Bivši dinamovac dobio nagradu za humanitarni rad: Želim dati dio sebe

Foto: Profimedia

ŠPANJOLSKI reprezentativac, igrač njemačkog RB Leipziga i bivši igrač Dinama Dani Olmo, primio je posebnu nagradu katalonskog dnevnika Sport za humanitarni rad. Nagrada mu je uručena na posebnoj svečanosti u Barceloni na koju je zbog ozljede ramena stigao s longetom.

Dani je s ocem Miguelom i bratom Carlosom u Kataloniji pokrenuo kamp za pomoć djeci oboljeloj od raka, a ovo ljeto sponzorirao je futsalski turnir za zaštitu mentalnog zdravlja u rodnoj Terrassi. Uz to, tri godine je član udruge Common Goal koju je osnovao njegov sunarodnjak Juan Mata.

Donira jedan posto plaće

Svi nogometaši koji su njen dio odvajaju jedan posto plaće u humanitarne svrhe. U slučaju Olma koji po novom ugovoru s RB Leipzigom zarađuje 10 milijuna eura po sezoni to je 100 tisuća eura na godišnjem nivou.

"Ova nagrada ispunjava me ponosom. Moji roditelji i obitelj usadili su mi neke vrijednosti od malena, cijeniti ono što imam. Kao nogometaš osjećam da imam i društvenu odgovornost pomoći ljudima u potrebi, djeci koja boluju od raka. Želim dati dio sebe", rekao je Olmo.

Napustio La Masiju i stigao u Dinamo

Često ističe ljubav prema Dinamu i Hrvatskoj i kako je petogodišnje razdoblje u našoj zemlji utjecalo na njega, a o tome je govorio i u dokumentarcu DAZN-a: "Nogomet može pomoći ljudima na mnogo načina, mi kao nogometaši jako smo utjecajni iako to ponekad ne vidimo niti razmišljamo o tome. Preuzimanjem samo malo odgovornosti pomažete velikom broju ljudi, to sam želio učiniti u Hrvatskoj.

Jedna od stvari koja me najviše obilježila je susret s ljudima koji su bili u ratu, koji su to doživjeli na vlastitoj koži. Vidjeti bivše nogometaše koji su dolazili kod nas u posjet, koje je rat obilježio. Nekima je falila noga ili ruka, govorim o legendama kluba..."

Govorio je i o napuštanju La Masije i odlasku u Dinamo: "Bio sam sretan u Barceloni. U četiri od šest godina tamo bio sam najbolji strijelac, igrao kao napadač i krilo, bio reprezentativac do 16 i 17 godina. Želio sam biti sportski projekt i Dinamo mi je pružio upravo to. Kad odeš iz Barcelone, nije sve ružičasto, to sam shvatio u Hrvatskoj. Tu sam u svakom smislu postao čovjek, i na terenu i izvan njega.

Odbio igrati za Hrvatsku

Postojala je opcija da dobije hrvatsko državljanstvo, a HNS ga je želio već na Svjetskom prvenstvu u Rusiji: "Igrao sam tamo i nisu me zvali u španjolsku reprezentaciju. Te sam godine bio najbolji igrač lige, ali sam to odbijao, govorio da sam jako zahvalan, ali da mi je san igrati za Španjolsku."

Otkako je još u dresu Dinama postao reprezentativac Španjolske, 32 puta nastupio je za svoju domovinu. Zabio je sedam golova, a osvojio je Ligu nacija, Euro do 21 godine i srebro na Olimpijadi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.