Dan kada je srpska policija ostavila navijače BiH na nemilost četnicima s Marakane

Foto: EPA

PROŠLO je točno 19 godina od ključne utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj. Tog 12. listopada 2005. godine na Marakani su igrale Srbija (tada pod nazivom Srbija i Crna Gora) i Bosna i Hercegovina. Bilo je to zadnje kolo u kojem su obje momčadi tražile pobjedu - SiCG kako bi se izravno plasirala na turnir, a BiH kako bi otišla u dodatne kvalifikacije.

Srbija i Crna Gora pobijedila je golom Mateje Kežmana u 7. minuti. Susret će zauvijek ostati upamćen kao jedan od najsramotnijih ikad na Balkanu zbog svega što se događalo na tribinama. Srpski navijači su kroz čitavu utakmicu skandirali ratnim zločincima Arkanu i Mladiću te vikali "nož, žica, Srebrenica", a posebno su loše prošli navijači BiH koji su organizirano stigli na utakmicu.

Neviđeno loš tretman navijača BiH

Organizacija utakmice i priprema srpske policije bile su sramotne. Smjestili su navijače BiH na tribinu Marakane na kojoj su s obje strane bili okruženi navijačima domaće reprezentacije, i to uglavnom onima koji su stigli iz Republike Srpske, poznatima po radikalizmu i nepriznavanju BiH kao vlastite države.

Navijači gostujuće momčadi bili su gađani kamenjem, bakljama, topovskim udarima i odlomljenim stolicama čitavu utakmicu, a smrtni slučaj je izbjegnut samo srećom. U više navrata, svjedočili su kasnije navijači BiH, i policija je tukla gostujuće navijače i vrijeđala ih.

Današnji izbornik, a tadašnji kapetan BiH Sergej Barbarez ušao je tada u legendu, nakon što je u više navrata prilazio sucu Kyrosu Vassarasu i molio ga da prekine utakmicu dok se situacija ne smiri jer je zamalo došlo do velike tragedije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.