Prije dva mjeseca Southgate je izgubio finale Eura. Sad ima novi posao

Foto: EPA

PRIJE malo manje od dva mjeseca Gareth Southgate nakon osam godina dao je ostavku na mjesto izbornika engleske reprezentacije. No tamošnji mediji javljaju da je već našao novi posao. Ostaje u nogometu, ali neće biti trener. Naime, Southgate će se zaposliti u UEFA-i na poziciji tehničkog promatrača.

Što to znači? Bivši izbornik Engleske sa suradnicima će analizirati utakmice iz trenerske perspektive i time pomoći UEFA-i da uoči nove trendove u nogometu i poboljša uvjete za razvoj trenera i njihovu edukaciju. Nakon svake zadane utakmice Southgate i njegovi kolege će pomoću videomaterijala i statističkih podataka kompilirati analizu utakmice i predstaviti je UEFA-i.

Southgate je već jednom obnašao ovu dužnost, i to za utakmicu finala Lige prvaka iz prošle sezone, koju su igrali Real Madrid i Borussia Dortmund. Osim njega, ovim poslom bavili su se i drugi treneri poput Fabia Capella, Avrama Granta i Franka de Boera, koji su tehnički promatrači bili upravo za Euro u Njemačkoj ovog ljeta.

Jedan od najuspješnijih engleskih izbornika u povijesti

Southgate je drugi najuspješniji trener Engleske svih vremena, vodio je reprezentaciju do tri polufinala velikih natjecanja i dva druga mjesta. Osvojio je dva europska srebra zaredom, a u Njemačkoj je u finalu bila bolja Španjolska.

Uspješniji je tek Alf Ramsey, koji je englesku vrstu predvodio do svjetskog naslova 1966. Southgatea su mediji i navijači najviše kritizirali jer smatraju da je forsirao pragmatičan, ružan nogomet s obzirom na to koliko je talenta imao u momčadi.

Nakon odlaska Southgatea puno se špekuliralo o tome tko će preuzeti vođenje reprezentacije, a spominjala su se razna imena, poput Jurgena Kloppa i bivših trenera Chelseaja Grahama Pottera i Mauricia Pochettina.

Međutim, engleski savez do danas nije donio konačnu odluku, a mjesto "privremenog izbornika" obnaša dosadašnji izbornik U-21 reprezentacije Lee Carsley (50). On je na neki način dobio priliku da dokaže da može postati i stalni nasljednik Southgatea.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.