Hrvatska zasad ima jednu medalju. Evo koliko ih može osvojiti do kraja Igara

Foto: EPA

SLUŽBENO je završen peti dan Olimpijskih Igara u Parizu. Za Hrvatsku to nije bio naročito uspješan dan. Vaterpolisti su izgubili od Italije u skupini, Donna Vekić i Mate Pavić odustali su od parova, a svoje nastupe na Igrama završili su i Marin Ranteš, braća Lončarić, Andrej Gaćina i Giovanni Cernogoraz. Nikola Miljenić i Jana Pavalić su ispali u jednoj disciplini, ali su ostali na turniru.

No, s druge strane je Krišto zamalo senzacionalno došla do medalje, Vekić se plasirala u četvrtfinale, kao i boksač Gabrijel Veočić. Damir Martin je u polufinalu, dok su braća Fantela 12. od 20 posada u jedrenju, a Palma Čargo je i dalje u borbi za odličja. Kako sada Hrvatska stoji u borbi za medalje?

Tko je dosad osvojio medalje za Hrvatsku?

Miran Maričić - bronca (zračna puška na 10 m)

Broj preostalih potencijalnih medalja: 35

Broj hrvatskih sportaša za koje su igre završene: 11

Tko je i dalje u igri za odličja?

Atletika

Preostali predstavnici u Parizu: 9 - Sandra Elkasević, Marija Tolj (disk), Martin Marković (disk), Sara Kolak (koplje), Filip Mihaljević (kugla), Matija Gregurić (kladivo), Filip Pravdica (dalj), Bojana Bjeljac, Matea Parlov Koštro (maraton)

Nakon što je u Tokiju prekinula zlatni niz iz Londona i Rija, Sandra Perković ušla je u novu olimpijsku godinu s novim prezimenom i u njoj nastavila europsku dominaciju osvojivši sedmo zlato u kontinentalnoj konkurenciji. U svjetskoj je još bez pobjede, nipošto nije favoritkinja za medalju, a kamoli za zlato, ali je svakako ozbiljna kandidatkinja.

Sara Kolak bila je senzacija u Riju, gdje je osvojila zlato, ali više se nije uspjela približiti takvom uspjehu. Na nedavnom EP-u bila je tek 11., već dvije godine nije prebacila 60 metara i ne spada među ozbiljne kandidate za medalju.

Svi ostali mogli bi biti prezadovoljni ulaskom u finale, uključujući europskog viceprvaka u kugli Filipa Mihaljevića i drugu diskašicu Mariju Tolj, koji su u prethodnim pokušajima ostajali malo kratki.

Boks

Preostali predstavnik u Parizu: Gabriel Veočić (80 kg)

Veočić je prošao u četvrtfinale Olimpijskih igara u Parizu nakon što je u svojoj prvoj borbi na turniru na bodove savladao Husseina Ishaisha, Jordanca i prvaka Azije u poluteškoj kategoriji. Veočić, koji je europski prvak, čeka petak, kad će krenuti u borbu u kojoj mu pobjeda garantira medalju.

Gimnastika

Preostali predstavnici u Parizu: 2 - Tin Srbić (preča), Aurel Benović (parter, preskok)

Oba hrvatska gimnastičara u Parizu izborila su nastup u finalima. Tin Srbić u ponedjeljak 5. kolovoza brani srebro iz Tokija na preči, a Aurel Benović na svojim prvim Igrama osigurao je plasman u finale u preskoku 4. kolovoza. Benović je u Parizu nastupio i na tlu.

Jedrenje

Preostali predstavnici u Parizu: 6 - Šime i Mihovil Fantela (49er), Filip Jurišić (ILCA7), Elena Vorobjeva (ILCA6), Palma Čargo (windsurfing), Martin Dolenc (kiteboarding)

Fantele i Čargo odavno su počeli svoje vožnje, a zadnje etape se voze u četvrtak 1. kolovoza. Trenutno nisu u idealnoj poziciji za medalje. Dolenc počinje tek 4. kolovoza, a Jurišić i Vorobjeva dan ranije.

Judo

Preostali predstavnici u Parizu: 2 - Barbara Matić (70 kg) i Zlatko Kumrić (100 kg)

Vjerojatno najveća favoritkinja za zlato od svih hrvatskih predstavnika u Parizu judašica je Barbara Matić, koja već desetljeće bere medalje na velikim natjecanjima. U Zagrebu je ove godine osvojila europsko zlato, zbog ozljede prsta je preventivno propustila SP, ali spremna je u Parizu popuniti kolekciju bilo kakvom medaljom, po mogućnosti najsjajnijom.

31. srpnja bit će velik dan za hrvatski judo. Osim što će Matić biti u lovu na medalju, isto će pokušati i Zlatko Kumrić u kategoriji do 100 kilograma, koji je u zadnje dvije godine imao nekoliko impresivnih rezultata na Grand Prixevima.

Kajak/kanu

Preostali predstavnici u Parizu: 2 - Matija Marinić (C1 slalom), Anamaria Govorčinović (K1 sprint)

Kanuist divljevodaš Matija Marinić u Tokiju je bio 11. u slalomu, a u Parizu je popravio plasman i zauzeo osmo mjesto. Idućeg tjedna očekuje ga i nastup u novoj, atraktivnoj olimpijskoj disciplini kayak crossu.

Anamariju Govorčinović također čekaju druge Igre u jedinoj preživjeloj ženskoj sprinterskoj disciplini u kajaku, njoj omiljenoj dionici na 500 metara. Ona je jedna od posljednjih hrvatskih natjecatelja koji će nastupiti u Parizu, kvalifikacije su tek 7. kolovoza.

Plivanje

Preostali predstavnici u Parizu: 3 - Jere Hribar (50 m slobodno), Nikola Miljenić (100 m leptir), Jana Pavelić (50 m slobodno)

Nakon ispadanja u disciplini 200 m slobodno, Miljenić će u petak 2. kolovoza tražiti rezultat u 100 m leptir. I Jana Pavelić ima popravnu šansu u subotu 3. kolovoza u 50 m slobodno. Jeru Hribara u četvrtak čekaju kvalifikacije u 50 m leptir. 

Rukomet

Rukometaši imaju dva boda nakon prva dva kola grupne faze. No oni su autsajderi u susretima protiv Švedske, Njemačke i Španjolske i sigurno će im trebati još barem jedna pobjeda kako bi osigurali prolaz u nokaut-fazu, među osam najboljih na turniru.

Standings provided by Sofascore

Stolni tenis

Preostali predstavnici u Parizu: muška reprezentacija (Gaćina, Pucar, Zeljko)

U utorak 6. kolovoza kreće muška reprezentacija, jedini preostali predstavnik Hrvatske u ovom sportu. Imaju težak ždrijeb jer u prvom kolu idu na Južnu Koreju, dok ih već u drugom čeka pobjednik ogleda Kina - Indija.

Streljaštvo

Preostali predstavnici u Parizu: 2 - Miran Maričić, Petar Gorša

Maričića nakon bronce u zračnoj puški na 10 metara čekaju i kvalifikacije u disciplini 50 metara u trostavu, kao i Petra Goršu. Kvalifikacije su na rasporedu u srijedu 31. srpnja.

Taekwondo

Preostali predstavnici u Parizu: 3 - Lena Stojković (do 49 kg), Marko Golubić (do 68 kg), Ivan Šapina (preko 80 kg)

Najtrofejniji hrvatski borilački sport na Olimpijskim igrama mogao bi proširiti kolekciju jer svi predstavnici imaju šanse za izvrstan rezultat. Lena Stojković dominirala je u kategoriji do 46 kg, ali na Igrama je granica tri kilograma viša, što je na tim razinama velika razlika.

Marko Golubić je svjetski prvak do 74 kg, ali u Parizu nastupa do 68 kg. Ivan Šapina također je osvajao europske i svjetske medalje. Svatko od njih, ako bude u top izdanju na dan natjecanja, može do odličja. Stojković je na rasporedu 7. kolovoza, Golubić dan kasnije, a Šapina 10. kolovoza.

Tenis

Preostala predstavnica u Parizu:  Donna Vekić

Vekić je u četvrtfinalu olimpijskog turnira u Parizu. Hrvatska tenisačica je svladala drugu igračicu svijeta Coco Gauff 7:6, 6:2. U sutrašnjem četvrtfinalu igrat će protiv Ukrajinke Marte Kostjuk. 

Vaterpolo

Muški vaterpolisti nakon dva kola grupne faze imaju po pobjedu i poraz, no i dalje su favoriti za prolazak u četvrtfinale. Podsjetimo, proći će četiri od šest najbolje plasiranih ekipa iz obje skupine.

Standings provided by Sofascore

Veslanje

Preostali predstavnici u Parizu: 3 - Martin i Valent Sinković (dvojac bez), Damir Martin (samac)

Damir Martin, trostruki osvajač olimpijske medalje za Hrvatsku, u srijedu 31. srpnja vozi polufinale samca od 9:54. Braća Sinković će istog dana po novu medalju, a njihova vožnja u polufinalu bi trebala biti na rasporedu u 10:34.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.