Moćni Elf na koljenima pred Hrvatskom!

NAKON nesigurnog otvaranja prvenstva protiv Austrije bojali smo se najgoreg, ali moćna je Njemačka šaptom pala. Rezultat 2:1 čak i nije realan odraz stanja na terenu jer je Hrvatska zaslužila i uvjerljiviju pobjedu. Heroji nacije večeras su Darijo Srna koji je izazvao euforiju u Klagenfurthu u 24. minuti, te Ivica Olić koji se prometnuo u našeg najboljeg igrača. Hrvatska sada ima šest bodova, gotovo je osigurala prvo mjesto u skupini i samo još čudo može spriječiti nastup u četvrtfinalu.

> Tijek susreta

> Statistika potvrdila ono što smo vidjeli na terenu: Hrvatska pregazila Njemačku

> Bilić: Večeras smo bili fenomenalni

> Igrači nakon utakmice: Pokazali smo svima da možemo protiv najboljih

> Loew: Hrvatska je zaslužila pobjedu

> Hrvatima treća utakmica u skupini tradicionalno kritična

> Njemački mediji: Za "pušionu" protiv Hrvatske krivi loša obrana i Bilićeva taktika

Hrvatska je u prvom poluvremenu bila bolja, čvršća, agresivnija momčad od Njemačke i protiv Loewog dobro uhodanog stroja efikasno primijenila njihov recept reda, rada i discipline. U gotovo svakom se trenutku dobro znalo tko što radi i koju poziciju pokriva, svaki je njemački igrač bio čvrsto markiran, a precizna je obrana urodila otvaranjem prilika za brze kontra napade.

Napokon jedna "prava hrvatska akcija"

Jedan takav urodio je pogotkom nakon "prave hrvatske akcije", akcije kakve smo navikli gledati u kvalifikacijama za ovo prvenstvo, a kakvu nam Bilićeva momčad već dugo nije podarila. S nekoliko brzih i preciznih pasova na desnoj strani u 24. minuti izigrana je njemačka obrana i otvoren je prostor za centaršut Danijelu Pranjiću. Lopta je preletjela visoke njemačke skakače i došla do Darija Srne na drugoj stativi koji ju je dočekao i u padu ispružio nogu što je bilo dosta da se zatrese mreža Jensa Lehmanna, a semafor pokaže 1:0 za "domaću" Hrvatsku. A domaćini nismo bili samo jer tako piše u zapisniku, hrvatski su se navijači, glasni i u velikom broju, pobrinuli da se reprezentacija osjeća u najmanju ruku kao u Maksimiru.

Upravo je taj Srnin pogodak u 24. minuti bio i prva prava prilika utakmice, iako je Hrvatska i prije toga bila bolja momčad na terenu. No, kako se moglo i očekivati, tada je krenuo pritisak Njemačke. U 26. minuti Gomes je glavom pucao iznad gola na Jansenov centaršut, a u idućem je napadu lijevu stranu probio i Podolski pa ga je Srna morao zaustaviti prekršajem za žuti karton.

Niko Kranjčar promašio dva zicera

Nijemci su zaprijetili i preko Ballacka, čiji je udarac u zadnji tren odbio Pletikosa, udarac nakon gužve u hrvatskom šesnaestercu pokušao je uputiti i Gomes, ali Plete je opet bio brži, a mrežu hrvatskog vratara je možda najopasnije ugrozio Metzelder. Visoki je branič glavom zahvatio loptu unutar peterca nakon Fritzovog kornera i pucao tik iznad grede.

Dvije velike prilike za Hrvatsku propustio je Niko Kranjčar. Najprije mu je Olić u 30. minuti glavom spustio loptu na 15 metara od njemačkog gola, ali Kranjčar je u trku loše zahvatio loptu koja je otišla visoko na tribine. Deset minuta kasnije Kranjčar je imao još bolju priliku, ali ovoga puta zaustavio ga je Lehmann. Ćorluka je obavio lavovski posao prošavši po lijevoj strani i poslavši povratnu loptu u kazneni prostor. Dočekao ju je Olić koji je proigrao Kranjčara, a Pompeyjev veznjak loptu je dočekao na prsa i odbio si je za udarac iz poluvoleja, ali njemački se vratar našao na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Crna rupa na početku drugog poluvremena

Bilo je očito da Joachim Loew nešto mora promijeniti. U igru je ušao Odonkor, a izašao Jansen čije je mjesto preuzeo Lahm. Na desnu je stranu otišao Frings, a Odonkor je stao iza dva napadača. Ova je promjena urodila plodom, Nijemci su naglo živnuli i preuzeli potpunu dominaciju, te stjerali Hrvatsku u svoju polovicu. Trajalo je to gotovo deset minuta, kad je u 53. Nijemcima opet zaprijetio Luka Modrić, ali njegov udarac iz daljine za Lehmanna je bio preslab.

Gospođa Fortuna i Ivica Olić bacili Elf na koljena

Nakon još nekoliko minuta opsade hrvatskog šesnaesterca sve je njemačke nade potopio (ili se tako barem činilo) Ivica Olić. Sreća je ovoga puta pomazila Bilićeve momke, a Olić je napokon prekinuo napadački golgeterski post koji Hrvatsku prati još od Wembleyja. Gotovo čitavu 63. minutu Hrvatska je provela bezidejno kružeći oko njemačkog šesnaesterca, tražeći rupu kroz koju lopta može proći, kad je Ivanu Rakitiću dosadilo. Schalkeov veznjak topovski je opalio iz teške pozicije s desne strane, a lopta se izmigoljila kraj nesigurnog Lehmanna, udarila stativu i odbila se ravno u noge Ivice Olića koji ju je samo morao pospremiti u gol.

No, pritisak Hrvatske na tome nije stao. Drugi je gol probudio naše reprezentativce i igra se sasvim preselila na njemačku polovicu. U ofenzivi je i dalje prednjačio neumorni Olić koji je zadavao neizlječive glavobolje njemačkim braničima; Olić je trčao, probijao, asistirao i stalno bio opasan sve dok ga Bilić nije odlučio odmoriti i u 72. minuti umjesto njega uvesti Mladena Petrića. No, Olić je i tada izgledao kao da može još trčati.

Nijemci kao Nijemci

Ali Nijemci kao Nijemci, nikad ne odustaju pa su infarktnu završnicu u 79. minuti izrežirali Ballack i Podolski. Chelseajev je veznjak spustio loptu za mladog napadača , a Podolski, koji je ostao sam na 12 metara, morao ju je samo topovskim udarcem zakucati u gol.

Loew je morao gurnuti sve karte na stol. U igru je ušao i Kevin Kuranyi, a Slaven Bilić umjesto Kranjčara i Srne na teren je poslao Kneževića i Leku. No, ni u tim posljednjim trenucima hrvatski nogometaši nisu pokleknuli. Moćna Njemačka nije stvorila niti jednu priliku, a Hrvatska je do kraja mogla i povisiti svoju prednost.

Schweinsteiger pocrvenio u sudačkoj nadoknadi

Izvrsnu su priliku u 90. minuti imali Modrić i Petrić. Bivši Dinamov kapetan izvrsno je uočio Petrića na lijevoj strani, a napadač Borussije sjurio se u kazneni prostor i poslao povratnu loptu za Modrića ispred kojeg ju je u korner izbio Metzelder.

Njemačka je utakmicu dočekala s igračem manje nakon što je Bastian Schweinsteiger izgubio živce i udario Jerka Leku, koji ga je srušio s leđa, ali sudac nije imao milosti pa se njemački veznjak u 92. minuti morao zaputiti prema svlačionici. Nekoliko minuta kasnije Hans De Bleeckere po posljednji je put puhnuo u svoju zviždaljku i počelo je veliko slavlje, slavlje kojim je obilježen povratak Hrvatske među najveće europske nogometne velesile.

Petar Vidov
Foto: AFP/K.H.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.