Je li Martin Baturina bolji nego što je Modrić bio u njegovim godinama?

Foto: EPA/Pixsell/Index

HRVATSKU reprezentaciju očekuju dvije utakmice Lige nacija, kod kuće protiv Škotske u subotu i u gostima kod Poljske u utorak. Kapetanu Luki Modriću okršaj na Maksimiru bit će 181. nastup za hrvatsku reprezentaciju, čime će se odvojiti od dugogodišnjeg klupskog suigrača Sergija Ramosa na drugom mjestu liste Europljana i ostati sam iza Cristiana Ronalda (214).

S 39 godina Modrić ne daje naznake odlaska, a španjolski mediji čak kalkuliraju da želi ostati još dvije godine u Realu kako bi nastupio i na Svjetskom prvenstvu 2026. Sigurno je reći da tako dugovječnog nogometaša na vrhunskoj svjetskoj razini nećemo skoro vidjeti jer čak je i Ronaldo vlastiti suton odlučio iscenirati u pustinjskom pejzažu Bliskog istoka.

Bi li onda bilo pomalo bezobrazno tvrditi da će sljedećeg takvog velikana dati baš ponovno Hrvatska? Vjerojatno da. No zapitati se imamo li danas igrača koji je bolji nego što je bio Luka u njegovim godinama? To je puno smislenije, pogotovo zato što Modrića nisu odredili rani dani karijere, nego ono što je napravio u tridesetima s Realom i reprezentacijom.

Prije dvadesetak godina bilo je nemoguće i zamisliti kakvu će karijeru ostvariti sitni dječak koji je sa 17 godina otišao u borbu "za goli život" po okrutnim travnjacima BiH lige na posudbi u Zrinjskom, s 18 je morao na dodatno kaljenje u Zaprešić, s 19 se vratio u Dinamo i "tek" s 20 godina postao standardni prvotimac.

Gudelj potegnuo pitanje

Zato je sljedeća izjava, koliko god na prvu zvučala blasfemično, zapravo intrigantna. "Martin Baturina bolji je igrač nego što je Modrić bio s 21 godinom." Rekao je to bivši Hajdukov legendarni igrač i trener te dugogodišnji izbornik hrvatskih mlađih selekcija Ivan Gudelj u usputnom razgovoru tijekom komentara za Index na temu Hajduka.

"To što on znači za Dinamo, ni Modrić nije bio takav. Izuzetan je talent, među najvećima koje je Hrvatska ikad imala, a prema ovome kako sad igra, bolji je nego što je Modrić bio u njegovim godinama. Ne kažem da će imati takvu karijeru, ali nadam se i vjerujem da će ga barem dostići, ako ne i prestići", pojasnio je Gudelj.

"Mislim da je takav talent, sigurno će biti standardan u reprezentaciji i igrati u velikom klubu poput Barcelone. Drago mi je što još igra u hrvatskoj ligi da publika može uživati u njegovom talentu i potezima, zbog takvih se dolazi na stadione. Još bih volio da pokaže više u utakmicama Lige prvaka jer se u njima igrači pokazuju kao europske i svjetske klase."

Profimedia

Dok Modrić u subotu bude navlačio hrvatski dres 181. put u karijeri, Baturina će to učiniti šesti put. Do 21. rođendana Luka je iza sebe već imao osam nastupa za reprezentaciju, od čega dva na Svjetskom prvenstvu i gol u pobjedi 2:0 u prijateljskoj utakmici protiv Italije.

Modrić je brže zasjeo u reprezentaciju

Baturina je do 21. rođendana imao samo dva nastupa, ali razlika se može pripisati i kalendaru jer Modrić je rođen 9. rujna 1985. pa je nakon debija protiv Argentine s 20 godina, pet mjeseci i 22 dana do 21. rođendana imao Svjetsko prvenstvo i cijele pripreme za njega. Baturina je rođen 16. veljače 2003. i nakon debija s 20 godina, devet mjeseci i dva dana u studenom prošle godine, reprezentacija nije igrala do njegova rođendana.

Treba u obzir uzeti i kontekst vremena. Kad je Modrić ulazio u reprezentaciju, bila joj je krajnje potrebna svježa krv u veznoj liniji, nakon što su na Euru 2004. te pozicije pokrivali mahom stoperi pa mu nije bilo previše teško postati standardan.

Baturina u reprezentaciju ulazi kad su iza nje dvije medalje sa svjetskih prvenstava i finale Lige nacija. Rakitić se odavno povukao i otvorio prostor za Matea Kovačića, a tek odlaskom Marcela Brozovića ozbiljnu priliku mogu prigrabiti mlade snage, ali tek treba vidjeti je li baš Baturina taj koji će se nametnuti jer je konkurencija veća nego u Modrićevo vrijeme.

Podjednaki u Dinamu

Puno bolja za usporedbu je njihova važnost za Dinamo u dobi od 21 godine. Budući da su rođeni na suprotnim stranama kalendara, za usporedbu smo uzeli Modrićevu sezonu 2006./07., koja je počela dva mjeseca prije njegova 21. rođendana, i Baturininu 2024. godinu, odnosno prošlu polusezonu i početak ove sezone.

Modrićeve detaljne statistike iz tog doba nisu nam dostupne, ali ove osnovne vrlo su slične. U približnom su razdoblju odigrali podjednak broj utakmica i imali sličan učinak - jednak broj golova, a Baturina je imao četiri asistencije više.

Vidljiva je Modrićeva veća prosječna minutaža jer on je kroz cijelu sezonu rijetko izlazio iz igre, ali današnji Dinamo ima širi kadar i privilegiju da na utakmici izvrši pet izmjena, za razliku od tri, koliko je bilo dopušteno prije pandemije covida.

Baturina nije morao prolaziti posudbe

Baturina i Modrić imaju puno sličnosti i zato su tako pogodni za usporedbe. Obojica su vrlo talentirani veznjaci. Obojica su visoka 172 centimetra. Obojica su Dalmatinci koje je ispustio Hajduk prije nego što će se pronaći u Dinamu. Možda najveća razlika u korist Baturine jest da je brže bio spreman za prvu momčad Dinama.

Luka je morao prolaziti školu BiH lige, dokazivati se vodeći zaprešićki Inter do senzacionalne borbe za naslov prije nego što ga je Dinamo povukao s posudbe da debitira za prvu momčad i igra nebitne utakmice u "ligi za bedaka". Baturina nije morao ni na kakva kaljenja, s 18 je već povremeno igrao za prvu momčad, a već s 19 bio standardan.

"Kovačić je s 12 godina bio bolji od svih"

Zato je možda prikladnije reći da je Baturina bio ispred Modrića s 19 ili 20 godina, a da ga je Luka dostigao s 21, dobi u kojoj imaju približnu ulogu u modrom dresu. "Svatko ima svoj put, ali na kraju se mrtvi broje", prokomentirao je Božidar Šikić, direktor Lokomotive, poznat kao čovjek koji je nagovorio Zdravka Mamića da dovede Modrića u Dinamo.

"Luka je fenomen jer je napredovao do svoje 35. godine, svake godine bio sve bolji. Teško ga je uspoređivati s bilo kim jer svi tek trebaju doći na njegovu razinu. To je bitno, a ne tko je bio bolji s koliko godina. Ako ćemo tako pričati, Mateo Kovačić s 12 godina je bio bolji od svih njih", kaže Šikić.

Ipak, Šikić ne bježi od sličnosti i priznaje da je u nekim stvarima Baturina bolji no što je Modrić bio u njegovoj dobi: "Ima bolju završnicu, šut, dok je Luka bolji u izgradnji igre i u smislu važnosti po cijelu momčad. Fizički gledano, Baturina je jači u ramenima, ali Modrićeve noge i danas su fenomen."

Profimedia

Povrh svega, ne umanjujući talent današnjeg Dinamova asa, Šikić ističe da je veća vjerojatnost da će se pojaviti novi talent poput Baturine nego da će on ikada dostići Modrića, što je ionako nebulozno visok cilj za bilo kojeg nogometaša.

"Možda će se pojaviti igrač koji će preskočiti Baturinu. Luka Stojković je bio tu negdje i, da se nije ozlijedio, mogao mu je biti blizu", nahvalio je 20-godišnjaka kojeg je lani iz Lokomotive prodao Dinamu, ali već nakon nekoliko utakmica stradali su mu križni ligamenti koljena i tek se sad vraća.

Dinamo će više zaraditi na Baturini

Baturina je trenutačno uvjerljivo najvrjedniji eksponat HNL-a, Transfermarkt ga procjenjuje na 20 milijuna eura, više nego dvostruko od idućeg, Hajdukova Rokasa Pukštasa (8 milijuna). Dinamo će na njemu vrlo vjerojatno zaraditi više od 22.5 milijuna, koliko je za Luku 2008. dobio od Tottenhama, ali i to treba provući kroz kontekst vremena jer su prosječne odštete danas puno veće.

Konačno, ovakve usporedbe dobra su tema za rasprave na kavama, ali možda je najbolje ne stavljati takav teret na klince koji dolaze i pred kojima je cijela karijera. Nije Baturina jedini, nadolazi i njegov osam mjeseci mlađi klupski suigrač Petar Sučić, kao i Petrov prezimenjak Luka (22) iz Real Sociedada.

Svi su oni garancija da će Hrvatska imati kvalitetnih i raznovrsnih rješenja u veznoj liniji i kad se kapetan konačno povuče, bilo nakon Svjetskog prvenstva 2026., bilo ranije. Neće valjda ganjati rekorde Kazuyoshija Miure i igrati u pedesetima jer znamo da ga se Zlatko Dalić ni tada neće odreći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.