"Rezultati su katastrofalni, a Boto dovodi strance od 34 godine. To nema logike"

Foto: Davor Javorovic, Ivica Galovic/PIXSELL

OSIJEKOV ulazak u aktualnu sezonu obilježen je rezultatskom katastrofom. Klub je u devet utakmica upisao samo dvije pobjede, obje protiv estonske Levadije. Nakon toga ispao je iz Europe protiv azerbajdžanske Zire i u pet kola Supersport HNL-a upisao samo jedan bod.

Navijači su očekivano bijesni zbog predzadnjeg mjesta na tablici, a kao 'sol na ranu' stigle su prodaje Ramona Miereza i Darka Nejašmića. U situaciji kada mnogi zagovaraju odlazak sportskog direktora Josea Bote i trenera Federica Coppitellija, o aktualnostima u NK Osijeku razgovarali smo s Robertom Špeharom.

Špehar je legenda Osijeka u čijem dresu je dva puta osvajao titulu najboljeg strijelca HNL-a. Bio je član generacije NK Zagreba koja se 1994. do zadnjeg kola borila s europskim Hajdukom za naslov prvaka. Jedan je od najboljih igrača Club Bruggea svih vremena, a u dresu Monaca je bio mentor Thierryju Henryju i Davidu Trezeguetu. Također, u dresu kluba iz Kneževine je u polufinalu Lige prvaka zabio gol Zidaneovom Juventusu.

Kako doživljavate Osijekov početak sezone?

Naravno da nitko među navijačima Osijeka nije zadovoljan. Nakon kraja prošle sezone i imenovanja novog sportskog direktora očekivali smo da u ovoj sezoni na okupu ostane kostur ekipe koji bi mogao biti baza za gradnju puta prema nekim novim uspjesima.

Nadali smo se grupama u Konferencijskoj ligi i generalno iskoraku u odnosu na prošlu sezonu. Stvari zasad ne izgledaju dobro ni u jednom smislu. Ja, kao i svi navijači Osijeka, ne mogu biti zadovoljan.

Na kraju krajeva to su poručili i iz samog kluba uključujući Bota. Teško je reći išta novo i pametno, ali dominantni sentiment je naravno razočaranje. 

Nakon Bjeličinog odlaska klub se muči s pronalaženjem kontinuiteta, nijedan trener nije potrajao preko 30 utakmica. Je li po Vašem mišljenju rješenje nova smjena i šok-terapija ili treba imati strpljenja s aktualnom strukom u klubu?

Klub je već dao svoj stav preko Uprave i direktora. Javno su poručili da stoje iza trenera i sportskog direktora i da Osijek nije neozbiljan klub koji smjenjuje ljude nakon par mjeseci što su tu. Sviđalo se to nama ili ne, to je činjenica i stav kluba. 

Boto i Coppitelli će očito imati podršku najmanje do kraja sezone. Na njima je da se slika popravi. U takvoj situaciji ne želim špekulirati o tome bi li trebalo postupiti drugačije. Možemo se samo nadati da će se Osijek pokrenuti i početi izgledati dobro na terenu. 

Jose Boto i Federico Coppitelli / Foto: Davor Javorovic/Pixsell

Nekada možeš imati nesreće s rezultatom, ali kod nas ništa nije izgledalo dobro. Prodani su neki važni igrači poput Miereza i Nejašmića, dovedeni su novi stranci koji za sada nisu previše pokazali. Navijačima Osijeka nema druge nego biti strpljiv i pričekati dugoročne efekte svega.

Nadali smo se nekom "blicu" i boljem startu, ali od toga ništa. Ono što ljudima ide na živce je što se čini da Osijek stagnira. Ekipe van "velike četvorke" nemaju budžet niti širinu da završe ispred Osijeka, tako da sam siguran da će Osijek i ove sezone završiti četvrti, što znači novi izlazak u Europu. Ljudi su se toga zasitili i očekuju iskorak u Europi i prvenstvu.

Nažalost, moramo se pomiriti da je četvrto mjesto nešto što zadovoljava NK Osijek. Nakon ovako lošeg starta iluzorno je tražiti nešto više od četvrtog mjesta. Morat ćemo čekati iduću sezonu po pitanju nekog iskoraka.  

Osijek ima ekipu s pregršt igrača mlađih od 23 godine. Iako je to definitivno zalog za budućnost, radi li se i o dvosjeklom maču zbog manjka iskustva? Ove sezone ekipa je već u više navrata gubila bodove golovima u zadnjim minutama. 

Iz aviona se vidi da se Osijek nakon odlaska Bjelice, kojeg je skupo plaćao i dovodio mu skupe igrače, razočarao u način rada u kojem se "ne štedi". Očigledno je da su nakon toga odlučili rezati troškove, iako su i dalje jako veliki u odnosu na klubove van četvorke. 

Vidi se da se rješava svih skupih igrača iz Bjeličine ere. Činjenica da mlađi igrači dobivaju šanse je tu više silom prilika, zbog stezanja kaiša. Tu je uloga Bote da napravi nešto na dulje staze i pomladi ekipu.

Ali, koliko vidim, dovode se igrači od 34 godine iz inozemstva. Mislim da se tu dosta luta. Vrijeme će pokazati, ali mi koji smo sa strane ne vidimo neku logiku u tom smjeru koji je klub zauzeo. Mislim da su u klubu shvatili da je naša liga svake godine sve slabija i da će i uz rezanje troškova uvijek imati četvrto mjesto.

Očigledno to u ovom trenutku zadovoljava ambicije vlasnika, s time se navijači Osijek jednostavno moraju pomiriti. To će se odraziti na posjećenost i euforiju. Očekivano, nakon što se ispostavilo da su od nas u Europi trenutno jače i amaterske ekipe.

Tko ili što je razlog za slabljenje lige? 

Očigledno je Dinamo jako daleko ispred svih. Oni su u datim trenucima spremni zadržati najbolje igrače. Tako su ih zadržali i sada kada su ušli u Ligu prvaka. Nisu htjeli prodavati pred kvalifikacijske utakmice, nego tek sada razmišljaju o eventualnoj prodaji.

To je logično, sada je cijena igračima i narasla. To je ta politika koja razlikuje Dinamo od ostalih. Nikako ne mogu razumjeti da Osijek pred najbitniju uzvratnu utakmicu u kvalifikacijama prodaje Miereza. 

Tu se pokazuje da klub nema viziju i politiku. Najviše su kiksali kad su sami rekli da nisu imali izbora jer su bili ucijenjeni od strane Miereza, bolje da su šutjeli. Tu pokazuju veliku neozbiljnost. Kada tvoj igrač ne želi više obući dres ili izaći na trening, pravi klub kao Dinamo bi ga suspendirao, maknuo i ne bi ga prodao za primjer svima u budućnosti.

Nije Osijek više u situaciji da mu ta 2-3 milijuna znače život. Nekada smo morali prodavati da bi opstali. Taj transfer smatram lošim. U današnjim mjerilima, prodan je za siću kao dvostruki najbolji strijelac lige. Kupili smo ga za 2 i pol milijuna i potrošili tko zna koliko na njegove plaće, klub je s Mierezom ostao u minusu, to ne razumijem, kao ni njegove ucjene nakon kojih je ispraćen s pozdravima kluba i navijača.

Svaka mu čast na golovima, ali ucijeniti klub koji te stvorio je nedopustivo i neoprostivo. To je veliki klupski, ali i Botin propust! Taj transfer je morao realizirati u ljetnom prijelaznom roku ili dogovoriti novi ugovor, nikako čekati dan pred utakmicu koja znači prolaz u Europi.

Grafika: SofaScore

Federico Coppitelli stigao je kao mlad trener i anonimac u svijetu seniorskog nogometa, s više uspjeha u omladinskim kategorijama u Italiji, što mislite o njegovom imenovanju? 

Za sada je teško misliti išta pozitivno jer je startao s katastrofalnim rezultatima. Teško je pričati o Coppitelliju jer ga nitko od nas ne poznaje. Uspjeh ili neuspjeh Coppitellija će biti uspjeh ili neuspjeh Bote. On ga je doveo, stao iza njega i tvrdi da je to to.

Ono što smo do sada dobili je ispadanje iz Europe od amatera i jedan bod u prvenstvu. Za sada to je totalni promašaj, ali naglašavam ovo "za sada". Nadam se da će nas sve razuvjeriti i da će na kraju oni biti u pravu, zbog kluba i navijača. Nadam se da je ovo samo loš start, želim sreću Boti i Coppitelliju jer stvari trenutno ne izgledaju ni najmanje dobro.

Standings provided by Sofascore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.