Bivši šef Valencije: Vinicius je go*vno od čovjeka

Foto: EPA

ŠPANJOLSKI biznismen Paco Roig (85) bio je većinski vlasnik i predsjednik Valencije između 1994. i 1997. godine. U intervjuu za španjolski Relevo dao je kontroverzne izjave o Real Madridu i njegovoj zvijezdi Viniciusu Junioru (24). Brazilski krilni napadač često se žali na ponašanje španjolskih navijača koji mu zvižde te upozorava na rasizam u toj zemlji.

"Prije nije bilo tih problema ili ih ja nisam primijetio. Romario je bio napola crn i nije imao problema. Taj lik u Madridu, koji je... Ja Real nazivam Real Imigranti. Imaju osam crnih nogometaša, dva bijela stranca i Španjolca Danija Carvajala. I onda dođe taj Vinicius. Znate što je napravio ovdje u Valenciji?" pitao je Roig španjolskog novinara.

Roig tvrdi da je bio na utakmici Valencije i Reala i da je Vinicius jednom navijaču tada rekao "nazvao si me kurvinim sinom". Roig tvrdi i da navijači Valencije nisu rasistički vrijeđali Viniciusa, odnosno nazvali ga majmunom, već su mu, kaže, rekli da je glup.

"On je odličan nogometaš, ali je govno od čovjeka. Uvijek se žali sucu. Bio sam u Južnoj Americi 20-30 puta i nikad mi se ništa nije dogodilo", dodao je Roig. Podsjetimo, Valencia je identificirala i u siječnju 2023. kaznila navijača koji je rasistički vrijeđao Viniciusa. Dobio je doživotnu zabranu dolaska na utakmice svoga kluba.

Pereza je nazvao "šefom španjolskog nogometa"

Roig je govorio i o predsjedniku Reala Florentinu Perezu te ga nazvao "šefom španjolskog nogometa". "Neka mi netko objasni kako igrač (Vinicius, op. a.) može dobiti crveni karton na Mestalli za vrijeđanje, a zatim mu se on povuče jer je Florentino došao? Taj idiot se dira po jajima i govori navijačima na Mestalli da će ispasti u drugu ligu.

Što se događa? I Real na kraju sve riješi. Nego, moramo ga pitati gdje su sada četiri igrača Reala koja su poševila četiri djevojke na Kanarskim Otocima. Gdje su, koje su kazne dobili? Sve je tiho, šef kaže i svi šute. Florentino je taj koji ima kontrolu. Zašto nitko ne govori o toj četvorici", rekao je Roig.

Vinicius smatra da Španjolskoj treba oduzeti domaćinstvo SP-a 2030. ako ne riješi problem rasizma

Vinicius je karijeru započeo u Flamengu, otkuda ga je Real 2018. doveo za odštetu od 45 milijuna eura. Otkako je u madridskom klubu, upisao je 272 nastupa, postigao 86 pogodaka i asistirao za njih 80 te osvojio 13 trofeja. Transfermarkt mu vrijednost procjenjuje na 180 milijuna eura, a ušao je i među 30 nominiranih za Zlatnu loptu 2024. godine.

U intervjuu za CNN govorio je o rasizmu. "Ako se do 2030. ne riješi problem s rasizmom u Španjolskoj, treba joj oduzeti domaćinstvo Svjetskog prvenstva", izjavio je Vinicius početkom rujna. Podsjetimo, Španjolska će s Portugalom i Marokom biti domaćin SP-a 2030. godine.

"Nadam se da Španjolska do tada može evoluirati i shvatiti kako je ozbiljno vrijeđati nekoga zbog njegove boje kože. Do 2030. je jako puno vremena za dostizanje te evolucije. Ako to do tada ne uspije, mislim da se domaćin SP-a mora promijeniti jer, ako se nogometaši u zemlji u kojoj igraju ne osjećaju ugodno i sigurno, nego ugroženo od rasista, to je komplicirano", poručio je Vinicius i dodao:

"Želim učiniti sve što mogu kako bih donio tu promjenu jer većina Španjolaca nisu rasisti, ali mala skupina njih kalja imidž cijele države, u kojoj je inače lijepo živjeti. Volim Španjolsku, ovdje imam najbolje uvjete za život s obitelji, ali moramo iskorijeniti rasizam ovdje." 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.