Bio je hrvatska senzacija. Šogor ga je ubio zbog obiteljske svađe oko imovine

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

MATIJA LJUBEK bio je hrvatski kanuist i olimpijac kojeg najviše pamtimo po vrsnim nastupima na trima Olimpijskim igrama i brojnim svjetskim prvenstvima u kanuu. Ljubek je bio predani sportaš koji je u Hrvatskoj popularizirao malo drugačiji sport. Ubijen je 2000. godine zbog sudske parnice. 

Sportaš radoholičar

Ljubek se rodio 1953. godine u Belišću, a već je u sedamdesetima postao nacionalna senzacija. Osvajao je brojna domaća i regionalna natjecanja, a uskoro se nudila prilika da ide na Olimpijske igre u Kanadu. Tamo je oduševio apsolutno svakoga pobijedivši u utrci na 1000 metara. Te godine osvojio je još jednu medalju, ovog puta brončanu u disciplini na 500 metara. U svojim krugovima bio je prepoznat kao disciplinirani sportaš koji nikada nije mirovao.

Četiri godine kasnije, na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine osvojio je tek četvrto mjesto u dvokleku (paru) i nije bio zadovoljan. Zato se vratio 1984. godine na Olimpijske igre u Los Angeles i osvojio još dvije medalje - zlatnu i srebrnu.

Bio je sjajan i mimo Olimpijskih igara. Osvojio je deset medalja na svjetskim prvenstvima u periodu od deset godina, od kojih mu je najuspješnija bila vjerojatno 1982. godina, kada je na Svjetskom prvenstvu u Beogradu osvojio zlatnu medalju u utrci na 500 metara te srebrnu u utrci na 1000 metara.

Smrt i nasljeđe

Hrvatskom je 11. listopada 2000. godine odjeknula šokantna vijest. Ljubeka je tada ubio vlastiti šogor zbog obiteljske svađe oko imovine. Ustrijeljen je s dva metra iz puške M-48. Detalji ove priče i dalje su nepoznati, no Hrvatska je tog dana ostala bez sposobnog sportskog djelatnika i bivšeg profesionalnog sportaša.

Ljubek je pokopan na zagrebačkom Mirogoju, a posthumno su mu dodijeljene razne počasti i priznanja. Kanu i kajak klub u Zagrebu danas nosi njegovo ime, kao i posebna nagrada Hrvatskog olimpijskog odbora. Ipak, možda najveće priznanje koje je dobio bilo je kada je gradska vlast u Zagrebu, odmah po njegovoj smrti, imenovala po njemu glavnu aleju na jezeru Jarun.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.