ANKETA Treba li Luka Modrić nastaviti igrati za Hrvatsku?

Foto: EPA

HRVATSKA je imala razočaravajući nastup na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. Samo dva boda i rano ispadanje u skupini sa Španjolskom (0:3), Albanijom (2:2) i Italijom (1:1) rezultat je kojem se nitko nije nadao. Hrvatska je ispustila dvije pobjede u zadnjim sekundama utakmice i lako se moglo dogoditi da prođe skupinu, ali su izabranici Zlatka Dalića ostavili generalno loš dojam i sve su glasnije priče da je vrijeme da reprezentacija okrene novu stranicu i promijeni način igre.

Nakon Eura je osnovno pitanje igračkog kadra tko će od senatora nastaviti dalje nastupati za Hrvatsku. Domagoj Vida (35) nije dobio ni minutu, Ivan Perišić (35) je igrao iako je jasno da nakon ozljede i dalje nije na 100% svojih mogućnosti, dok je Marcelo Brozović (31) još mlad, ali i pod paljbom kritika nakon sezone u Saudijskoj Arabiji. Najveći upitnik je dakako kapetan reprezentacije Luka Modrić (38), koji još nije dao decidiran odgovor na to hoće li nastaviti nastupati za Hrvatsku.

Činilo se da je Euro idealan trenutak za oproštaj, ali onda mu je Real ponudio novi ugovor

Prije početka prošle sezone se činilo da će Euro biti idealno mjesto za oproštaj. Modrić je imao još godinu dana ugovora s Realom i činilo se da igra posljednju sezonu na najvišoj europskoj razini. Spominjalo se da bi ovog ljeta mogao otići u Saudijsku Arabiju ili američki MLS, a i njegov bivši klub Dinamo ga je zvao da se vrati. Međutim u proljetnom dijelu sezone se sve okrenulo.

Modrić je dobrim nastupima uvjerio čelnike Reala da mu ponude novi ugovor na još godinu dana. Carlo Ancelotti ga je većinom koristio kao igrača s klupe i Modrić mu je u toj ulozi bio savršen kao igrač koji može usporiti ili ubrzati ritam utakmice ovisno o tome što Realu u tom trenutku treba. Na kraju je skupio 46 nastupa za Real igrajući u prosjeku po 49 minuta i odlično se prilagodio toj situaciji. Vjerojatno je na produženje ugovora utjecala i činjenica da se četiri godine mlađi Toni Kroos odlučio umiroviti na kraju sezone.

Dalić i Modrić trebaju obaviti iskren razgovor

U hrvatskoj reprezentaciji nije takav slučaj, nego je Modrić za Dalića i dalje ključni igrač, onaj koji će početi svaku utakmicu i odigrati skoro sve dostupne minute. U idealnom svijetu bi Modrić ušao u igru protiv Albanije i Italije u trenutku kada je Hrvatska povela i napravio ono što radi za Ancelottija, ali pitanje je bi li on takvu ulogu u Hrvatskoj prihvatio. Izbornik ostavlja dojam da je odluka o igranju za reprezentaciju isključivo Modrićeva, ali njih dvojica prije svega moraju obaviti iskren razgovor o tome što Dalić od njega treba i što Modrić s druge strane očekuje.

Modrić je nesumnjivo najveći hrvatski igrač u povijesti, osvajač Zlatne lopte 2018. godine, osvajač pet Liga prvaka i nositelj dviju medalja sa svjetskih prvenstava. Za reprezentaciju je debitirao davne 2006. godine u susretu protiv Argentine kada je Lionel Messi zabio prvi gol za reprezentaciju i od tada je skupio 178 nastupa. Od svih europskih igrača, više nastupa za reprezentaciju imaju samo Sergio Ramos (180) i Cristiano Ronaldo (210).

Treba li Modrić nastaviti igrati za reprezentaciju?

Novi ugovor u Realu znači da će na najvišoj europskoj razini igrati još barem godinu dana, a ako nastavi nastupati za Hrvatsku, logično je da se neće oprostiti usred ciklusa pripreme za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Ili će prestati igrati sada ili će igrati i na Svjetskom prvenstvu.

Jedno je pitanje želi li on to, a sasvim drugo treba li Hrvatskoj u ovakvom kapacitetu. Kada bi pristao biti igrač koji ulazi s klupe, ne bi bilo nikakvog spora, ali ako na to nije spreman, sasvim je legitimno pitati se ima li Hrvatska od toga štetu ili korist. Hrvatska se mora modernizirati i prilagoditi mlađim igračima koji će biti okosnica reprezentacije u idućih nekoliko ciklusa, to je nakon Eura sasvim jasno.

Pred Dalićem je ogroman posao, možda i promjena sustava na onaj s trojicom stopera o čemu se već duže priča, a to je nešto što Modriću ne odgovara ako je i dalje starter za reprezentaciju. Jasno je da je Euro ostavio gorak okus i da nije idealan oproštaj za Modrića kojem su se svi nadali te da to stvara dodatni motiv za dalje. Možda i dalje može biti nositelj reprezentacije, ali biologija radi svoje i jasno je da za dvije godine sigurno neće biti bolji igrač nego sada. Opet, njegov utjecaj na reprezentaciju je ogroman i samo oni koji su unutra znaju koliko je kapetan važan. Pred Modrićem i Hrvatskom je velika odluka.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.