Srušio je Bubkin rekord, osvojio je sve, a sad se nije plasirao na Igre u Parizu

Foto: Epa

BIVŠI olimpijski pobjednik i svjetski rekorder u skoku s motkom, Francuz Renaud Lavillenie (37), nije se uspio plasirati na Olimpijske igre koje za manje od mjesec dana počinju u Parizu.

Lavillenie je na francuskom prvenstvu u Angersu trebao preskočiti 5.82 metra kako bi ispunio olimpijsku normu. Međutim, nakon što je preskočio 5.60 metara, 37-godišnji Francuz je tri puta podbacio na 5.72 m. Lavillenie je olimpijski pobjednik iz Londona 2012. s preskočenih 5.97 metara, dok je četiri godine kasnije u Rio de Janeiru bio drugi s 5.98 m.

Osvojio je i tri zlatne medalje na svjetskim dvoranskim prvenstvima, tri puta je bio europski prvak na otvorenom te triput u dvorani. Na svjetskim prvenstvima na otvorenom osvojio je i jednu srebrnu i četiri brončane medalje.

Prvi koji je srušio Bubku

Sa skokom 6.16 metara bio je svjetski rekorder više od šest godina. Lavillenie je postavio svjetski rekord 15. veljače 2014. natječući se na godišnjem natjecanju Pole Vault Stars u rodnom gradu Sergeja Bubke u ukrajinskom Donjecku.

Francuz je preletio letvicu u prvom pokušaju na 6.16 m, što je bio novi apsolutni svjetski rekord, premašivši Bubkinih 6.14 m na otvorenom i 6.15 m u dvorani za koje su neki smatrali da ih je nemoguće nadmašiti.

Njegov rekord nadmašio je Šveđanin Armand Duplantis koji je u veljači 2020. preskočio 6.17 m. Duplantisov aktualni svjetski rekord iznosi 6.24 m.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.