Matija Marinić: Olimpijske igre su jedina prilika da se sazna za moj sport

Foto: EPA

HRVATSKI kanuist Matija Marinić (33) osvojio je osmo mjesto u finalu olimpijskog natjecanja u disciplini kanu na divljim vodama. U cilj je u finalnoj utrci ušao s vremenom 100.35 s uračunate dvije sekunde kazne. Nakon finalne utrke dao je izjavu za HRT.

"Trebat će proći vremena da se sve slegne. Zadovoljan sam ulaskom u finale i samim nastupom u finalu, koji je bio skoro čist. U finalu je svaka sitnica bitna. Biti u finalu Olimpijskih igara je velika stvar. S obzirom na to da dolazim iz zemlje koja nema stazu s divljom vodom, ovo je velik rezultat.

Ako radiš protiv vode, potrošit ćeš puno energije i to nikako neće izgledati. Treba gađati trenutke u kojima ćeš si pomoći vodom. Igre su jedina prilika na kojima se može saznati za moj sport i da postoji Matija Marinić koji se bavi kanuom na divljim vodama.

Malo ću se prvo odmoriti poslije utrke. Nastupat ću u još jednoj, novoj disciplini - kajak cross. Nije moja primarna disciplina, ali probat ću. Riječ je o novoj disciplini. U plastičnim čamcima se starta, skače se s rampe, i to četvorica u isto vrijeme, pa se svi zajedno bore", rekao je Marinić.

Francuz uvjerljivo osvojio zlato

Krenuo je jako dobro i točno na polovici utrke držao je prvo mjesto. No odmah nakon tog prolaska, na 13. vratima, imao je problema, izgubio je ritam i snagu zaveslaja, a time i prednost. Prošao je kroz cilj treći, a nakon toga je pao u poretku.

Prvo mjesto osvojio je fantastični Francuz Nicolas Gestin s vremenom 91.36. Koliko je zlatni Francuz bio dominantan, govori činjenica da je drugoplasiranog Britanca Adama Burgessa iz Velike Britanije ostavio iza sebe za pet i pol sekundi. Na trećem je mjestu, s brončanom medaljom, završio Slovak Matej Benuš.

Kako se održava natjecanje u kanuu?

U kanu slalomu se natječu dvije vrste čamaca, kanu (C) i kajak (K). U kanuu veslo s jednom lopaticom koristi sportaš koji je privezan za čamac s nogama savijenim u koljenima i uvučenim ispod tijela, za razliku od vesla s dvije lopatice, koje se koristi u sjedećem položaju u kajaku.

Natjecanja u kanuu i kajaku održavaju se tako što se mjeri vrijeme u kojemu natjecatelji plove stazom na divljim vodama, prolazeći kroz kombinaciju vrata uzvodno i nizvodno. Svaka staza je drugačija, ali može biti duga najviše 300 metara i sadržavati najviše 25 vrata, s najmanje šest vrata uzvodno.

Vrsta vrata je označena bojom - crvena za uzvodno i zelena za nizvodno. Staze su dizajnirane tako da će ih vodeći sportaši završiti u prosječnom vremenu između 90 i 110 sekundi, iako se mogu dobiti vremenske kazne za dodirivanje vrata (dvije sekunde) i promašaj vrata (50 sekundi).

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.