Mlada hrvatska vaterpolska reprezentacija je u finalu Europskog prvenstva

Foto:Hrvatski vaterpolo savez

HRVATSKA U19 vaterpolska reprezentacija ušla je u finale Europskog prvenstva do 19 godina u bugarskom Burgasu nakon što je u polufinalu svladala Španjolsku 14:10. Suparnik ni u jednom trenutku nije izjednačio, a kamoli poveo, dok je u zadnjoj četvrtini naš sastav vodio i šest golova razlike (13:7)

Ovo je prva medalja za hrvatski vaterpolo na velikim natjecanjima mlađih uzrasta nakon 2017. godine. Tada je u Beogradu na Svjetskom prvenstvu do 20 godina Hrvatska osvojila srebro. Što se tiče nadmetanja na razini kontinentalnih prvenstava do 19 godina, ovo je Hrvatskoj treće finale.

Prije 30 godina, davne 1994., igrali smo finale u Bratislavi protiv Mađarske. Prije 20 godina, 2004., u glavnom malteškom gradu Valletti u finalu smo se borili protiv tadašnje Srbije i Crne Gore. U oba prijašnja finala osvojili smo srebro.

Sjajna utakmica Hrvatske

Kao i u gotovo svakoj utakmici na ovom prvenstvu, Hrvatska je povela. U nastavku se prednost iz minute u minutu samo povećavala. Tončinić, Pavlić i dvaput Šušić – to su bili naši strijelci u prvoj četvrtini za vodstvo 4:2. Već početkom druge dionice još veća prednost – 5:2 s novim golom centra Viktora Tončinića.

Sredinom ove četvrtine Gabrijel Burburan je s dobrih 7 metara pogodio za 6:3, da bi minutu prije poluvremena ljevak Dominik Obuljen prelijepo pogodio rašlje za 7:3. Tu se već naziralo finale. Ono što je izbornik Zoran Bajić spominjao uoči finala - "razigrana desna stana" - ostvarilo se i u polufinalu.

Obuljenu se sada pridružio i drugi ljevak, Duje Cuzzi. Gol za 8:5, pa Pavlić siguran iz kaznenog udarca za 9:6, a u zadnje tri minute odluka – Cuzzi 10:7, Tončinić s dva metra i igračem više 11:7 i opet Cuzzi u zadnjim sekundama za 12:7. Kad je nakon minutu i pol igre u zadnjoj četvrtini Vlaho Pavlić pogodio i drugi peterac, kad je Hrvatska povela 13:7, bilo je jasno – Hrvatska je u finalu!

U finalu protiv Crne Gore

Hrvatska će u subotnjem finalu igrati protiv Crne Gore od 18:15 po našem vremenu. Naime, u prvom polufinalnom susretu Crna Gora pobijedila je Mađarsku 6:5.

Hrvatska U19 reprezentacija u skupini je pobijedila Španjolsku i Crnu Goru te izgubila od Mađarske jedan razlike. U osmini finala pala je Turska, a u četvrtfinalu Grčka. Zanimljivo, svi polufinalisti dolaze iz skupine u kojoj je bila Hrvatska.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.