odgovara Kramariću, ali ni u njemu on nije na svojoj poziciji

Ali, Dalić sedam godina nije igrao u sustavu u kojem je takav tip igrača ili na tu poziciju nije stavljao Kramarića. Sada, kada konačno igra u postavki koja ima mjesta za Kramarića na mjestu koje je najbolje za njega, na to je mjesto Dalić postavio Modrića (39), dok je Kramarića gurnuo u špicu.

Ipak, protiv Poljske će, čini se, morati bez njega, bilo na devetki ili desetki. To Daliću donosi brige, ali i nove opcije. U špici može sada igrati s Brunom Petkovićem, Antom Budimirom ili pak spomenutim Matanovićem. On je u debiju kod Portugala za pola sata igrao tako da ga je izbornik javno pohvalio.

Petković voli biti desetka, ali izbornik ga je javno kritizirao kada bi dolazio u tu zonu

Uostalom, o tome koliko ga cijeni govori i što ga je loveći rezultat pretpostavio puno starijim i daleko uglednijim ofenzivcima. Moguća je i kombinacija, duet s nekim od trojice spomenutih. Jasno, ako Dalić ostane pri novom sustavu. Petković također voli igrati povučenije, na mjestu desetke, ali njega je izbornik javno kritizirao da se nema što izvlačiti od gola, nego biti ispred njega, tako da ova varijanta otpada.

Je li moguće da se Dalić vrati sustavu s dva krila i jednom špicom?

Izostanak Kramarića mogao bi natjerati Dalića da se vrati sustavu 4-3-3, pa da u napadu budu jedna špica i dva krila. Recimo, Pjaca desno, gdje ga je, premda je lijevo krilo, sjajno iskoristio Jakirović u Dinamu protiv Qarabaga, a Perišić lijevo. Ionako izbornik kaže da na toj poziciji "nemamo boljeg i bržeg" od Perišića.

Standings provided by Sofascore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.