HAJDUK

Hajduk sezonu spašava u Gorici. Ondje su gubili Osijek i Rijeka

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

HAJDUK je u srijedu porazom 2:1 u Gorici ispao iz Kupa. Reakcije navijača nakon tog poraza bile su očekivane jer je ispadanje u osmini finala Kupa za njih neprihvatljivo. Daleko od toga da je Hajduk igrao dobro i zaslužio nešto više, no Hajduk prije svega nije imao sreće sa ždrijebom. Dobio je najtežeg mogućeg protivnika, ali mišljenje velikog dijela navijača Hajduka o Gorici kao protivniku nije se puno promijenilo.

Koga god da pitate, reći će vam da je Hajduk ispao jer je igrao loše, a ne zato što je Gorica bila prava. Igrači Hajduka se ne zalažu i "ne ginu za sveti dres", a trener nema pojma i treba dobiti otkaz, kažu navijači. Logično je da je pristup navijača takav, ali vrhunac svega je to da Gorica, unatoč tko zna kojem uspjehu, ni kod šire javnosti još uvijek nije shvaćena potpuno ozbiljno.

Nešto se valjda pita i protivnika

"Hajdukovi navijači su sigurno najbolji navijači u Hrvatskoj, svaka im čast, ali mislim da stavljaju prevelik presing na svoje igrače. To im je dodatno opterećenje. Na Poljudu ih to nosi, a na gostovanjima je drugačije, moraju preuzeti konce igre, a nešto se i nas pita", izjavio je nakon utakmice strijelac prvog pogotka za Goricu Kristijan Lovrić.

Ovom izjavom Lovrić je objasnio dobar dio onoga što Hajduk muči već godinama. Gorica također ima svoje ciljeve, a to što bi neki navijači htjeli da izvrsni rezultati protiv "neke tamo Gorice" budu nešto što se podrazumijeva, to nema temelj u realnosti. Posljednjih dana govori se kako je klub spao na to da ispada od Gzire i Gorice. Gzira je priča koja je već sto puta prožvakana i na to se više nema smisla vraćati, ali treba upitati - zašto se i Gorica stavlja u isti koš?

Do kad će se u Splitu podcjenjivati uspjesi Gorice?

Momčad Sergeja Jakirovića već je u prvoj sezoni u HNL-u uspjela ostvariti rekordni rezultat. Klubove koji uđu u prvu ligu najčešće u njihovoj prvoj sezoni očekuje slična sudbina, ali Gorica se tome uspješno oduprla. I ne samo da je Gorica izbjegla ispadanje nego je sezonu završila na 5. mjestu, sa samo tri boda manje od Hajduka i Osijeka te osam manje od drugoplasirane Rijeke.

Činilo se kako se uoči prve međusobne utakmice Hajduka i Gorice na Poljudu prema protivniku pokazao respekt koji on zaslužuje. Domaćin je pobijedio 3:0, pao je kasnije i Dinamo, a to je stvorilo dodatni problem s prevelikim ambicijama kod publike.

Okršaj u Kupu pokazao je da na Goricu navijači zapravo gledaju bez previše respekta i da se ona unatoč svemu doživljava kao neka ekipa nižeg ranga koja je u posljednje vrijeme slučajno dobra. Da nije tako, oko ovog ispadanja ne bi se stvorila tolika drama i momčad Hajduka bi u miru mogla nastaviti sa svojim zadaćama u prvenstvu. Ovako, postoji mogućnost da u Hajduku kroz sljedećih nekoliko kola dođe do potpunog raspada sistema.

Ni Rijeka ni Osijek ne mogu joj ništa

Dinamo protiv Gorice nema problema, ali on je u ovom trenu svijet za sebe. Ekipe koje se mogu uspoređivati s Hajdukom su Rijeka i Osijek, a njihov učinak protiv Gorice je, blago rečeno, zanimljiv.

Otkako je Gorica ušla u prvu ligu, protiv Osijeka je odigrala šest utakmica. Pobijedila je u tri navrata, dvaput je poražena, a jednom je završilo bez pobjednika. U istom periodu Hajduk je protiv Osijeka, računajući i Kup, igrao šest puta. Učinak je katastrofalan, Splićani su upisali čak četiri poraza i samo jednu pobjedu. Zanimljiva je i informacija da se za tri pobjede nad Osijekom, koliko Gorica ima otkad je ušla u prvu ligu, hajdukovci trebaju vratiti čak 12 utakmica unazad.

Što se Rijeke tiče, brojke su još "jače". Gorica je izgubila prvi okršaj u Kupu, onda i drugi u prvenstvu, no potom je slavila pet puta zaredom! Da bismo nekako sakupili pet Hajdukovih pobjeda protiv Rijeke morali smo se vratiti daleko u jesen 2010., a od tada su Rijeka i Hajduk odigrali čak 32 međusobna susreta. Ili, da zvuči još grublje, nešto za što je Hajduku trebalo devet godina Gorica je uspjela učiniti za samo jednu godinu i nešto manje od mjesec dana.

Ovaj poraz nije tragedija

Hajduk je protiv Gorice upisao tek jednu pobjedu i dva remija te je tri puta izgubio. Očito je da Gorici leže nešto jači protivnici, ni Rijeka ni Osijek ne mogu ništa Sergeju Jakiroviću i njegovim igračima, ali samo se od Hajdukovih poraza protiv Gorice stvara golem problem.

Da je kojim slučajem umjesto pobjede nad Dinamom Hajduk upisao remi, a pobijedio na nekom gostovanju, recimo kod Lokomotive ili u Puli, na sve bi se gledalo puno drugačije. Dobar start, odlične izvedbe na Poljudu i pobjeda nad Dinamom dali su navijačima splitskog kluba preveliku ambiciju, a poraz od ekipe koja redovno pobjeđuje i konkurenciju doživljen je kao teška tragedija.

Naravno da ispadanje u Kupu nije za pohvalu, ali ako se neutemeljeno stvara pritisak, kako će momčad Hajduka, koja je usputno rečeno 18. najmlađa u Europi, u sljedećim utakmicama uspjeti napraviti nešto više? Pogotovo kad se uzme u obzir da su nakon Gorice na rasporedu tri derbija. Glavni, a i realan cilj je drugo mjesto, a Hajduk ga trenutno drži, s pet bodova više od Rijeke i sedam više od Osijeka. 

Rezultati by SofaScore

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.