Leko u ogromnim problemima uoči derbija. Morat će debitirati rekorder od 16 godina?

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

DINAMO i Hajduk u nedjelju u 15 sati na Maksimiru igraju veliki derbi 24. kola SuperSport HNL-a. Za Hajduk je to vjerojatno zadnja šansa da ostane u utrci za naslov prvaka jer bi eventualnim porazom za Dinamom zaostao ogromnih 11 bodova uz utakmicu više, a pobjeda bi unijela malo neizvjesnosti do kraja sezone.

No Ivan Leko uoči puta u Zagreb ima jako puno problema s ozljedama. Od ranije ne može računati na Anthonyja Kalika, Lukasa Grgića i Tonija Borevkovića, a popisu ozlijeđenih pridružilo se još igrača. Emir Sahiti još nije sanirao ozljedu gležnja, Awaziem će pauzirati par tjedana, a najnoviji izostanak je onaj Dominika Prpića.

Leko ostao bez stopera

Njemu je u prvom poluvremenu utakmice protiv Gorice (2:1) stradao zglob. Igrao je pod blokadom do kraja susreta, ali naknadnim pregledom je utvrđeno da će morati pauzirati barem tri tjedna. Josip Elez odavno je izvan pogona pa Leko za derbi s Dinamom ima dva i pol stopera.

Ako ne odustane od formacije 3-5-2, koje se drži otkako je preuzeo Hajduk, Leko će morati naći trećeg stopera uz Simića i Ferra, jedine zdrave centralne braniče. Jedna opcija mu je Melnjak, koji je to ove sezone već igrao, a druga, i to sad sasvim realna varijanta, da od prve minute krene 16-godišnje čudo od djeteta Luka Vušković.

On će u petak proslaviti 16. rođendan i tako steći pravo nastupa za seniorsku momčad, a lako je moguće da će dva dana poslije debitirati, i to u najvećoj utakmici. Time bi izjednačio rekord Marka Dabre, koji je zasad najmlađi debitant u HNL-u. Dabro je još 2013. godine, također sa 16 godina i dva dana, zaigrao za Cibaliju u prvenstvenoj utakmici. 

Čudo od djeteta

Vušković je čudo od djeteta. S nepunih 16 godina na pragu je seniorskog nogometa zbog nevjerojatnih fizičkih predispozicija i liderskih kvaliteta. U juniorskoj momčadi Hajduka, u kojoj igraju i 19-godišnjaci, najglasniji je igrač na terenu i svi ga slušaju te ima rijetko viđene igračke kvalitete za tu dob. 

Zabio je Dinamu u juniorskom derbiju, a čudesan gol postigao je i nedavno u osmini finala juniorske Lige prvaka protiv Šahtara. No u toj utakmici dobio je crveni karton, zbog kojeg neće moći igrati u ponedjeljak u četvrtfinalu protiv Manchester Cityja, što znači da bi mogao zaigrati u derbiju.

Hajduk bi po bokovima mogao imati dosta problema s Ivanušecom i Menalom, a Leko bi vjerojatno radije na lijevom boku želio iskusnog Melnjaka nego još jednog klinca, 19-godišnjeg Elvisa Letaja. On je bio solidan protiv Gorice, ali u derbiju Leko vjerojatno ne želi riskirati s toliko mladih igrača.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.