Rekordan broj sudionika na jubilarnoj 80. Viškoj regati

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

VELIKO finale Splitskog Festivala Jedrenja, Viška regata tradicionalno okuplja ono najbolje od hrvatskog i europskog jedrenja, ove se godine održava jubilarni 80. put bez ograničenja broja prijavljenih brodova, kojih se po prvi puta očekuje više od 200.

Viška regata, najpopularniji i najprestižniji krstaški jedriličarski spektakl u zemlj održat će se od 18. do 20. listopada kao dio Splitskog Festivala Jedrenja. Regatu organizira Jedriličarski klub Labud iz Splita u suradnji s Turističkom zajednicom grada Visa i Gradom Visom, ujedno označava završnicu jedriličarske sezone i posljednji veliki izlazak na more prije zime.

Ove godine se očekuje se rekordan broj sudionika, više od dvije stotine, obzirom da je u Gradu Visu povećan broj vezova i time osiguran dovoljan broj za sve sudionike regate, te broj sudionika nije, kao do sada ograničen na 150.

Jedri se u područjima Splitskog, Bračkog, Hvarskog i Viškog kanala

Kako napominje Direktor Viške regate, Ante Mlikota Viška regata je šlag na kraju Splitskog festivala Jedrenja. "Zaokružit ćemo festival i Labudovu stogodišnjicu. Nadam se da ćemo ove godine preskočiti broj od 200 jedrilica, osobito zato što su se i domaćini u Visu izvrsno pripremili.

Višku regatu je podržala i prestižna Beneteau grupa, svjetsko poznato brodogradilište iz La Rochelle-a, koja ove godine obilježava 140. obljetnicu. Za tu prigodu Ultra Sailing, zastupnik brenda u Hrvatskoj, je organizirao posebnu One Design klasu Oceanis 46.1, a bit će nagrađena i najbrža Beneteau jedrilica".

Kao i svake godine, jedri se u područjima Splitskog, Bračkog, Hvarskog i Viškog kanala te luke Vis, a ruta i orar su  tradicionalni – u petak se od 9 ujutro jedri od Splita prema Visu udaljenom 29 nautičkih milja, subota je rezervirana za jedrenje unutar Viške vale, a u nedjelju je start regate u 9 sati i jedri se natrag prema Splitu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.